Sari direct la conținut

Parlamentul European sprijină abordarea comună a UE în privința vaccinării anti-covid, dar cere transparență totală în privința achiziției și distribuirii acestora

HotNews.ro
Centru de vaccinare, Foto: AGERPRES
Centru de vaccinare, Foto: AGERPRES

Cei mai mulți membri ai Parlamentului European și-au exprimat marți, sprijinul pentru abordarea comună a Uniunii Europene în combaterea pandemiei de coronavirus și au cerut transparență totală în privința contractelor și repartizării vaccinurilor contra Covid-19.

Opiniile au fost exprimate în plenul PE de marți, când eurodeputații au discutat cu Ana Paula Zacarias, secretar de stat portughez pentru afaceri europene (Portugalia deține la acest moment președinția rotativă a UE) și cu comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Marea majoritate a eurodeputaților și-au arătat sprijinul pentru abordarea unitară a UE, care a asigurat dezvoltarea rapidă a vaccinurilor și accesul la vaccinuri pentru toți cetățenii europeni, se spune într-un comunicat PE, dar unii europarlamentari au acuzat „naționalismul în materie de sănătate”, inclusiv presupusele contracte paralele semnate de statele membre sau încercările de a se devansa reciproc.

Membrii au solicitat ca termenii contractelor dintre UE și companiile farmaceutice care implică bani publici să fie pe deplin transparenți. Eforturile recente ale Comisiei de a permite eurodeputaților să consulte un singur contract, incomplet, au fost considerate insuficiente.

”Cu mult efort de cercetare, bani investiți și voință a apărut o lumină la orizont. Vaccinul ne dă speranțe că putem să ne imaginăm o revenire la o viață normală. Salut și apreciez planul solidar fără precedent pus la punct de Comisie de a acorda fiecărui cetățean european acces egal la un vaccin. Dar trebuie să evităm riscul subminării acestui succes prin lipsă de transparență și întârzieri inutile”, a declarat europarlamentarul român Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe.

Cioloș a spus că toți eurodeputații au primit întrebări privind distribuția vaccinurilor.

”Ce cauzează aceste întârzieri de distribuție? De ce nu sunt toate documentele și datele despre achiziția vaccinurilor publice dacă sunt cumpărate din bani publici? Niciun argument nu justifică lipsa acestor transparențe. Ce facem pentru a crește distribuția de vaccinuri în toată Europa?”, a spus europarlamentarul român, adăugând că ”Orice întrebare rămasă fără răspuns se va întoarce împotriva obiectivului nostru comun. Știrile false se nasc din ambiguitate”.

O altă poziție exprimată în plenul Parlamentului European a fost aceea că UE are responsabilitatea de a-și utiliza poziția de forță pentru a-și sprijini vecinii și partenerii cei mai vulnerabili. Pandemia poate fi depășită numai după ce toți oamenii au acces egal la vaccinuri, nu numai în țările bogate, au adăugat eurodeputații.

Dezbaterea a abordat, de asemenea, alte aspecte, precum necesitatea unor date naționale comparabile și recunoașterea reciprocă a vaccinărilor, necesitatea de a evita întârzierile și de a crește viteza vaccinării, precum și caracterul neconstructiv al acuzelor la adresa UE sau a industriei farmaceutice pentru orice eșec.

Comisia Europeană urmează să publice marți o comunicare suplimentară privind strategia UE referitoare la COVID-19. Liderii UE vor dezbate situația actuală a pandemiei în cadrul reuniunii Consiliului European din 21 ianuarie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro