Situaţie de criză la Penitenciarul Târgu Mureş: Poliţiştii refuză să mai păzească deţinuţii și au ieșit la protest / Manifestații în mai multe închisori din țară
Aproximativ 50 de angajaţi ai Penitenciarului Târgu Mureş au protestat, marţi, în faţa instituţiei, arătând că nu mai doresc să lucreze ore suplimentare, iar poliţiştii care au în atribuţii paza deţinuţilor au refuzat să intre în tură pentru a-şi înlocui colegii din schimbul de noapte, transmite Agerpres. Nemulțumiri din cauza refuzului de a plăti ore suplimentare în contextul OUG „trenuleț” există în rândul angajaților de la mai multe închisori din țară, care au declanșat proteste.
„La protest participă aproximativ 50 de angajaţi. Suntem şi acum în stradă, inclusiv schimbul care refuză să intre în serviciu ca ore suplimentare, fiindcă nu mai doresc să facă ore suplimentare. Şi acum nu ştiu cine să îi schimbe pe colegii de noapte, fiindcă majoritatea au semnat refuz de ore suplimentare. Practic colegii sunt afectaţi de ordonanţa ‘trenuleţ’, cei care lucrează în ture, în schimburi, în linia întâi, cum ar veni, adică în linia operativă, deoarece nu se mai plătesc sporul pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale. Şi atunci majoritatea, în fiecare lună, acumulează ore suplimentare, iar când se depăşeşte plafonul de timp de ore suplimentare prevăzut de Codul Muncii ei nu mai doresc să mai intre de serviciu. Şi astăzi, fiind ultima zi, toţi au ore suplimentare şi acum nu se găsesc soluţii cine să vină să îi păzească pe deţinuţi. Acum ar fi trebuit să intre pe operativ cam 20 de colegi, în total 50 de colegi care ar trebui să intre astăzi efectiv de serviciu”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Alin Pop, şef serviciu în cadrul Penitenciarului Târgu Mureş.
Alin Pop a precizat că soluţia pentru situaţia creată ar fi chemarea personalului din alte departamente care nu au ore suplimentare, prin întreruperea concediilor de odihnă.
„Încă nu se ştie care sunt soluţiile. În ţară s-au găsit soluţii să se intre în serviciu cu efective subdiminuate, în loc de 20 de oameni intră 12 – 13 şi astfel se pune pericol, se periclitează siguranţa locului de deţinere şi a misiunilor. Statutul nostru prevede să venim la serviciu, dar în acelaşi timp ne supunem şi prevederilor din Codul Muncii, în care munca suplimentară şi munca forţată este interzisă. Colegii noştri care şi-au efectuat fondul de timp pot să refuze să intre în serviciu. În schimb, colegilor care nu au efectuat fondul de timp lunar sau care sunt în concedii li se pot întrerupe concediile de odihnă şi să fie chemaţi de acasă. Astăzi vom protesta în această formă şi de luna viitoare, de la jumătatea lunii şi spre sfârşitul lunii, când iarăşi se îndeplineşte fondul de timp lunar, colegii vor refuza să intre în serviciu”, a afirmat vicepreşedintele FSANP.
Și Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare a anunțat că polițiștii de penitenciare vor refuza să intre în tură marți dimineața.
„Pe 31 decembrie 2024 începând cu ora 7,00 polițiștii de penitenciare din tot sistemul penitenciar refuză intrarea în serviciu. Notificările privind refuzul muncii suplimentare ca drept legal prevăzut în Codul muncii, au fost centralizate de SNPP și transmise unităților anterior acțiunii. Fiecare unitate încearcă cu disperare să compenseze prin tot felul de metode, care de care mai ingenioase, blocajul care va dura cel puțin 12 ore urmând ca în luna ianuarie să fie extins pe durata mai multor zile. Avertizăm managerii care își depășesc atribuțiile amenințând, declarând forță majoră sau alarmând personalul, că îi vom expune public și ne vom îndrepta contra lor în plan disciplinar și penal! Nu facem decât să uzăm de un drept legal iar prin asta luptăm sindical și pentru drepturile celor din conducere!”, au transmis reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare.
Proteste și în alte orașe
Și la Arad zeci de poliţişti de penitenciar au protestat, marţi dimineaţă, în faţa Penitenciarului din municipiu, nemulţumiţi de unele măsuri luate de Guvern care ar urma să le reducă veniturile, jumătate dintre membrii de sindicat semnând şi pentru refuzul de a mai lucra ore suplimentare.
Protestul a început după tura de noapte, fiind prezenţi atât dintre cei care au ieşit de la posturi, cât şi unii veniţi de acasă.
„Principala nemulţumire a noastră este legată de tăierea sporurilor pentru zilele de weekend lucrate sau pentru sărbătorile legale lucrate. În al doilea rând, suntem nemulţumiţi de neplata orelor suplimentare”, a declarat liderul de sindicat din Penitenciarul Arad, Mario Bubuş.
La protestul care a durat o oră au fost prezenţi aproximativ 40 de poliţişti de penitenciar, din cei 90 de membri de sindicat.
Penitenciarul Arad are aproximativ 1.500 de deţinuţi în prezent.
Aproximativ 400 de polițiști din penitenciare au ales să nu își înceapă activitatea în această dimineață și au protestat în fața penitenciarului Rahova, conform Buletin de București.
Proteste au avut loc și penitenciarele Gherla, Dej, Târgu Mureș, Galați și Arad, conform G4Media.
Sursă foto: Dreamstime