Ce este nocturismul, marea tendință a noului an
Rebecca Douglas a fost în Islanda de 29 de ori și și-a rezervat deja cea de-a 30-a călătorie. De fiecare dată, scopul călătoriei ei este același: să fotografieze aurora boreală.
Fotograf profesionist din Anglia, Douglas fotografiază acest fenomen spectaculos din 2010. Culorile sale, care „vopsesc” cerul în verde, violet, galben și albastru, sunt create atunci când particulele de la soare reacţionează cu gazele din atmosfera superioară a Pământului. Cu ciclul solar actual la vârf, aurora boreală este de așteptat să fie și mai intensă în următorii patru ani, potrivit CNBC.
De aceea, „nocturismul”, o tendință care se concentrează pe experiențele de călătorie nocturne, este de așteptat să fie în creștere în 2025. Booking.com îl descrie ca pe o dorință a călătorilor de a „schimbă agitația zilei cu magia nopții”.
Un sondaj global efectuat pe cel puțin 27.000 de călători a constatat că aproape doi din trei preferă „destinații de noapte”, cu 72% dintre ei interesați de observarea stelelor, 59% căutând evenimente cosmice pe care le vedem o dată în viață și cu 57% care urmăresc urmărirea constelațiilor.
În căutarea întunericului – Ce este nocturismul, marea tendință a anului 2025
Deși majoritatea activităților de nocturism implică cerul nopții, opțiunile sunt multe și variate. Un călător poate face un tur al orașului noaptea, să vâneze trufe în Italia sau să facă picnic într-o noapte de lună plină la malul mării.
Compania de turism de lux Wayfairer Travel spune că experiențele turistice peste noapte au crescut cu 25% în ultimul an. Clienții ei nu au vrut doar să vadă aurora boreală în Norvegia și Islanda, ci și să facă scufundări de noapte în Marea Barieră de Corali din Australia și Marea Roșie a Egiptului. Safariurile nocturne în Zambia și Kenya și observarea stelelor în deșertul Atacama din Chile sunt, de asemenea, populare, potrivit companiei.
Mulți călători vor să vadă o eclipsă și, din moment ce următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc pe 14 martie și va fi vizibilă din mare parte din lume (America, Europa de Vest și Africa de Vest, conform NASA), hotelurile oferă pachete relevante.
Douglas preferă însă să evite pachetele turistice oferite de hoteluri și tururile organizate și preferă să călătorească singură. De asemenea, evită mulțimile mari de oameni care descoperă acum nocturismul, deoarece, fără să vrea, creează poluare luminoasă cu smartphone-urile și blitz-urile camerei.
Ea își plănuiește majoritatea călătoriilor în perioada din an considerată cea mai bună pentru a vedea aurora boreală: din august până în aprilie. Și alege locuri de cazare îndepărtate, departe de orașe și alte clădiri, pentru a evita luminile care i-ar putea strica fotografiile.