Sari direct la conținut

VIDEO Micul elicopter Ingenuity a făcut pe Marte cel mai lung zbor de până acum. Urmează încă două zboruri

HotNews.ro
fakepathImagine color realizata de Ingenuity pe Marte, Foto: NASA
fakepath\Imagine color realizata de Ingenuity pe Marte, Foto: NASA

​Micul elicopter Ingenuity a realizat cu succes al treilea zbor pe Marte, cel mai lung de până acum, atât ca timp, cât și ca distanță. Viteza maximă atinsă a fost de aproape 7 km/h, dar Ingenuity s-a depărtat la 50 de metri de locul de decolare, dovedind că sistemele de navigație funcționează foarte bine. Ingenuity a făcut și noi fotografii.

Micul elicopter de 1,8 km a parcurs 100 de metri și a zburat timp de 80 de secunde, în timp ce primul zbor a fost de 39 de secunde, iar al doilea, de 52 de secunde. Elicopterul a atins 5 metri înălțime, a făcut un zbor lateral de 50 de metri și s-a întors apoi.

Acest al treilea zbor a dovedit că sistemul de navigație funcționează foarte bine și că tehnologia este viabilă pentru viitoare misiuni. Sistemul funcționează pe ideea că elicopterul fotografiază diverse trăsături ale solului și așa reușește să se și întoarcă. Riscul este că dacă elicopterul zboară prea repede, nu ar reuși să fotografieze tot și ar putea să nu găsească drumul înapoi.

Cei de la NASA spun că și acest al treilea zbor a fost uimitor. Alte două sunt programate, iar la ultimul vor fi testate limitele lui Ingenuity, cu orice risc, astfel că ultimul zbor va fi, probabil, și cel mai lung și va fi depășită înălțime de 5 metri.

Totul a fost extrem de complicat fiindcă densitatea aerului pe Marte este 1% din cea de pe Terra, astfel că aparatul trimis acolo a trebuit să fie cât de ușor posibil pentru a se putea ridica de la sol, dar motorul este puternic și numărul de rotații ale elicelor este de 2.500/minut, de cinci ori mai mare decât la un elicopter convențional.

O altă mare problemă a ținut de faptul că elicopterul marțian nu putea fi controlat de la distanță printr-un fel de joystick, fiindcă semnalul face 15 minute de la Terra la Marte, dat fiind că Planeta Roșie este la 280 milioane km depărtare. Soluția a fost ca micul elicopter să se descurce singur, cu ajutorul unui computer foarte sofisticat și a unui super-procesor, totul pe baza comenzilor pre-încărcate de cei de la NASA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro