Sari direct la conținut

Educația la nivel european ar putea primi fonduri suplimentare în contextul epidemiei de coronavirus – rezoluție adoptată de Parlamentul European

HotNews.ro
Victor Negrescu la audieri, Foto: Captura Privesc.eu
Victor Negrescu la audieri, Foto: Captura Privesc.eu

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție privind educația în contextul pandemic actual. Documentul, susţinut de Comisia pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European, solicită Comisiei Europene şi statelor membre alocarea de resurse financiare suplimentare educaţiei şi formării profesionale atât la nivel naţional, cât şi european.

„În această rezoluţie Parlamentul European solicită Comisiei Europene şi statelor membre alocarea de resurse financiare suplimentare educaţiei şi formării profesionale atât la nivel naţional, cât şi european. În rezoluţie se solicită triplarea programului european în domeniul educaţiei, Erasmus+, dar şi alocarea de resurse dedicate din planul european de relansare economică. Se are, de asemenea, în vedere îmbunătăţirea cooperării şi coordonării la nivelul UE în privinţa gestionării efectelor pandemiei asupra educaţiei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură din Parlamentul European și inițiatorul rezoluției, Victor Negrescu.

Rezoluția propune, printre altele, crearea unei platforme care să faciliteze schimbul de bune practici între statele membre, în contextul în care, potrivit datelor colectate de UNESCO, chiar și în țările cele mai dezvoltate din lume, în timpul primei crize COVID-19, accesul la educația digitală a fost limitat. Spre exemplu în România analizele independente realizate de structurile implicate în domeniul educației au arătat că peste aproape un milion de copii nu au avut acces la educație.

„Votul covârșitor în favoarea rezoluției scoate în evidență faptul că sistemele noastre educaționale nu au fost pregătite pentru a gestiona impactul pandemiei COVID-19 și nu au fost suficient de adaptate lumii moderne în care trăim”, subliniază Negrescu.

De asemenea, în textul rezoluției, Parlamentul European cere eliminarea decalajelor digitale, subliniind că acest lucru trebuie să reprezinte o preocupare imediată, iar Comisia Europeană ar trebui să acorde prioritate investițiilor în conectivitate și echipamente, în special în zonele îndepărtate și rurale, precum și instruirii cadrelor didactice în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro