MAE ucrainean vorbește despre „ingerința nerușinată a Rusiei” în alegerile din România: Un alt episod al agresiunii hibride pentru a destabiliza situația
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a exprimat sâmbătă solidaritatea cu România pe fondul „atacului hibrid fără precedent al Rusiei” împotriva democrației țării noastre, citând documentele desecretizate de CSAT cu privire la implicarea unui actor statal. Reacția vine la o zi după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale motivând ingerinţa unor „entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.
„Ingerința nerușinată a Rusiei în afacerile interne ale României este o încercare de a priva poporul român de dreptul său constituțional la libera exprimare a voinței. Acesta este un alt episod al agresiunii hibride mai ample a Rusiei împotriva Europei și a restului lumii libere, care s-a manifestat deja recent în eforturile active ale Rusiei de a destabiliza situația din Georgia, Moldova și o serie de alte țări”, arată un comunicat de presă transmis sâmbătă de MAE ucrainean.
Potrivit MAE, ingerința Rusiei în afacerile interne ale României „confirmă declarațiile anterioare ale Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei conform cărora planurile agresive ale Kremlinului depășesc cu mult granițele Ucrainei și se extind în special asupra țărilor UE și NATO”.
„Răspunsul la astfel de amenințări rusești trebuie să fie comun și decisiv, inclusiv sprijinul maxim pentru Ucraina în contracararea agresiunii ruse de dragul menținerii stabilității în Europa și în lume”, subliniază Ministerul ucrainean.
„România este un vecin important și un partener de încredere al țării noastre. O țară care sprijină ferm lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse și oferă un sprijin semnificativ. Solidaritatea noastră cu poporul român rămâne fermă. Sperăm din tot sufletul că, pe parcursul procesului electoral ulterior, cetățenii români își vor putea exercita dreptul de vot fără amestec străin”, a încheiat Ministerul.
Amintim că CCR a hotărât vineri să anuleze alegerile prezidențiale, cu două zile înainte de desfășurarea turului 2 al scrutinului.
În motivarea deciziei sale de anulare a alegerilor prezidențiale, publicată vineri seară, Curtea Constituțională arată că libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie presupune dreptul de a obţine informaţii corecte despre candidaţi, astfel că trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.
Parchetul General a anunțat joi că s-a autosesizat după desecretizarea documentelor din ședința CSAT privind campania candidatului Călin Georgescu și investighează posibile fapte de corupere a alegătorilor și de spălare de bani. Procurorul general a înaintat documentele către DIICOT care a precizat, într-un comunicat de presă, că analizează documentele declasificate pentru a stabili dacă se impune declanșarea unei investigații penale.
Vineri, DIICOT a anunțat că în baza documentelor desecretizate din Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind campania lui Călin Georgescu a fost deschis dosar penal pentru infracțiunile de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbare a funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Citește și:
- SUA, după decizia CCR de a anula alegerile: Avem încredere în instituţiile democratice ale României, inclusiv în investigaţiile privind „influenţa străină malefică”
- Reacție din Polonia, după anularea alegerilor din România: Salutăm că s-a găsit o soluție constituțională și democrația a prevalat
- Șeful diplomației britanice: Alegerile din România ar trebui să fie decise doar de poporul român, în mod liber și corect