Sari direct la conținut

CNN: Cum funcționeaza propaganda chineză și ”adormirea” Occidentului pentru a nu boicota JO din 2022

HotNews.ro
Protest contra politicii Chinei privind uigurii, Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia
Protest contra politicii Chinei privind uigurii, Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Ministerul de Externe al Chinei a emis săptămâna aceasta cea mai puternică apărare a politicilor sale din Xinjiang până în prezent, numind acuzațiile de „genocid” din regiune „minciuna secolului”. Declarația – făcută ca răspuns la solicitările în curs de desfășurare a unui eventual boicot al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 – reprezintă punctul culminant al unei îndelungate evoluții a narațiunii oficiale a Chinei în ceea ce privește tratarea uigurilor.

Această strategie în evoluție, de la negarea directă la apărarea publică întărită, este strâns legată de propriul sentiment de încredere al guvernului chinez pe scena mondială și de disponibilitatea sa de a-și confrunta criticii din Occident, fie în Xinjiang, în China de Sud Marea sau Hong Kong, arată o analiză CNN.

În ultimele luni, Xinjiang a devenit un fel de test patriotic de turnesol, în care cei care doresc să facă afaceri cu China trebuie să aleagă o parte – fie să stea cu Beijingul în apărarea implicită a politicilor sale, fie să facă față consecințelor.

Campania de propagandă a atins, de asemenea, un punct de fierbere, cu reporterii mass-media de stat trimiși în Xinjiang pentru a presupune că „dovedesc” că nu există opresiune acolo, un musical inspirat de „La La Land” lansat pentru a susține cauza Beijingului, în timp ce criticii din străinătate s-au confruntat cu sancțiuni și hărțuire.

În timp ce China a menținut întotdeauna un aparat de propagandă sofisticat acasă, campania sa recentă asupra Xinjiang, în special dezinformarea și hărțuirea criticilor de peste mări, este mai în concordanță cu eforturile similare ale Rusiei, inclusiv desfășurarea „whataboutismului” pentru a pretinde că orice denunțări ale SUA sunt afectate de moștenirea sclaviei și genocidului pe continentul american.

Reeducare și spectacole

După ce a fost „de-radicalizată”, Amina Hojamet și-a schimbat burqa cu o rochie de mătase, și-a pus o pălărie tradițională cu flori în cap și a cântat „Fără Partidul Comunist, nu ar exista o Nouă China”.

Ea nu știa la acel moment, dar Hojamet, împreună cu alte peste o duzină de femei din satul ei din regiunea Shufu, în vestul Xinjiang – a cărui poveste a fost relatată într-un raport al Xinjiang Daily – a stat ca dovadă a conceptului unei campanii „anti-extremiste” care a cuprins regiunea chineză din 2017.

Potrivit unor estimări științifice fiabile, până în ultimii ani, până la 2 milioane de uiguri și alte minorități musulmane au trecut printr-un sistem de lagăre de detenție înființate în Xinjiang. În lagăre, aceștia au fost supuși unei „reeducări” intense, menite să le distrugă credința islamică și identitatea etnică în numele luptei împotriva terorismului religios și a separatismului.

Supraviețuitorii lagărelor declară că s-au confruntat sau au asistat la abuzuri pe scară largă și la incidente de tortură, viol și sterilizare forțată. Represiunea a fost denunțată drept „genocid” de către guvernul Statelor Unite și parlamentele canadian și olandez pentru efectele sale asupra poporului uigur și asupra culturii lor.

Când au început să apară rapoarte despre sistemul de tabere în jurul anului 2017, China a negat ferm sau a refuzat să comenteze.

Întrucât acest lucru a devenit din ce în ce mai imposibil în fața creșterii atenției internaționale și a condamnării ulterioare, Beijingul a trecut la o apărare furioasă a programului său de „de-radicalizare”, pe care a început chiar să îl propună țărilor ca mod de a face față „problemei” musulmane.

Între timp, dovezile sistemului de concentrare și reeducare, cum ar fi rapoartele timpurii din mass-media de stat, cum ar fi cea care a dat povestea lui Hojamet la sfârșitul anului 2014, au fost complet eliminate de pe internet și sunt accesibile doar în formă arhivată, arată o analiză CNN.

Au fost șterse și alte materiale pe care s-au bazat cercetătorii pentru a expune sistemul lagărelor – cum ar fi licitațiile guvernamentale și documentele oficiale, potrivit CNN.

Mușamalizare și falsă empatie

În timp ce în 2014 și 2015 sistemul în plină expansiune de „reeducare” era încă la câțiva ani distanță de a ajunge la scara sa actuală sau de a deveni publică, era clar că situația din Xinjiang a escaladat în urma atacului de la Kunming.

Vizitând regiunea săptămâni mai târziu, Ursula Gauthier, un jurnalist al revistei franceze L’Obs, a raportat un sistem intens de supraveghere, puncte de control ale poliției și teama larg răspândită de a fi raportat sau denunțat printre uigurii cu care a vorbit.

„În Xinjiang, unde poliția respectă procedurile legale chiar mai puțin decât în ​​(restul Chinei), arestările nu sunt raportate familiilor. Pur și simplu dispar”, a scris Gauthier, adăugând că mulți uiguri au raportat că se tem în mod constant, astfel încât frica „se strecoară în toate părțile vieții, otrăvește relațiile și paralizează mințile cele mai senine.”

Această experiență i-a revenit în fața locului, aproximativ șapte luni mai târziu, când teroriștii legați de ISIS au atacat ținte din Paris, omorând 130 de persoane și rănind alte sute.

Dezgustată de vărsarea de sânge din capitala ei natală, Gauthier a fost, de asemenea, consternată de reacția guvernului chinez, despre care a simțit că încearcă să profite de incident pentru a obține sprijin internațional pentru reprimarea musulmanilor în Xinjiang.

În exprimarea susținerii sale pentru Franța, ministrul de externe Wang Yi a declarat că și China a fost victimă a terorismului și s-a plâns de un „dublu standard” în Occident în care mass-media și politicienii au minimizat sau au încercat să justifice incidentele teroriste împotriva chinezilor.

Într-un editorial pentru L’Obs, Gauthier s-a declarat uluiyă de simpatia și solidaritatea pe care a trăit-o la Beijing de la oamenii obișnuiți, în timp devenea conștientă de „motivele ulterioare” ale guvernului chinez în combinarea atacurilor ISIS cu violența din Xinjiang. (integral pe CNN)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro