Legile PSD prin care erau suspendate plățile la credite și la utilități, declarate neconstituționale de CCR
Curtea Constituțională (CCR) a declarat, miercuri, neconstituționale proiectele de lege inițiate de PSD referitoare la amânarea plăţii ratelor bancare şi suspendarea plăţii la utilităţi. Actele normative au fost atacate la CCR de PNL.
Luna trecută, Parlamentul a adoptat două proiecte de lege, unul care suspendă plățile la credite și executarea silită până la sfârșitul anului, și un altul privind suspendarea plății la utilități pentru persoanele fizice.
Mai exact, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat un proiect de lege care prevedea suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente. Inițiativa a fost depusă de PSD si susținută și de UDMR, PRO România PMP și ALDE.
Inițiativa legislativă a fost votată în contextul în care Guvernul Orban a emis o ordonanță de urgență în care a reglementat suspendarea plăților către bănci, atât pentru persoanele fizicie cât și pentru cele juridice.
PSD a susținut însă că inițiativa lor legislativă prevede amânarea achitării ratelor pînă la 31 decembrie 2020, iar decalarea calendarului de rambursare va fi reluat în aceiași termeni ca în prezent, fără costuri suplimentare.
De asemenea, a fost adoptat și un proiect de lege privind acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice. Mai exact, proiectul prevedea amânarea plății CAS pentru angajatori pe o perioadă de 3 luni și posibilitatea ca persoanele fizice să poată cere amânarea de la plată a serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV).
PSD a inițiat acest proiect de lege, la care ulterior s-au alăturat și ALDE, PRO România, UDMR și PMP. În timpul dezbaterilor, USR a anunțat că susține proiectul.
PNL a anunțat imediat că va ataca la CCR proiectele referitoare la amânarea plăţii ratelor bancare şi suspendarea plăţii la utilităţi. Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a susținut că cele două legi sunt populiste, „scrise parcă de Viorica Dăncilă şi Dănuţ Andruşcă”.
UPDATE: Comunicatul Curții Constituționale privind deciziile adoptate în cazul celor două legi:
„În ziua de 6 mai 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere:
– Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României, obiecție formulată de 71 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal;
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că Legea pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României este neconstituţională, în ansamblul său.
Curtea a reținut, în esență, că legea criticată încalcă dispozițiile constituționale ale art.61 alin.(2) care consacră principiul bicameralismului, ale art.111 alin.(l) și ale art. 138 alin.(5) referitoare la informarea Parlamentului și obligația de stabilire a sursei de finanțare pentru cheltuielile bugetare, precum și ale art.1 alin.(3) raportat la art.1 alin.(5) din Constituție care consacră exigențele legiferării în cadrul statului de drept și principiul securității juridice.
– Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru suspendarea rambursării creditelor, obiecție formulată de 72 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal;
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor este neconstituțională, în ansamblul său.
Curtea a constatat că Legea pentru suspendarea rambursării creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislative contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituție, întrucât are același obiect de reglementare cu cel al Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.261 din 30 martie 2020, și anume suspendarea până la 9 luni dar nu mai mult de 31 decembrie 2020 a obligației de plată a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori.
Efectul juridic al deciziilor de constatare a neconstituționalității legii în ansamblul său este circumscris art.147 alin.(4) din Legea fundamentală şi jurisprudenţei Curţii în materie, astfel că Parlamentului îi revine în continuare obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, iar, în ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, de a se conforma celor statuate prin decizia Curții.
Deciziile sunt definitive și general obligatorii și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și primului-ministru.”