Sari direct la conținut

”Misiune de protecție fără precedent” Echipe speciale aeropurtate au reușit să salveze de incendiile din Australia ”copacii dinozaurilor”, aflați într-un loc secret

HotNews.ro
Interventie aeriana pentru pinii Wollemi, Foto: NSW Govenrment
Interventie aeriana pentru pinii Wollemi, Foto: NSW Govenrment

Pompierii australieni au reușit să protejeze singurul pâlc de pini Wollemi din natură, această specie cunoscută drept ”copacii dinozaurilor” fiind salvată de incendiile din ”Australia printr-o ”misiune de protecție fără precedent”, potrivit Guardian.

Dovezile fosile arată că acești copaci existau și acum 200 de milioane de ani și, până spre sfârșitul secolului trecut se credea că specia este dispărută. Dar, în 1994, au fost descoperite mai multe exemplare în Australia, locul unde acestea cresc fiind ținut secret de autorități.

Ministrul pentru mediu din statul New South Wales, Matt Kean, a declarat că pompierii trimiși într-o misiune specială aeropurtată a salvat copacii aflați în pericol mare de dispariție.

Pinii se află într-un loc secret din parcul național Wollemi, în Munții Albaștri, la circa 200 kilometri nord-vest de Sydney. Până acum 26 de ani, se credea că specia este dispărută.

Kean a spus că, în condițiile în care în sălbăticie mai sunt mai puțin de 200 de astfel de copaci, guvernul a fost nevoit să facă tot ce îi stă în putință pentru a-i salva, adăugând că a fost vorba de ”o misiune de protecție a mediului fără precedent”.

El a explicat că în misiunea comună a serviciului de pompieri și a departamentului parcuri naționale au fost folosite aeronave cisternă care au aruncat cu substanțe de ignifugare și pompieri specializați care au fost coborâți cu cabluri din elicoptere pentru instalarea unui sistem de irigații în defileul unde sunt copacii. Pe măsură ce incendiul se apropia, alte elicoptere au aruncat apă pe frontul de înaintare al focului.

O evaluare făcută de experți a arătat că, deși unii copaci au ars, specia va supraviețui în sălbăticie. Kean a precizat că guvernul ca continua să țină secret locul unde sunt copacii pentru a le asigura protecția pe termen lung.

Pomii au fost descoperiți de o echipă de cercetători în primăvara anului 1994, când au observat un pâlc de conifere neobișnuit într-o râpă adâncă dintr-o pădure izolată. Până atunci, se credea că specia este de mult dispărută. Odinioară, acești copaci formau vaste păduri în Australia, Noua Zeelandă și Antarctica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro