AUDIO CTP îl acuză pe Moise Guran de ”prostie alfabetizată” și ”ceaușism congenital” din cauza unor opinii din 2014 / Mesajul lui Guran: Să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a criticat, joi, pe Moise Guran pentru anumite interpretări ale unor evenimente istorice, printre care și Revoluția din 1989, publicate pe blogul său în 2014, spunând că acesta suferă de ”ceaușism congenital”, ”hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”. În replică, Moise Guran a avut un singur mesaj pentru detractorul său: ”să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu”.
CTP a comentat în cadrul rubricii lui săptâmânale de la Europa FM, Judecata de Joi, opiniile exprimate de Moise Guran într-un articol publicat în 2014, ”Pare că a început! Să vă explic de ce eu ţin cu ucrainenii”.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu și-a început tirada pornind de un singur fragment al articolului cu pricina.
„Începând din 1866, la rebeliunea de la Iași, montată tot de agenți ruși, urmând cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma și țărani înfometați, și orășeni manipulați, și anticomuniști cinstiți. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat”. (14 aprilie 2014, pe blogul personal și pe site-ul România Curată)
Fragmentul a dus la un șir de aprecieri la adresa spuselor omului care s-a retras definitiv din jurnalism pentru a se ocupa de coordonarea campaniilor electorale pentru Alianța USR-PLUS, ajungând la caracterizări precum ”prostie alfabetizată”, ”ceaușism congenital” și ”hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”.
”Revolta antiunionistă de la Iași, „montată de agenți ruși”, e o zicere demnă de un istoric de bodegă sau de România TV, întrucât nu există dovezi luate în seamă de istorici serioși în legătură cu așa ceva. Afirmația că împușcarea a mii de țărani de către armată în 1907 a fost necesară, pentru că altfel desculții dărâmau regatul României, este o tâmpenie de dreapta extremă înfiorătoare. Până aici, dl Guran poate fi încadrat în categoriile „capacitate intelectuală scăzută, lipsă de discernământ, manipulabil”, cum o face Asociația 17 decembrie Timișoara, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluție. Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. Nu înseamnă numai ceaușism congenital. Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”, a comentat CTP la Europa FM.
Mouse Guran a spus că interpretările potrivit cărora el ar fi justificat uciderea de civili români de către Armata Română în timpul Revoluției din 1989 sunt răutăcioase.
”Am primit un pumn în plex. Articolul era în contextul invadării Ucrainei de către ruși, articolul era despre state slabe care nu știu niciodată când le-a lovit atunci când Rusia intervine. Enumerarea ține de controversa istorică, dar precizez că opiniile în ceea ce privește diferite evenimente istorice, mai bine sau mai puțin documentate, sunt libere. Poate opinia mea de atunci a fost greșită, categoric a fost greșită în privința modului în care am formulat-o și care ar fi putut lăsa de înțeles că eu aș fi justificat omorârea civililor la Revoluție. Aceasta este o interpretare răutăcioasă, pur și simplu”, a spus Moise Guran la Deșteptarea, care a subliniat că ”ar dezbate oricând” din nou cu Cristian Tudor Popescu.
Cu toate acestea, și-a încheiat comentariul cu următorul mesaj: ”Să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu!”