Sari direct la conținut

VIDEO Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul său zbor pe Marte

HotNews.ro
Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte, Foto: Captura YouTube
Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe Marte, Foto: Captura YouTube

​NASA a anunțat că elicopterul Ingenuity a reușit să se ridice de la sol pe suprafața lui Marte, urcând până la 3 metri înălțime și coborând apoi cu un metru/secundă. Este prima oară când se reușește un zbor cu un asemenea aparat motorizat pe o altă planetă, iar cei de la NASA spun că este un moment de referință. Ingenuity se află acum la peste 280 milioane km de Terra. Alte patru zboruri, mai lungi, ar trebui să urmeze până la jumătatea lui mai.

Ingenuity, fotografiat de Perseverance (foto NASA)

Zborul a durat 40 de secunde, a fost vertical, până la o înălțime de 3 metri, unde elicopterul a planat 30 de secunde și a făcut o fotografie. Apoi a urmat coborârea, cu un metru/secundă.

Acest zbor a fost amânat de mai multe ori din cauza unor probleme cu rotoarele care nu intrau în modul de zbor în anumite circumstanțe. Au fost luate în calcul patru scenarii pentru acest prim zbor, de la succes total, până la eșec total.

La Ingenuity se lucrează de acum șase ani și costurile au fost de 85 milioane dolari, ceea ce înseamnă cam 3% din costul total al misiunii Perseverance: 2,7 miliarde dolari. Elicopterul are un procesor extrem de puternic capabil să trimită date de telemetrie, imagini și video-uri către rover. Rotoarele efectuează 2.500 de rotații/minut, elicopterul are și două camere foto/video, una dintre ele fiind de înaltă rezoluție.

Au fost voci de la NASA care s-au opus ideii de a pune și un mini-elicopter, dar cei de la agenție și-au dat seama că va fi un mare câștig de imagine fiindcă oamenii vor vorbi mult despre Ingenuity și despre ideea de a face un zbor pe o altă planetă. S-a dovedit adevărat, iar despre Ingenuity s-a vorbit mai mult decât despre orice experiment sofisticat de pe Perseverance.

Micul elicopter a călătorit în interiorul roverului alături de aparate științifice de înaltă performanță care vor face experimente extrem de sofisticate. Ingenuity captează însă atenția publicului prin ideea cu care a fost dus acolo: să facă pe o altă planetă primul zbor propulsat al unui aparat construit de om.

Nu trebuie uitat că până în 1997 pe Marte oamenii reușiseră să pună doar module de aterizare (landere), dar atunci NASA a lansat primul său rover, Sojourner care, deși era simplu, a constituit o revoluție fiindcă se putea deplasa și deci chiar explora Planeta Roșie. Alte patru rovere au fost trimise de atunci pe Marte, iar Ingenuity este acum ”omologul” aerian al lui Sojourner: testarea unei noi tehnologii care, dacă se va dovedi fezabilă, va putea fi folosită și pe viitor în misiuni.

Ingenuity este o mică aeronavă, un fel de mini-elicopter de 1,8 kg greutate și de 49 cm înălțime care poate schimba modul în care viitoarele misiuni către Marte se vor desfășura. Denumirea tehnică a micului aparat de zbor este ”Mars Helicopter Scout”.

Este greu ca un mini – elicopter să zboare cu succes pe Marte, fiindcă densitatea aerului este acolo 1% din cea de la nivelul Terrei, și practic este ca și cum un elicopter ar încerca să zboare la 40.000 de metri deasupra Terrei. Elicopterul trebuie să fie capabil să zboare în mod autonom, să suporte temperaturi în jurul a -80 – 90 de grade Celsius și, în caz că ar cădea, trebuie să nu distrugă roverul.

Ingenuity este un mic aparat de test pentru a vedea cum se comportă un elicopter cu patru rotoare în atmosfera altei planete. Ingenuity nu va face experimente științifice, ci doar a fost trimis să testeze dacă este posibil zborul pe Planeta Roșie.

Cei de la NASA spuneau că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”. Reamintim că în 17 decembrie 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.

Frații Wright au făcut prima încercare pe 14 decembrie, dar nu au reușit să se ridice de la sol. Trei zile mai târziu au avut însă patru reușite, zburând pe distanțe de 36.6, 53.3, 61 și 260 metri.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro