Sari direct la conținut

Ministrul Energiei, despre rezervele de gaze pentru iarnă: „Avem peste necesar”. Burduja îl acuză pe Călin Georgescu de răspândirea unor știri false

HotNews.ro
Ministrul Energiei, despre rezervele de gaze pentru iarnă: „Avem peste necesar”. Burduja îl acuză pe Călin Georgescu de răspândirea unor știri false

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că nu există riscul ca rezervele de gaze ale României pentru iarnă să fie insuficiente. Fără să-l numească, Burduja îl acuză pe Călin Georgescu de răspândirea unor știri false și alarmiste pe această temă, precum și pe cea legată de exportul de gaze către Republica Moldova.

Sebastian Burduja a infirmat că există riscul ca România să rămână fără gaze pe durata acestei ierni, el estimând că țara noastră dispune chiar de un surplus.

„România are la zi aproape 2 miliarde de normal metri cubi în depozite, la un consum zilnic de până în 40 de milioane de normal metri cubi, pe care îl acoperim din ceea ce producem în timpul sezonului rece (20-25 milioane normal metri cubi) și din ceea ce extragem din depozite (diferența până la acoperirea consumului, deci maxim 20 de milioane de normal metri cubi, deși capacitatea maximă de extragere este de până la 35 de milioane de normal metri cubi). Pe înțelesul tuturor: avem 2000 de unități stocate, consumăm 20 pe zi, deci în două luni vom consuma 1200 de milioane de normal metri cubi și vom rămâne cu 800 de milioane de normal metri cubi. În martie, ne așteptăm la un consum total de 300 de milioane de normal metri cubi. După care începe ciclul de injecție și începem iar să stocăm cantități pentru iarna următoare. Deci avem cam jumătate de miliard de normal metri cubi de gaz mai mult decât necesarul în depozite”, a scris Burduja pe Facebook.

„Unii preferă să bea gaz, adică să mintă de îngheață apele”

Însă ministrul susține că temerile legate de rezervele României nu sunt generate doar de estimări inexacte, ci și de știri de-a dreptul false, el făcând trimitere indirectă la Călin Georgescu.

„Un fost candidat la prezidențiale, acum câteva zile, a declarat că România „spală bani europeni” și vinde gaze ieftine în Republica Moldova și le importă apoi mai scump din Ucraina. O asemenea inepție nu mă așteptam să aud, nici măcar de la cel care crede că centralele eoliene nu produc energie electrică, că omul nu a ajuns niciodată pe Lună sau că „șansa României este înțelepciunea rusească.” Pur și simplu nu există nicio bază reală care să susțină afirmația importului de gaze scumpe din Ucraina”, a afirmat Burduja.

El a precizat că exporturile de gaze către Moldova sunt făcute de către furnizori privați care vând gazele guvernului de la Chișinău în condiții de piață. O situație similară se regăsește și în ce privește exporturile către Bulgaria, ceea ce înseamnă că nu este afectată capacitatea de a ne acoperi consumul național. „Doar că unii aleg să ignore că România are gaz și preferă să bea gaz, adică să mintă de îngheață apele”, a comentat ministrul.

Burduja amintește că România a construit doar infrastructura necesară transportului de gaze și electricitate către Moldova.

„Pe cine deranjează că ajutăm Chișinăul? Fix pe cei manevrați de Moscova, cei care nu au putut gândi decât un copy-paste penibil la campania lui Vladimir Putin (călare, judo, baie în lac înghețat), cei care continuă să creadă că îi pot păcăli pe români cu știri și date false (…) Aceștia sunt adversarii României, care ne subminează independența energetică și ne vor “suverani”, dar complet dependenți de gazul rusesc”, conchide Sebastian Burduja.

Gradul de umplere a depozitelor din UE, mai mic decât de obicei

Statele UE folosesc gaze din depozite cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, arată datele Gas Infrastructure Europe. În România, ritmul de epuizare a gazelor înmagazinate este chiar mai mare decât media europeană.

Depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcţionează ca un amortizor în situaţia unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad de umplere de 70%, comparativ cu unul de 86% în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată Bloomberg, citat de Agerpres.

În România, ritmul de golire este chiar mai mare decât media UE. Astfel, a ajuns la un grad de umplere de doar 63%, în aceste zile, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Practic, în doar o lună și jumătate, depozitele din România au pierdut peste o treime din cantitățile de gaze înmagazinate.

INTERVIURILE HotNews.ro