Diplomat rus, convocat la Chișinău în legătură cu dezinformarea privind situația energetică din R. Moldova
Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat luni că a convocat un reprezentant al Ambasadei Rusiei în legătură cu răspândirea de informații false privind situația energetică din Republica Moldova, după expirarea unui acord pentru tranzitul de gaze rusești, informează Reuters.
Într-o declarație postată pe Telegram, MAE moldovean a îndemnat Rusia să înceteze ceea ce a numit o campanie de dezinformare.
„Situația din Transnistria, creată artificial de Occidentul colectiv şi Ucraina”, susține Moscova
Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a acuzat autorităţile de la Chişinău de „ignorarea intenţionată” a problemelor în relaţiile cu Gazprom, susținând că acest lucru este principalul factor ce a condus la criza energetică din regiune.
Ambasada a emis luni un comunicat prin care îşi exprimă „îngrijorarea faţă de deteriorarea rapidă a situaţiei din Transnistria”, cauzată de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti începând cu 1 ianuarie 2025.
„După cum a comunicat anterior Gazprom, prin refuzul repetat și explicit al părții ucrainene de a prelungi acordurile de transport al gazelor naturale, Gazprom a fost privat de capacitatea tehnică și legală de a furniza gaze pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei, inclusiv către Transnistria, începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, Kievul a sistat, cinic, tranzitul gazelor rusești în perioada de iarnă, astfel încât să condamne populația din Transnistria la suferință, lăsând sute de mii de cetățeni fără căldură și apă caldă. Disponibilitatea mimată a funcționarilor locali de a oferi regiunii vreun „ajutor” pare o ipocrizie”, afirmă ambasada rusă.
În acest fel, susține ambasada Moscovei în comunicat, „mass-media pro-guvernamentală din Chișinău și Kiev încearcă, în mod cinic, să paseze responsabilitatea pentru criza energetică către țara noastră. Sunt răspândite afirmații mincinoase și manipulatoare despre „abandonarea Tiraspolului de către Moscova””.
Reprezentanţii diplomatici ai Rusiei mai spun că aceste „atacuri propagandistice” au ca scop slăbirea încrederii locuitorilor din regiunea transnistreană faţă de Federaţia Rusă. „Constatăm cu siguranţă că situaţia de pe malul stâng a fost creată artificial de Occidentul colectiv şi Ucraina. Să nu aibă nimeni nicio îndoială: protejarea cetăţenilor şi compatrioţilor ruşi este o prioritate absolută a politicii noastre externe”, avertizează comunicatul emis de ambasadă, reluând ameninţări formulate anterior la Moscova.
Și Ministerul rus de Externe a declarat că urmăreşte cu îngrijorare deteriorarea situaţiei din Transnistria şi a acuzat Moldova şi Occidentul de crearea artificială a crizei şi de învinuirea falsă a Moscovei pentru aceasta.
De când gazul rusesc a fost oprit, Republica Moldova şi-a acoperit nevoile de energie electrică importând aproximativ 60% din necesarul său din România vecină.
Chişinăul afirmă, de asemenea, că s-a oferit să ajute separatiştii, dar că oferta a fost respinsă.
Chișinăul acuză la rândul său „jocurile geopolitice tot mai periculoase ale Moscovei”
La rândul său, Biroul Politici de Reintegrare de la Chişinău a transmis luni că a „constatat cu neliniște intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești” ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile. „Avem tot temeiul să credem că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor”, se arată în comunicatul difuzat de biroul guvernamental.
- „Ținem să specificăm că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”.
- „Și mai surprinzătoare sunt afirmațiile făcute astăzi de Ambasada Federației Ruse la Chișinău, conform cărora responsabil de situația din estul țării ar fi guvernul moldovean. Contrar celor afirmate de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu Gazprom, care e valabil până în septembrie 2026”.
- „Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina e la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Federația Rusă, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este neavenită. Altminteri, nici Gazprom și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei Moldovagaz pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii”.
- „Responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est ale țării se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Acțiunile întreprinse de Moscova și acoliții săi de la Tiraspol în ultimele săptămâni subminează încrederea în toate mecanismele existente de negociere privind soluționarea acestui dosar și compromit eforturile Chișinăului din ultimii trei ani de a menține pacea și stabilitatea în țară și în regiune”.
Cum a oprit Rusia livrarea de gaze către Moldova
La sfârșitul lunii decembrie, gigantul energetic rus Gazprom a anunțat oficial autoritățile din Republica Moldova că va sista livrările de gaze începând cu 1 ianuarie. Compania Moldovagaz a precizat atunci că a contractat furnizarea de gaze din alte surse care să ajungă pentru consumul din Republica Moldova până la finele lui martie 2025. Sistarea livrărilor afectează îndeosebi regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, care primea integral gazele furnizate Moldovei de către Gazprom.
Mai exact, până acum, Moldova primea circa 2 miliarde de metri cubi anual din Rusia, gazele fiind direcționate către Transnistria, unde erau folosite inclusiv pentru producția de energie electrică, ce era apoi furnizată și restului Republicii Moldova.
În afara Transnistriei, Republica Moldova nu a mai primit direct gaze ruseşti de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală produce energie electrică pe bază de gaz rusesc şi pe care o livrează guvernului Republicii Moldova la un preţ fix şi scăzut.
Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat.
În acelaşi timp, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chişinăul asupra unei presupuse datorii, revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, datorie pe care guvernul moldovean nu o recunoaşte.
Întreruperi extinse de curent în Transnistria
În weekend, autoritățile separatiste pro-ruse din Transnistria au anunţat noi întreruperi în furnizarea energiei electrice pentru populaţie. Transnistria închisese deja de joi mai multe companii industriale din cauza lipsei de energie, iar vineri a impus primele întreruperi de curent pentru populaţie.
Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, afirma sâmbătă că Transnistria dispune de rezerve de gaz pentru a acoperi doar 10 zile de consum energetic limitat în nord şi de două ori mai mult în sud. Dar el nu a vorbit despre planurile avute în vedere după acest interval de timp.
Potrivit altor oficiali, centrala electrică de la Cuciurgan ar avea în prezent rezerve de combustibil alternativ gazului, respectiv cărbune şi păcură, dar care ar putea asigura aprovizionarea regiunii transnistrene pentru numai aproximativ 50 de zile.
În restul Republicii Moldova nu s-au înregistrat până acum întreruperi în furnizarea energiei electrice, datorită ajutorului din partea României şi impunerii unor măsuri drastice de reducere a consumului.