O coloană de tractoare ale fermierilor se îndreaptă spre București, dar organizațiile agricole spun că nu sunt implicate: Există posibilitatea ca aceste proteste să se prelungească
Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentative au anunţat că nu au nicio legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, care se îndreaptă cu mai multe camioane şi tractoare spre Bucureşti, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor, relatează Agerpres.
- „Protestul s-a declanşat spontan din partea transportatorilor români. Sunt implicaţi şi fermierii români din nordul şi estul ţării, inclusiv din organizaţia noastră, dar cea mai mare problemă o au transportatorii. Se circulă cu utilajele pe drumurile publice cu viteză între 5 şi 10 km/h, iar fermierii vor să ajungă în oraşele reşedinţă de judeţ, iar într-un viitor apropiat şi la Bucureşti. 2024 se anunţă un an destul de dificil, iar 2025 şi mai dificil fără discuţie. Trebuie să fim destul de inteligenţi pentru a găsi strategii de dezvoltare sectorială”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile, organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).
Transportatorii și fermierii, nemulțumiri comune
Acesta a precizat că problema cea mai mare a fermierilor nu este pe partea de valorificare, ci pe partea de costuri şi de taxe, la fel ca şi cea a şoferilor şi transportatorilor.
- „Gradul de îndatorare a sectorului este destul de mare. Noi în primă fază vom negocia, pentru a dezvolta sectorul împreună cu partea politică, iar în cazul în care nu se găsesc măsuri, strategii de dezvoltare sectorială, vom apela şi noi la aceeaşi formă de protest, dar vom merge şi pe partea de Bruxelles, pentru că sunt foarte multe constrângeri pentru fermierul român faţă de ce i s-a promis în 2007 la intrarea în comunitatea europeană. Nu s-a respectat absolut nimic, în afara faptului că s-au diminuat subvenţiile, deşi trebuia să creeze uniformizare. Fermierul european are 430 euro subvenţie pe suprafaţă, utilajele sunt mai ieftine cu 30% 40%, creditarea este minus dobândă, deci undeva la minus 0,36%, şi noi plătim undeva la 16-20%. Inclusiv dacă discutăm despre fondurile acestea de investiţii pe agricultură, pe IMM-Invest. Gândiţi-vă că se plăteşte ROBOR-ul, se plăteşte administrarea contului, care tot sare la 10%. Ne cam minţim, noi nu facem economie, noi facem păcăleală, ne păcălim unii pe alţii. Discutăm de criterii de performanţă, ceea ce nu se întâmplă în România”, a spus Nicu Vasile.
Există posibilitatea ca aceste proteste să se prelungească
La rândul său, Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), organizaţie care face parte din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), a transmis că protestul fermierilor şi transportatorilor este unul spontan, dar a confirmat că participă şi membri ai acestei organizaţii.
- „Este o acţiune spontană, sunt fermieri din mai multe zone ale ţării, sunt şi membri de-ai noştri, ne-au informat de această acţiune la care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa. Urmează să avem şi noi discuţii interne atât la nivelul organizaţiei, cât şi la nivelul Alianţei şi să vedem ce va fi în perioada următoare, pentru că există posibilitatea ca aceste proteste să nu fie doar astăzi. Dacă se prelungesc la nivel european, să se prelungească şi la nivel naţional. Deja sunt câţiva colegi care astăzi o să fie la Bucureşti, o să vedem ce trebuie făcut mai departe”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES Florentin Bercu.
Acesta a precizat că joi va fi luată la nivelul organizaţiei o decizie oficială în privinţa protestelor, în urma consultării membrilor.
De asemenea, directorul executiv al UNCSV a adăugat că este nevoie de mai multă deschidere din partea autorităţilor pentru a rezolva problemele fermierilor şi de un dialog inter-instituţional „mult mai apropiat şi mai concis”.
- „Important este că sunt o serie de nemulţumiri şi deficienţe cu care atât fermierii, cât şi cooperativele, dar în special fermierii, se confruntă şi este nevoie de o mai mare deschidere, atenţie, implicare şi disponibilitate din partea autorităţilor pentru a rezolva aceste probleme şi pentru a exista un dialog inter-instituţional mult mai apropiat şi mai concis. Şi înainte de a-şi asuma poziţii atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, trebuie să fie consultate toate organizaţiile profesionale şi să se ţină cont de propunerile şi observaţiile lor, implicit atunci când sunt aspecte care ţin de a ajuta alte state, care poate sunt într-o situaţie dificilă, aşa cum este Ucraina, dar trebuie să avem în vedere şi repercursiunile şi nota de plată pentru acel ajutor, care s-ar putea să fie mult mai costisitor pentru noi decât dacă am fi fost mai egoişti, cel puţin în anumite situaţii”, a subliniat Bercu.
Fermierii români afectaţi de deciziile luate pentru sprijinirea Ucrainei
El consideră că şi fermierii români ar trebui să fie lăsaţi să producă în aceleaşi condiţii ca şi cei ucraineni, pentru că foarte mulţi fermieri şi consumatori români sunt afectaţi de deciziile luate pentru sprijinirea Ucrainei.
- „Noi suntem conştienţi şi vrem să fim alături de poporul ucrainean, dar de poporul ucrainean, nu doar de anumiţi traderi sau anumiţi oameni de afaceri, câţiva, care fac profituri enorme, exagerate, şi pe noi ne afectează atât ca ţară cât şi la nivelul Uniunii Europene, pentru că foarte mulţi fermieri şi chiar şi consumatori sunt afectaţi. Dacă acele produse sunt sigure pentru consum, ar trebui să ne lase şi pe noi să producem în aceleaşi condiţii. De ce doar preţul produselor agricole a scăzut, dacă costurile la inputuri au crescut enorm, preţurile la raft au crescut, de asemenea, de ce doar preţul produselor agricole a scăzut? Pentru că marfa care nu ar fi trebuit sau nu rămânea niciodată în Europa a creat o concurenţă neloială. Noi avem nişte constrângeri prin legislaţia europeană, le respectăm, dar acele constrângeri ne deservesc pe noi şi ne afectează atât ca producători, cât şi ca populaţie”, a explicat şeful asociaţiei agricole.
Şi Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), a menţionat că organizaţia pe care o conduce nu are nicio legătură cu organizarea protestului.
„Nu am organizat niciun protest. Protestul este ultima formă de a ne manifesta. Până atunci încercăm pe cale amiabilă cu guvernanţii, cu miniştri, să obţinem ceea ce vrem pentru breasla noastră”, a punctat Vasile Ştefănescu.
La protestul spontan anunţat online de fermieri, acţiunea neasumată oficial de nicio organizaţie, este estimat că vor particpa 122 de camioane şi 70 de tractoare.