Sari direct la conținut

Dispută între elevi pe tema noului Statut al Elevului / Asociațiile de elevi, acuzații pentru Consiliul Național al Elevilor

HotNews.ro
Elevi în curtea școlii, Foto: AGERPRES
Elevi în curtea școlii, Foto: AGERPRES

​Șase asociații de elevi din țară acuză Consiliul Național al Elevilor (CNE) că a gândit o nouă formă a Statutului Elevului care urmează să fie adoptată și prin care toate asociațiile de elevi ar putea fi dizolvate. Asociațiile atacă CNE și spun că printr-o astfel de măsură „se va fura independența și libertatea elevilor”.

Noul Statut al Elevului trebuie adoptat având în vedere că există o nouă lege a Educației, care a intrat în vigoare din luna septembrie.

Consiliul Național al Elevilor a venit, în acest context, cu 51 de pagini de propuneri. Printre ele, se numără cerința ca elevii să aibă mai multă libertate când vine vorba de alegerea materiilor opționale, acordarea unui sprijin mai larg pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și altele.

Asociațiile de elevi: propunerile CNE pentru noul Statut al Elevului sunt periculoase

O prevedere din propunerile venite de la CNE deranjează asociațiile de elevi din țară – Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) – care numesc propunerile CNE ca fiind „inaplicabile și pericuoloase”.

„Această formă a statutului este un potențial pericol de dizolvare pentru toate asociațiile de elevi din țară, deoarece la secțiunea a II-a, art. 38, sunt impuse condiții pentru existența asociațiilor de elevi, care nu pot fi îndeplinite de nicio organizație nonguvernamentală. Articolele problematice prevăd ca și condiții de reprezentativitate a unei asociații, să aibă filiale în cel puțin 50%+1 din liceele din județ, condiție absurdă pentru o organizație în care elevii nu sunt obligați să se înscrie, și să aibă cel puțin 5 membri în fiecare liceu din județ”, se arată într-un comunicat de presă comun al celor șase asociații de elevi.

Ei mai menționează și faptul că „documentul pare a fi mai mult o formă finală a Statutului, gata de promulgat, decât un set de doleanțe ale elevilor, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la autorii și intențiile acestui document”.

„Se va fura independența și libertatea elevilor”

Asociațiile de elevi explică faptul că dacă această prevedere ar trece, elevii din țară ar putea rămâne cu mai puțini reprezentanți care să se lupte pentru drepturile lor.

  • „Practic, vor ca asociațiile de elevi să funcționeze și să fie reglementate ca CNE, lucru imposibil prin caracterul opțional al înscrierii într-o asociație și prin faptul că noi operăm cu un singur Birou de Conducere (BC) la nivel județean, nu cu un sistem progresiv de tip “Matryoshka”, cu Birouri Executive pe nivel școlar, județean și național.
  • Prin aceste măsuri, se va fura independența și libertatea elevilor, dizolvând asociațiile independente reprezentative, lăsând doar opțiunea de a adera la CNE, organ dependent, creat și influențat de Ministerul Educației”, explică reprezentanții asociațiilor de elevi care spun că se opun „acestei încercări a Consiliului Național al Elevilor și a fondatorului său de a prelua controlul absolut asupra deciziilor din sistemul educațional și nu vom lăsa aceste propuneri să fie aplicate în noul Statut”.

În noua lege a învățământului preuniversitar,la Articolul 105, se precizează că toate deciziile majore din sistemul educațional vor fi luate cu consultarea „reprezentanților beneficiarilor primari, respectiv a Consiliului Național al Elevilor și a altor asociații reprezentative la nivel național ale elevilor”.

Consiliul Național al Elevilor are structuri în fiecare liceu din toate județele țării („Consiliul Școlar al Elevilor”), iar regulamentul de organizare și funcționare al structurii a fost aprobat printr-un Ordin al Ministrului Educației, de aici și acuzațiile care vin din partea asociațiilor de elevi, că ar fi o structură dependentă de Guvern.

HotNews.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la reprezentanții CNE cu privire la acuzațiile aduse de asociațiile elevilor, însă nu am primit niciun răspuns.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro