Sari direct la conținut

VIDEO Armata Română are un nou șef, începând de joi. Cine este generalul-locotenent Vlad Gheorghiță

HotNews.ro
Noul sef al Armatei Romane, general Vlad Gheorghiță, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Noul sef al Armatei Romane, general Vlad Gheorghiță, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiță este noul şef al Statului Major al Apărării, înlocuindu-l pe generalul Daniel Petrecu, al cărui mandat a expirat. Noul șef al Armatei Române a fost învestit în funcție joi, printr-o ceremonie la care a luat parte și Klaus Iohannis.

Noul șef al Statului Major își preia mandatul de patru ani joi, când a fost învestit printr-o ceremonie organizată la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiță îl înlocuiește la conducerea Armatei Române pe generalul Daniel Petrescu, al cărui mandat a expirat.

Cine este noul șef al Armatei Române

Generalul-locotenent Vlad Gheorghiță are 54 de ani, iar din august 2022 a fost locţiitor al şefului Statului Major al Apărării.

În perioada februarie 2020-august 2022, a fost locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020, a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi şi-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti. A urmat diferite forme de studii şi de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro