Sari direct la conținut

Mihai Constantin, Guvern: Majorarea de 5% a salariilor nu se va aplica bugetarilor care au avut în acest an creșteri salariale, cum ar fi în domeniul Educației

HotNews.ro
Mihai Constantin, Foto: Inquam Photos / George Călin
Mihai Constantin, Foto: Inquam Photos / George Călin

​Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat joi că se vor elimina anumite creșteri salariale de 5% pentru unii bugetari, care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, prin Ordonanța Trenuleț. „Acest procent de majorare nu se va aplica celor care au beneficiat deja în acest an de majorări salariale sau care au normative separate, cum ar fi domeniul Educației”, a spus Constantin. Acesta a mai menționat domeniile Juridic, ANAF și CNAS. Guvernul va modifica Ordonanța Trenuleț săptămâna viitoare, după Crăciun.

  • „Este un proiect parțial pus în transparență și pe site-ul Ministerului Finanțelor. Cred că de la dvs. am această informație. N-am apucat să văd proiectul pus în transparență. El a intrat în primă lectură în ședința de astăzi de guvern, deci încă nu a fost adoptat. Asta are în sine o informație. O să ne mai vedem la o ședință de guvern, cel puțin încă una anul acesta, săptămâna viitoare, după Crăciun.
  • Iar ca principiu pot să vă dau acum o informație: s-a vehiculat majorarea cu 5% a salariilor personalului din instituțiile publice. Ei bine, acest procent de majorare nu se va aplica celor care au beneficiat deja în acest an de majorări salariale sau care au normative separate, cum ar fi domeniul Educației.
  • Mă mai gândesc și la cel juridic, care are un procedeu administrativ prin care și-a majorat salariile; și mai sunt și alte domenii, ANAF-ul, dacă nu mă înșel, CNAS-ul. Aceste categorii de bugetari nu vor beneficia de această majorare, care însă se va aplica de la 1 ianuarie tuturor celorlalți bugetari. Este un principiu luat astăzi în discuție și, repet, proiectul va intra spre aprobare în anul acesta, într-o ședință ulterioară.”, a declarat joi Mihai Constantin.

Întrebat care a fost poziția Ministerului de Finanțe și justificarea pentru această modificare a Ordonanței Trenuleț, Mihai Constantin a spus că este vorba de respectarea unui principiu de echitate.

  • „Nu a fost nevoie de nicio justificare, a fost doar nevoie de implementare a unui principiu precum cel pe care l-am spus mai devreme, pentru care e nevoie de această actualizare.
  • Cred că, acum îmi permit să speculez, dar numai de dragul de a vă da un răspuns, unul dintre principiile acestor reforme bugetare pe care l-am auzit chiar de la prim-ministru, a fost acela de echitate.
  • Și s-a dorit ca principiul conform căruia unii beneficiază de majorări, iar ceilalți să nu aibă de două ori același beneficiu, să fie respectat.
  • De aceea s-a reluat în discuție această excepție pe care am descris-o mai devreme, decizia urmând să fie luată într-o ședință ulterioară de guvern”, a spus acesta.

Guvernul vrea să modifice OUG Trenuleț: Eliminarea anumitor creșteri salariale de 5% pentru unii bugetari – surse

Guvernul vrea să modifice OUG Trenuleț (OUG 115/2023) în privința lucrurilor ce țin de cheltuielile bugetare, mai exact privind salariile angajaților la stat, au declarat joi surse guvernamentale.

Potrivit acestora:

  • Educația nu va primi creștere salarială de 5% pentru că va avea acel 20% menționat deja în OUG 115/2023
  • Casa de Sănătate nu mai primește 5% pentru că și-ar fi mărit salariile în Parlament
  • ANAF nu ar mai primi 5% pentru că si-au mărit salariile
  • La Justiție nu mai primește procentul de 5% pentru că și-ar fi mărit salariile prin ordin administrativ
  • Instituțiile publice care nu se reorganizează nu vor mai putea să facă angajări

În ședința de Guvern miniștrii au venit cu propuneri de modificări la proiectul de OUG pus în dezbatere joi de Ministerul de Finanțe, potrivit surselor HotNews.ro.

  • „Astfel, dacă companiile de stat nu-și aprobă bugetele de venituri în 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a bugetului de stat pe 2024, nu mai primesc subvenții de la buget.
  • De asemenea, s-a propus ca banii din aceste economii să meargă pentru majorarea salariilor angajatilor cu venituri mici, precum descentralizatele de la Cultură, precum bibliotecarii, de la Ministerul Muncii și de la APIA. Proiectul de OUG a fost în primă lectură și nu s-a adoptat.”, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews.ro.

Ce prevede Ordonanța pusă în dezbatere de Finanțe:

Proiectul care se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, în primă lectură, nu conține decât două dintre măsurile menționate mai sus. Rămâne de văzut dacă va fi modificat în ședință.

Proiect ordonanța de modificare a OUG Trenuleț – click pentru a deschide

  • Începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se mențin la nivelul actual.
  • Pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul actual.

Ce prevede Ordonanța trenuleț adoptată săptămâna trecută

Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023) prevede mai multe modificări, unele legate de cheltuielile bugetare, iar altele de fiscalitate.

Salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024.

Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora se majorează cu 5%.

Salariile din învățământ cresc, în medie, cu 20% în 2024, în două tranșe:

  • prima tranșă începând cu data de 1 ianuarie 2024
  • a doua tranșă începând cu data de 1 iunie 2024

Nu se menționează ce procente vor primi în prima și a doua tranșă. Totuși, OUG Trenuleț spune că se stabilesc prin ordonanță de urgență a Guvernului inițiată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Sporurile bugetarilor se mențin la nivelul actual în 2024.

În anul 2024, instituțiile și autoritățile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.

TVR și Radioul public nu vor finanța din fondurile alocate de la bugetul de stat acordarea pentru angajații proprii de bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, respectiv nu plătesc premii sau ore suplimentare din aceste fonduri. În schimb, se pot acorda tichetele de masă a căror valoare se plafonează la nivelul lunii decembrie 2022.

Îngheață angajările la stat în 2024, cu o serie de excepții. Bineînțeles, „în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice”.

Tranșele aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate neplătite până la data de 31 decembrie 2023, se plătesc eșalonat, începând cu anul 2024.

Se măresc o serie de indemnizații cu 13,8%, precum pentru invalizi, veterani, văduve de război. E o listă întreagă.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024 indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 lei.

Pensiile speciale pentru primari se amână pentru 2025.

Legea statutului feroviar se amână pentru 2025.

Personalul bugetar care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației în 2024.

Vezi mai multe în:

Ordonanța Trenuleț, în Monitorul Oficial: Amânări la Legea învățământului, cresc salariile bugetarilor și amenzile de circulatie / Noutăți la plafoanele de numerar / Ce se întâmplă cu RABLA

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro