Ministrul Agriculturii, despre plafonarea adaosului comercial la magiun: Acest produs fără zahăr era extrem de necompetitiv față de produse similare din import cu mult zahăr
Ministrul Agriculturii a explicat miercuri de ce au fost introduse untul și magiunul tradițional în lista de 17 alimente cu adaos comercial plafonat, subliniind că la aceste alimente prețul final este semnificativ mai mare față de prețul de la poarta fabricii. „La magiun se practică un adaos comercial foarte mare, ceea ce face ca acest produs fără zahăr adăugat să fie extrem de necompetitiv față de produsele similare din import care au un adaos foarte mare de zahăr.”, a spus ministrul Florin Barbu.
- UPDATE Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial.
Întrebat de HotNews.ro ce diferențe de preț s-au constatat la magiun și unt, ministrul Florin Barbu a spus că sunt creșteri de peste 50%.
- „Aceste diferențe de creșteri sunt de la un furnizor. O medie, da, este peste 50%. Vorbim de toate produsele realizate de producătorii români. Prețul care pleacă de la furnizor și ceea ce este pe raft are un adaos comercial cu o medie de 50%. Prin plafonare va scădea cu 30%. Simplu.”, a declarat ministrul.
Florin Barbu a mai precizat că s-a convenit cu procesatorii și comercianții să fie demarat un mecanism de verificare a prețurilor, la care să participe și aceștia alături de alte instituții, precum Consiliul Concurenței, astfel încât pe termen lung să nu mai existe creșteri speculative la prețuri, cum s-a întâmplat înainte de introducerea acestei măsuri.
- „Când acest mecanism va fi funcțional vom avea garanția că nu mai este necesar să intervenim prin act normativ. Creăm acest mecanism de gestionare și monitorizare a acestor prețuri. Monitorizăm inclusiv prețurile la alimentele care au fost scoase din această listă și dacă observăm creșteri vom interveni cu un act normativ pentru plafonarea adaosurilor comerciale.”, a precizat Barbu.
Excepție pentru alimentele utilizate ca materii prime. Barbu: Procesatorii sunt supuși plafonării adaosului comercial la produsul finit
Actul adoptat miercuri de Guvern introduce prevederea prin care au fost exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgenţă produsele agricole şi alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producție, prelucrare, procesare şi care fac obiectul relațiilor comerciale dintre producător -procesator, procesator -procesator.
Întrebat de HotNews.ro dacă procesatorii ar urma să fie exceptați de la plafonare prin această măsură, ministrul a negat.
- „Nu. În cazul în care în fișa de cost a unui produs sau materia prima utilizată pentru realizarea unui produs reprezintă 10% zahărul care intră în procesare pentru a realiza un produs, nu este supusă acestei ordonanțe. Procesatorii sunt supuși plafonării adaosului comercial la produsul finit conform fișei de cost a produsului.”, a declarat Florin Barbu.
Noua listă de alimente cu adaos comercial plafonat: Au ieșit cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată
Noua listă de alimente care vor avea adaos comercial plafonat pentru încă 2 luni cuprinde 17 alimente în loc de 21 de alimente anterior, potrivit proiectului de ordonanță scos marți în dezbatere de Ministerul Agriculturii. Din listă au ieșit cozonacul, orezul, bulionul de roșii, margarina, drojdia și carnea tocată, fiind introduse în schimb magiunul și untul.
Cele 17 alimente care vor avea adoas comercial plafonat încă 2 luni
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui*
* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc**
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame
17. Magiun până la 350 grame.