Sari direct la conținut

Scenariul alegerilor anticipate blocat și de Curtea Constituțională. Guvernul Cîțu are șanse mari să fie învestit de către Parlament

HotNews.ro
Iohannis si Orban, la Cotroceni , Foto: Presidency.ro
Iohannis si Orban, la Cotroceni , Foto: Presidency.ro

Dincolo de criza coronavirusului, scenariul PNL-PSD privind alegerile anticipate este pe cale de a fi îngropat odată cu motivarea făcută publică de către Curtea Constiuțională pe conflictul juridic dintre Parlament și președintele Klaus Iohannis. Totodată, judecătorii CCR urmează să discute în cursul acestei săptămâni și ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate și, potrivit surselor HotNews.ro, semnalele sunt de respingere a actului emis de Guvern. Cele două decizii coroborate fac imposibil scenariul alegerilor anticipate și pot pune capăt crizei politice. Potrivit surselor citate, Guvernul Cîțu are șanse mari să fie validat joi de către Parlament.

Prevederea cea mai importantă din motivarea Curții Constituționale pe conflictul dintre președinte și Parlament prevede că termenul de 60 de zile pentru declanșarea alegerilor anticipate pornește de la cea de-a doua desemnare a premierului Florin Cîțu făcută de Klaus Iohannis. Cu alte cuvinte, declanșarea alegerilor anticipate se poate face cel mai devreme în data de începând din data de 26 aprilie.

„Prin urmare, ca efect al prezentei decizii, desemnarea domnului Ludovic Orban în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru, urmată de solicitarea votului de încredere pentru programul și lista Guvernului prezentate de acesta Parlamentului, nu reprezintă ”prima solicitare” de învestitură în sensul art.89 alin.(1) din Constituție, și, prin urmare, nu constituie momentul de la care se calculează termenul de 60 de zile prevăzut de același text constituțional”, se arată în motivarea Curții publicată marți.

Mai mult, potrivit CCR, chiar dacă două guverne nu ar primi votul de încredere, dizolvarea forului legiuitor, și declanșarea anticipatelor implicit, trebuie să fie rezultatul unor negocieri și înțelegeri politice în care să fie implicate toate entitățile parlamentare și să reflecte voința comună a celor care au obținut voturile cetățenilor în urma sufragiului electoral.

Surse politice explică pentru HotNews.ro că o a doua decizie a Curții Constituționale ar putea îngropa definitiv scenariul alegerilor anticipate. Este vorba de decizia așteptată joi, 12 martie, pe ordonanța organizării alegerilor anticipate.

Sursele citate susțin că judecătorii CCR urmează să respingă ordonanța de urgență dată de Guvernul Orban. Actul normativ prevede, printre altele, micșorarea termenului de organizarea a alegerilor anticipate de la 90 de zile 50 de zile. Dacă OUG este respinsă de judecătorii CCR, potrivit surselor Hotnews.ro, Guvernul este obligat să anunțe organizarea alegerilor anticipate cu minim 90 de zile înainte.

Dacă se coroborează cele două decizii:

  • Parlamentul poate fi dizolvat cel mai devreme la sfârșitul lunii aprilie.
  • Dacă judecătorii resping și OUG dat de Guvern, se revine la termenele prevăzute de lege privind organizarea alegerilor anticipate.
  • Astfel, începând din momentul dizolvării Parlamentului care ar putea fi undeva la sfârșitul lunii aprilie curg cele 90 de zile obligatorii.
  • Practic, cea mai plauzibilă dată pentru alegerile parlamentare și locale ar fi undeva la sfârșitul lunii iulie, dată imposibilă. Mai multe detalii vezi aici.

De asemenea, sursele citate susțin că judecătorii ar putea invoca ca argument suprem pentru respingerea OUG pe anticipate, recomandările Comisiei de la Veneția care spun că nu se poate modifica legislația electorală cu un an înaintea alegerilor.

Dacă judecătorii ar spune că este neconstiuțională modificarea legislației electorale în an electoral ar elibera presiunea făcută de liberali asupra PSD. Mai exact, posibilitatea de a emite ordonanță de urgență prin care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin pică. Cu alte cuvinte PNL își pierde instrumentul de presiune asupra liderilor locali ai PSD .

De precizat este că în interiorul PSD, Marcel Ciolacu le-a explicat liderilor locali că, dacă Parlamentul învestește un nou Guvern PNL, liberalii pot da ordonanță de urgență prin care să introducă alegerea primarilor în două tururi de scrutin și alegerea președinților de consilii județene.

În această logică, potrivit surselor HotNews.ro, cele două decizii ale CCR aruncă în aer posibilitatea alegerilor anticipate și cresc șansele învestirii Guvernului Cîțu.

De altfel, la nivel parlamentar și în contextul crizei coronavirsului se vorbește despre posibilitatea învestirii de către Parlament a Guvernului Cîțu. USR, Pro România, PMP și ALDE au declarat public că își vorda votul pentru Cabinetul Florin Cîțu.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat public că PSD va vota împotriva premierului desemnat de liberali. Potrivit surselor HotNews.ro, în contextul deciziilor CCR, o parte dintre parlamentarii PSD vor fi dispuși să voteze noul cabinet.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro