Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1045: Centru de comandă al rușilor din Kursk, lovit de armata ucraineană / Atac cu 93 de drone în mai multe regiuni, inclusiv asupra Kievului / Zelenski explică de ce nu organizează alegeri

Război în Ucraina, ziua 1045: Centru de comandă al rușilor din Kursk, lovit de armata ucraineană / Atac cu 93 de drone în mai multe regiuni, inclusiv asupra Kievului / Zelenski explică de ce nu organizează alegeri
Militari ruși în regiunea Kursk. FOTO: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Forțele ruse au lansat vineri noapte, 3 ianuarie, un atac cu 93 drone asupra Ucrainei. Grupuri de drone de atac au fost înregistrate în regiunile Sumî, Harkov, Cernihiv, Poltava și Donețk, precum și Kiev, Jitomir și Cherkasy, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care spun că au doborât 60 dintre ele. În regiunea Kiev, un bărbat a fost ucis și patru persoane au fost rănite, inclusiv un adolescent de 16 ani. În paralel, armata ucraineană a declarat că a efectuat joi o lovitură de mare precizie asupra unui post de comandă rus din Mariino, în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene deţin controlul în unele teritorii.

Evenimentele de vineri, ziua 1045 a războiului din Ucraina, LIVE:

Exporturile agricole ale Ucrainei au atins valoarea de 24,5 miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă 59% din exporturile totale ale țării, a anunțat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Această evoluție marchează o redresare semnificativă, apropiindu-se de nivelurile de dinaintea războiului și atingând al doilea cel mai important record după cel din 2021, când exporturile agricole au fost de 27,7 miliarde de dolari, notează The Kyiv Independent.

Ucraina, o putere agricolă mondială, a exportat în total 78,3 milioane de tone de produse în 2024, inclusiv cereale și semințe de floarea-soarelui esențiale pentru piețele din Africa și Asia.

Uleiul de floarea-soarelui s-a aflat în fruntea exporturilor agricole, cu 21%, fiind livrate aproape 6 milioane de tone în valoare de 5,1 miliarde de dolari. Porumbul și grâul au completat podiumul acestor exporturi.

Alte exporturi notabile au inclus rapița (7%, 1,8 miliarde de dolari) și soia (5%, 1,3 miliarde de dolari).

Produsele din carne și pasăre au reprezentat 4% (958 de milioane de dolari), în timp ce orzul și zahărul au reprezentat fiecare 2% din exporturi, cu 557 de milioane de dolari și, respectiv, 418 milioane de dolari.

De-a lungul războiului, Moscova a încercat să obstrucționeze exporturile agricole ale Ucrainei, impunând o blocadă în Marea Neagră și încercând să înlocuiască produsele ucrainene de pe piețele globale cu propriile sale produse, inclusiv cu cerealele jefuite din teritoriile ucrainene ocupate, mai scrie Kyiv Independent. În ciuda acestor provocări, Ucraina a redeschis un coridor comercial maritim în 2023, ceea ce a permis relansarea exporturilor sale agricole.

Un tribunal din Helsinki a decis vineri că petrolierul suspectat de avarierea unui cablu de electricitate şi a mai multor cabluri de comunicaţii în Marea Baltică va rămâne arestat în Finlanda, informează agenția de presă DPA.

Marina ucraineană susține că a asigurat trecerea în siguranță a 9.000 de nave prin coridorul maritim din Marea Neagră în 2024

Marina ucraineană a facilitat trecerea în siguranță a 9.061 de nave civile prin coridorul său maritim în 2024, a declarat vineri comandantul Marinei, Oleksii Neizhpapa.

În urma denunțării de către Rusia a acordului privind cerealele, în iulie 2023, Ucraina a deschis un nou coridor în august, destinat inițial evacuării navelor rămase blocate de la începutul războiului. De atunci, acesta s-a transformat într-o rută comercială esențială, notează The Kyiv Independent.

Neizhpapa a precizat că 4.651 de nave au sosit în Ucraina, în timp ce 4.410 au plecat spre alte porturi, ceea ce a permis exportarea a peste 74,4 milioane de tone de mărfuri, inclusiv produse agricole.

„Acest lucru este vital pentru economia Ucrainei și pentru securitatea alimentară globală, deoarece aproape 80 % din mărfuri sunt transportate pe mare”, a spus comandantul Marinei ucrainene.

Navigarea pe această rută rămâne periculoasă din cauza amenințărilor persistente pe care le reprezintă atacurile rusești și minele care plutesc în derivă. Neizhpapa a lăudat eforturile continue ale Marinei ucrainene, inclusiv distrugerea a numeroase mine și escortarea navelor de marfă, pentru menținerea siguranței.

„Nu a avut loc nicio explozie a unei mine marine în porturi, datorită personalului și scafandrilor noștri”, a susținut el.

Ruta comercială maritimă a Ucrainei a fost vizată constant de forțele ruse, inclusiv de un atac cu rachete efectuat pe 12 septembrie 2024 asupra unei nave de marfă care transporta grâu ucrainean către Egipt.

Nava a fost lovită în timp ce naviga în zona economică exclusivă a României, la 55 de kilometri de portul românesc Sfântu Gheorghe, potrivit Gărzii de Coastă din România, amintește publicația ucraineană citată.

Ucraina nu va organiza alegeri atât timp cât va fi în vigoare legea marțială, chiar dacă Rusia propune acest lucru ca una dintre condițiile prealabile pentru începerea negocierilor de pace, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu la televiziunea ucraineană, difuzat joi, potrivit The Kyiv Independent.

Atacurile de pe ambele părți ale frontierei dintre Ucraina și Rusia au ucis două persoane vineri, au declarat oficialii locali, transmite Reuters.

Trei rachete au lovit o zonă rezidențială din apropierea orașului Chernihiv din nordul Ucrainei, omorând o persoană, rănind patru și distrugând două case, au declarat oficialii ucraineni. O fotografie postată de guvernatorul regional a arătat fațada distrusă a unei case.

În regiunea Kursk din sudul Rusiei, unde forțele ucrainene dețin zone întinse de teritoriu la cinci luni după o incursiune în masă, un bărbat care mergea pe un drum a fost ucis într-un atac cu dronă, a declarat guvernatorul regional.

Armata ucraineană a declarat joi că a efectuat un atac de mare precizie asupra unui post de comandă rusesc din regiunea Kursk. Armata rusă a declarat că a doborât patru rachete ucrainene.

Rusia susține că a recucerit o mare parte din teritoriul cucerit de forțele ucrainene după ce acestea au trecut peste graniță în regiunea Kursk în luna august.

Regiunea separatistă moldoveană, Transnistria, a întrerupt pe 1 ianuarie furnizarea de apă caldă și căldură în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina. Conducerea locală ar fi putut înlocui gazul rusesc cu gaz furnizat de Uniunea Europeană, dar a refuzat, relatează Politico.

Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au declanşat, vineri seara, o acţiune de salvare a doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului, a informat directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş, Dan Benga, conform Agerpres.

„Apelul a fost primit prin 112 de la 2 ucraineni care au trecut frontiera. Aceştia au spus ca se află de 8 zile pe drum, sunt uzi, fără provizii, fără haine de schimb, le este frig şi solicită ajutor de urgenţă. Colegii de la STS Maramureş au reuşit localizarea lor şi au reuşit să şi confirme coordonatele, ucrainenii fiind sfătuiţi să ţină cursul traseului pe care au fost localizaţi”, a spus Dan Benga.

Conform sursei citate, la intervenţie participă echipa de prim răspuns a Salvamont Maramureş care va face joncţiunea cu echipa Poliţiei de Frontiera Poienile din comuna Poienile de sub Munte.

Condiţiile meteo din zona montană sunt dificile, iar vizibilitatea redusă din cauza ceţii.

De asemenea, reprezentanţii ISU Maramureş prin Dispeceratul Medical sunt pregătiţi pentru a trimite echipe medicale la baza muntelui odată ce echipele de salvare vor reuşi să îi extragă şi să îi coboare din munte.

Rusia s-a folosit de rezervele sale financiare și a reușit, în ciuda predicțiilor specialiștilor, să-și susțină economia după invadarea Ucrainei, în februarie 2022. Acum, însă, situația pare să se schimbe odată cu resimțirea efectelor sancțiunilor internaționale și creșterea cheltuielilor de război, scrie The Moscow Times.

Ucraina intenționează să strângă peste 1 miliard de dolari în 2025 pentru a dezvolta așa-numitul model „danez” de finanțare a producției autohtone de apărare, a anunțat vineri prim-ministrul Denys Șmîhal, potrivit The Kyiv Independent.

Inginerii de la Metinvest, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, au creat o protecție blindată pentru modulul de control al sistemului de apărare aeriană Patriot, conform unui anunț făcut vineri de companie, scrie The Kyiv Independent.

Un tribunal finlandez a respins vineri o cerere de eliberare a unui petrolier suspectat de poliție că a deteriorat o linie electrică submarină și patru cabluri de telecomunicații săptămâna trecută, informează Reuters.

La 26 decembrie, Finlanda a confiscat petrolierul Eagle S, care transporta petrol rusesc, fiind suspectat că a deteriorat linia electrică Estlink 2 finlandezo-estoniană, precum și cablurile de telecomunicații cu o zi înainte, târându-și ancora pe fundul Mării Baltice.

Un avocat care reprezintă Caravella LLC FZ, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care deține petrolierul, a solicitat eliberarea navei și a echipajului.

Rusia intenționează să mute o parte din echipamentele militare care se află în prezent în Siria în Libia, țară africană, potrivit Serviciului ucrainean de informații al Armatei (DIU), citat de Ukrainska Pravda.

Forțele ruse își așteaptă navele de război la baza navală din orașul sirian Tartus, situată la 160 de kilometri nord-vest de Damasc, pentru a transporta echipamente militare și arme, a transmis pe o rețea de socializare DIU.

În noaptea de 3 ianuarie, forțele ruse au bombardat Kramatorsk, regiunea Donețk, și au lovit un bloc cu 4 etaje, au anunțat serviciile de urgență ucrainene. În urma bombardamentelor, intrarea de la etajul patru la etajul doi a fost distrusă și a izbucnit un incendiu.

Salvatorii au evacuat rapid 5 locuitori din clădirea alăturată și au stins incendiul, care a cuprins o suprafață de 370 de metri pătrați.

Justiția rusă obligă Google-ul local să șteargă hărți și imagini după atacurile ucrainene cu drone asupra rafinăriilor.

După un sfert de secol la putere, Putin se confruntă cu un nou test. Pe ce mizează Rusia și care poate fi punctul slab odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis două persoane și au rănit cel puțin 13 altele în ultima zi, au declarat autoritățile regionale, citate de Kyiv Independent.

Forțele ucrainene au doborât 60 din 93 de drone, inclusiv cele de tip Shahed, lansate de Rusia peste noapte, au raportat Forțele Aeriene. Alte 26 de drone au fost „pierdute”.

Resturile dronelor rusești doborâte au ucis peste noapte un șofer de camion născut în 1999 în regiunea Kiev, a declarat guvernatorul interimar Mykola Kalashnyk.

De asemenea, resturi au deteriorat o casă din apropierea orașului Bila Tserkva, provocând un incendiu și rănind două persoane, inclusiv un băiat de 16 ani, potrivit Serviciului de Stat de Urgență. Încă o femeie a suferit răni în urma atacului de lângă Fastiv, în regiune.

Legenda fotbalului ucrainean Andrei Şevcenko a acordat un interviu cotidianului italian Il Messaggero, în care a vorbit despre situaţia sportului din ţara sa, în contextul invaziei ruse începută în 2022.

Antrenor al galben-albaştrilor din 2016 până în 2021, fostul jucător de la AC Milan a spus că peste 200 de membri ai comunităţii fotbalistice au murit.

„Situaţia din Ucraina este extrem de dificilă din cauza războiului în curs. Meciurile au loc sub protocoale stricte de securitate, adesea fără spectatori şi în regiuni în care riscul este minim. Am confirmat deja că peste 200 de membri ai comunităţii fotbalistice şi-au pierdut viaţa de la începutul acestui război de amploare. Aceasta include jucători, antrenori şi alţi profesionişti din acest sport, iar numărul lor continuă să crească”, a spus el.

Zelenski: Donald Trump este capabil să fie decisiv în războiul din Ucraina. El poate să-l oprească pe Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat din nou încrederea că președintele ales al SUA, Donald Trump, are potențialul de a ajuta Ucraina să-l oprească pe Vladimir Putin, potrivit Ukrinform.

„Trump este capabil să fie decisiv în acest război. El poate să-l oprească pe Putin sau să ne ajute să-l oprim”, a spus Volodimir Zelenski într-un interviu acordat televiziunii United News. Liderul de la Kiev a transmis și în mesajul său de Anul Nou că nu se îndoiește de faptul că „preşedinte american este dornic şi capabil să obţină pacea şi să pună capăt agresiunii lui Putin”.

Polonia a început o consolidare majoră a infrastructurii sale de apărare la granițele cu Rusia și Belarus. Vrea să construiască prima armată terestră din Europa, însă echipa de la putere trebuie să-și asume moștenirea dificilă a predecesorilor săi, scrie Le Monde.

2024 a fost anul în care Rusia a suferit, pe front, cele mai multe pierderi de militari și echipamente, de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022, conform estimărilor Ministerului Apărării de la Kiev, citat de Ukrinform. Anul trecut, armata Moscovei a pierdut 430.790 de soldați. În 2024, cele mai multe pierderi în rândul ruşilor – morţi şi răniţi – au fost înregistrate în luna decembrie: 48.670 de militari.

Armata ucraineană a declarat că a efectuat joi o lovitură de mare precizie asupra unui post de comandă rus din Mariino, în regiunea Kursk, unde forţele ucrainene deţin controlul în unele teritorii, după o incursiune majoră în a doua parte a anului trecut, relatează Reuters.

Armata rusă a declarat că unităţile de apărare aeriană au doborât patru rachete ucrainene în regiune, iar guvernatorul regional a spus că loviturile au avariat un bloc de locuinţe înalt şi alte clădiri dintr-un sat alăturat.

Forţele ucrainene rămân în regiunea Kursk la cinci luni după ce au trimis trupe peste graniţă, deşi armata rusă afirmă că mare parte din teritoriul pierdut a fost recucerit.

„Aceste lovituri perturbă capacitatea Federaţiei Ruse de a desfăşura activităţi teroriste împotriva civililor ucraineni nevinovaţi”, a afirmat armata ucraineană într-o declaraţie postată pe Telegram. O altă postare arată un videoclip cu ceea ce armata spune că ar fi pagube la o bază rusă din Ivanovskoe, lângă Mariino.

Vineri noaptea, 3 ianuarie, rușii au atacat în valuri Ucraina cu drone de atac de tip „shahed”. Potrivit Forțelor Aeriene, la miezul nopții un grup de drone a zburat din regiunea Sumî spre regiunea Poltava și spre vest. Ulterior, mai multe grupuri de drone au fost înregistrate în regiunile Sumî, Harkov, Cernihiv, Poltava și Donețk.

În câteva minute, dronele au fost înregistrate în regiunile Kiev, Zhitomir și Cherkasy. În regiunea Kiev, în urma atacului, un bărbat a fost ucis și patru persoane au fost rănite, inclusiv un adolescent de 16 ani. Bărbatul ucis este un șofer de camion, care a murit din cauza rănilor provocate de resturile de la o țintă doborâtă. Bărbatul a murit la fața locului, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență pe Telegram.

INTERVIURILE HotNews.ro