Sari direct la conținut

O vedetă TV pune o întrebare legată de amestecul Rusiei în alegeri: „N-am văzut să fie chemat ambasadorul Rusiei” 

Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în România
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în România

Realizatorul emisiunii „În gura presei” de la Antena 3 CNN, Mircea Badea, spune că nu își poate explica de ce nu există, la nivel diplomatic, nicio reacție a României în legătură cu intervenția Rusiei în alegerile prezidențiale din țara noastră. „Eu n-am văzut să fi fost chemat, de exemplu, ambasadorul Rusiei. Pe sistemul: băi, nene, voi vă băgați în alegerile noastre?”, a spus Mircea Badea, luni seară, în emisiunea sa.

„Statul român are relații diplomatice cu Rusia. Adică în România este Ambasada Rusă, pe Kiseleff sau ceva. România are la rândul ei Ambasadă la Moscova. Deci există relații diplomatice. România nu a rupt relațiile diplomatice cu Federația Rusă. Deci există ambasador aici. Când noi vorbim, pe Kiseleff e ambasadorul Rusiei”, a explicat Mircea Badea. 

„Statul român ne-a spus nouă, cetățenilor, prima dată prin comunicatul CSAT, că a intervenit un actor statal (n.red.: în alegeri). După aceea am văzut în desecretizările de la serviciile secrete că e vorba despre Rusia. Eu n-am văzut să fi fost chemat, de exemplu, ambasadorul Rusiei. Pe sistemul: băi, nene, voi vă băgați în alegerile noastre?”, a continuat realizatorul TV. 

În documentul de la SIE desecretizat de Iohannis în 4 decembrie se menționează numele Rusiei, subliniindu-se că aceasta „are o istorie de a interfera în procesele electorale din alte state”. În acest context, Mircea Badea a atras atenția că România nu a avut nicio reacție diplomatică. 

„Niciuna. Zero. Cu privire la situația despre care a scris CSAT-ul, comunicat către țară, actor statal. Băi, nene, dar de ce? Dumneavoastră vă explicați asta? Eu nu-mi explic. Adică nu-l chemi, dacă tu CSAT constați că s-a vârât Rusia în alegerile din România, nu-l chemi pe ambasador? Un demers diplomatic, ceva. Zero”, a mai spus Mircea Badea.

Ambasadorul Rusiei în România este, din iunie 2024, Vladimir Lipaev. El l-a înlocuit pe fostul ambasador Valeri Kuzmin.

Ministerul Afacerilor Externe a avut o singură reacție publică, în 5 decembrie, la o zi după ce documentele din CSAT au fost desecretizate. Instituția a transmis că informațiile „arată o interferență externă fără precedent” și a adăugat că aliații României au fost informați cu privire la această situație. 

Tot în 5 decembrie, Ambasada Federației Ruse la București a acuzat Departamentul de Stat al SUA că „nu s-a putut abține să nu intervină direct în alegerile prezidențiale din România”, făcând referire la „acuzații nejustificate și false” lansate de Washington privind „activitățile cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral din România”.

INTERVIURILE HotNews.ro