Sari direct la conținut

​DOCUMENT Efectele izolării populației din cauza COVID-19 în Spania: Operatorii telecom spun că traficul de internet a explodat și cer o utilizare rațională a comunicațiilor

HotNews.ro
Comunicat al operatorilor telecom din Spania, Foto: Masmovil
Comunicat al operatorilor telecom din Spania, Foto: Masmovil

​​Rețelele de telecomunicații, atât fixe cât și mobile, se confruntă în Spania cu o explozie de trafic în ultimele zile ca urmare a extinderii Covid-19 și a măsurilor aferente, precum telemunca și școala de acasă, au atenționat duminică într-o declarație comună marii operatori telecom din această țară. Orange, Vodafone, Telefonica, Movistar, Masmovil și Euskaltel au propus astfel o utilizare rațională a internetului și a telefoniei.

Înainte de începerea primei săptămâni de telemuncă și școală de acasă în toată Spania, marii operatori de comunicații din această țară au transmis un comunicat comun în care au atenționat asupra exploziei traficului de date și au făcut câteva recomandări de utilizare eficientă a resurselor de comunicații pentru următoarea perioadă.

  • În termeni generali, traficul prin rețelele IP a înregistrat creșteri de aproape 40%, în timp ce utilizarea telefoanelor mobile a crescut cu aproximativ 50% în voce și 25% în date. De asemenea, traficul aplicaților de mesagerie instantanee precum Whatsapp a crescut de 5 ori în ultimele zile. Utilizarea crescută a telemuncii s-a reflectat și în rețea: utlizarea aplicațiilor de lucru la distanță precum Skype și Webex a crescut de 4 ori.„, se arată în comunicatul operatorilor de comunicații din Spania.

Companiile au echipe tehnice care asigură că rețeaua funcționează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și iau măsuri pentru consolidarea rețelelor lor. Sunt luate măsuri de redundanță geografică pentru centrele din care sunt administrate serviciile, diversificarea mijloacelor tehnice sau planuri operaționale de deviere a activității pentru a furniza serviciile din alte locații sau de la distanță.

Operatorii spun că fac tot ceea ce este posibil pentru creșterea capacității rețelelor prin punerea în funcțiune a mai multor echipamente și creșterea capacității celor existente, dar aceste măsuri nu sunt imediat eficiente, prin urmare, pentru a garanta calitatea serviciilor și conectivitatea necesară, toate aceste îmbunătățiri trebuie însoțite, mai ales acum, în noua situație de izolare în toată țara, a unei utilizări inteligente și responsabile a rețelei și a resurselor pe care ni le oferă.

Drept urmare, operatorii telecom din Spania au făcut următoarele recomandări către utilizatori:

  • – Descărcați doar documentele sau fișierele de care aveți nevoie cu adevărat și, dacă puteți aștepta, faceți acest lucru noaptea sau în orele cu mai puțin trafic.
  • – Ori de câte ori este posibil, nu trimiteți fișiere mari – video, ppts. Trimiteți linkuri sau rute către locul în care sunt stocate. Și, dacă este esențial să le trimiteți, comprimați-le înainte sau dați-le un format care are o mărime mai mică (de la ppt la pdf, de exemplu).
  • – Utilizați instrumente de colaborare precum Teams sau Slack și, dacă puteți, nu folosiți întotdeauna video-ul.
  • – Evitați e-mailurile în masă.
  • – Folosiți linia de telefonie fixă ​​în locul telefonului mobil pentru a efectua apeluri atunci când este posibil.
  • – Și, mai ales, optimizați traficul pentru ceea ce aveți nevoie cu adevărat: corespondență, muncă la distanță, conferințe, aplicații pentru școli și educație, acces la informații … și instrumentele de agrement, jocuri video, streaming, redare video în direct … rezervați-le pentru orele de trafic mai puțin.

Spania este prima țară europeană și a treia din lume în ceea ce privește infrastructura de fibră optică și are, de asemenea, una dintre cele mai bune rețele mobile din Europa. Tocmai această rețea, construită de operatori cu efort și investiții milionare, este cea care permite funcționarea optimă a comunicațiilor digitale, făcând astfel izolarea să fie mai suportabilă atât în ​​cel profesional, cât și în cel personal.

O utilizare rațională și responsabilă a rețelelor ne va permite tuturor, furnizorilor de servicii, companii și persoane fizice, să ne asigurăm că vom avea o comunicare de calitate într-un mod durabil în timp, într-un scenariu de intensificare a muncii și școlarizare la distanță care poate a durat câteva săptămâni.”, se mai precizează în declarația operatorilor de comunicații din Spania.

Spania este a doua cea mai afectată ţară din Europa, după Italia, de epidemia COVID-19

În Spania, numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus a ajuns la 8.744, dintre care aproape 1.000 în ultimele 24 de ore, iar numărul deceselor din cauza COVID-19 a ajuns la 297 de persoane, informeaza luni Agerpres, care citează Reuters și AFP.

Spania este a doua cea mai afectată ţară din Europa, după Italia, de epidemia COVID-19.

Populaţia sa de 47 de milioane de persoane se află sub un regim de restricţii parţiale pentru a reduce răspândirea noului coronavirus. Oamenii au permisiunea de a părăsi locuinţele numai pentru a merge la serviciu, la farmacii sau la spital.

Guvernul a adoptat măsuri pe scară largă, printre care folosirea dronelor pentru a trimite mesaje publice în care spaniolilor li se cere să meargă acasă, dar până în prezent nu a decis să închidă graniţele.

Spania este a cincea ţară în privinţa numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, după China, Italia, Iran şi Coreea de Sud

În România, operatorii telecom trebuie să transmită oficial ce măsuri iau pentru asigurarea continuității serviciilor

Rețelele și serviciile electronice vor fi utilizate suplimentar la domiciliul angajaților, în contextul în care mulți lucrează de acasă în această perioadă, iar la nivel guvernamental se ia în calcul ca elevii să efectueze cursurile online, prevede Arbitrul telecom (ANCOM), într-o adresă transmisă operatorilor telecom, document obținut de HotNews.ro. Prin intermediul a 11 întrebări, operatorii sunt întrebați ce măsuri au luat pentru angajați și abonați, pentru securitatea rețelelor și continuitatea serviciilor în cazul creșterii traficului de date datorat izolării la domiciliu a populației.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro