Planul european de combatere a cancerului, susținut de europarlamentari: Cel puțin 90% din populația de fete din UE să fie vaccinată până în 2030 pentru a preveni tipurile de cancer cauzate de infecții
În ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului, căruia îi sunt alocate 4 miliarde de euro și care vizează printre altele ca, până în 2030, pentru a preveni tipurile de cancer cauzate de infecții, cel puțin 90 % din populația țintă a UE de fete să fie vaccinată și să se sporească în mod semnificativ gradul de vaccinare a băieților. Comitetul Special al Parlamentului pentru Combaterea Cancerului și-a exprimat miercuri sprijinul pentru Plan, iar joi urmează să aibă loc prima dezbatere a acestuia.
Miercuri, în ajunul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului, în contextul în care în 2020, 2,7 milioane de oameni din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu această boală, iar alte 1,3 milioane și-au pierdut viața din cauza acesteia.
Răspunzând la Planul prezentat astăzi de Comisia Europeană, președintele BECA (Comitetul Special al Parlamentului pentru Combaterea Cancerului), Bartosz Arłukowicz (PPE, PL), a spus că „în ultimii ani, lupta împotriva cancerului a fost o prioritate pe agenda Parlamentului, culminând cu înființarea Comitetului nostru special pentru combaterea cancerului. În mijlocul pandemiei COVID-19, nu putem uita de boala care ucide 1,3 milioane de europeni în fiecare an și pentru care nu există vaccinare care să o elimine cu totul. ”.
„Vrem să ne asumăm enorma sarcină de a îmvinge cancerul împreună, ca Uniune. Informațiile și bazele de date partajate, sprijinul pentru programe de screening, cofinanțarea vaccinărilor împotriva HPV, sunt printre numeroasele etape pe care nu vom ezita să le parcurgem pe drumul nostru către înfrângerea finală a cancerului. Trebuie să ne angajîm împreună în acest proiect ambițios. Uniunea noastră poate învinge cancerul! ” a conchis Arłukowicz.
La rândul său, raportorul BECA, Véronique Trillet-Lenoir (Renew Europe, FR), a declarat: „Cancerul este o boală susținută de nedreptate socială. Suntem inegali în ceea ce privește prevenirea, sunt protejați inegal împotriva agenților cancerigeni de mediu, suntem educați inegal în ceea ce constituie un comportament riscant, înarmați inegal împotriva dezinformării. Țările UE au acces inegal la îngrijiri de calitate. În cele din urmă, odată ce ne-am vindecat de boală, nu suntem cu toții capabili să ne întoarcem la muncă, să fim independenți din punct de vedere financiar și să ducem o viață socială și privată armonioasă. Din toate aceste motive, susțin pe deplin înființarea unui registru al inegalităților în cancer pentru a identifica provocările și domeniile specifice de acțiune la nivel european și național ”.
„Mai mult de 40% din toate tipurile de cancer pot fi prevenite dacă sunt abordați factorii de risc individuali, sociali, de mediu. Propunerile legislative ambițioase de reducere a consumului de tutun și alcool, de promovare a unei diete sănătoase și a activității fizice sunt pași în direcția corectă. Ar trebui să propunem măsuri mai puternice și obiective clare pentru a lupta împotriva poluării mediului, pentru a asigura sănătatea și siguranța la locul de muncă, pentru a limita expunerea la agenți cancerigeni și mutageni și pentru a lua în considerare efectul cumulativ al substanțelor chimice periculoase ”, a adăugat Trillet-Lenoir.
Patru domenii principale de acțiune
Planul UE pentru cancer este structurat în jurul a patru domenii cheie: prevenirea, depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul și îmbunătățirea calității vieții.
Acest plan va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanțare ale Comisiei, pentru acțiunile de combatere a cancerului fiind alocat special un cuantum total de 4 miliarde EUR, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” și „Europa digitală”.
- Prevenirea prin acțiuni care abordează principalii factori de risc precum tutunul (cu scopul de a se asigura faptul că, până în 2040, mai puțin de 5% din populație consumă tutun), consumul nociv de alcool, poluarea mediului și substanțele periculoase. În plus, o campanie intitulată „HealthyLifestyle4All” („Un mod de viață sănătos pentru toți”) va promova o alimentație sănătoasă și activitatea fizică. Pentru a preveni tipurile de cancer cauzate de infecții, obiectivul Planului de combatere a cancerului este ca, până în 2030, cel puțin 90% din populația țintă a UE de fete să fie vaccinată și să se sporească în mod semnificativ gradul de vaccinare a băieților.
- Depistarea timpurie a cancerului prin îmbunătățirea calității diagnosticelor și a accesului la acestea și prin sprijinirea statelor membre pentru a se asigura faptul că, până în 2025, 90% din populația UE care se califică pentru screeningul de cancer la sân, de col uterin și colorectal beneficiază de această formă de depistare. Pentru a susține realizarea acestui obiectiv, va fi propus un nou program de screening pentru cancer, sprijinit de UE.
- Diagnosticarea și tratamentul prin acțiuni menite să asigure o îngrijire mai bine integrată și cuprinzătoare în domeniul cancerului și abordarea accesului inegal la îngrijiri și la medicamente de calitate. Până în 2030, 90% dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naționale, conectate prin intermediul unei noi rețele la nivelul UE. În plus, până la sfârșitul anului 2021 va fi lansată o nouă inițiativă intitulată „Diagnostic și tratament al cancerului pentru toți”, pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostice și tratamente inovatoare în domeniul cancerului, iar Inițiativa europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu) va ajuta la identificarea persoanelor expuse unui risc ridicat de a dezvolta forme comune de cancer.
- Îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariție a tumorilor, bolile metastatice și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă. Va fi lansată o inițiativă intitulată „O viață mai bună pentru pacienții bolnavi de cancer”, care se va concentra asupra îngrijirii ulterioare.
- În plus, pentru a sprijini noile tehnologii, cercetarea și inovarea, va fi lansat un nou Centru de cunoștințe privind cancerul, care va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE. Va fi instituită o inițiativă europeană privind imagistica în domeniul cancerului, cu scopul de a sprijini dezvoltarea unor noi instrumente asistate de calculator pentru îmbunătățirea medicinei personalizate și a soluțiilor inovatoare.
Prima dezbatere a planului va avea loc pe 4 februarie, cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului, când Comitetul special pentru combaterea cancerului va discuta planul cu comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides.