Lansarea telescopului spațial Xuntian se amână până în 2025
Xuntian va fi un telescop spațial chinezesc, care va fi lansat pe aproximativ aceeași orbită pe care se află și stația spațială chineză Tiangong. În acest fel, telescopul va putea andoca periodic la stația spațială și va putea fi vizitat de astronauți, însă lansarea acestuia, planificată inițial pentru finalul acestui an, se amână pentru mijlocul anului 2025.
Cu un diametru al oglinzii principale de 2 metri, Xuntian va căuta să deslușească misterele energiei întunecate (dark energy) și materiei întunecate (dark matter), intrând astfel într-o cursă internațională în acest domeniu, împreună cu telescopul european Euclid (lansat în data de 1 iulie 2023) și cu telescopul Nancy Grace Roman al NASA (care urmează să fie lansat în 2027). Universul observabil pare să reprezinte doar 5% din masa totală a universului, restul de 95% fiind materie și energie întunecate, despre care nu știm astăzi prea multe detalii.
Toate instrumentele științifice de la bordul Xuntian sunt construite în China, însă instrumentul principal este o cameră de 2.6 gigapixeli, care va oferi un câmp vizual de peste 300 de ori mai mare decât cel al telescopului spațial Hubble. Asta înseamnă că Xuntian va putea, într-o singură imagine, să surprindă o zonă a cerului pentru care Hubble ar fi avut nevoie de un an de zile de observații.
Timp de 10 ani, durata nominală de funcționare, Xuntian va culege informații despre 40% din bolta cerească în domeniul ultraviolet apropiat și vizibil (în timp ce Euclid și Nancy Grace Roman vor face observații în infraroșu apropiat). După prima decadă de funcționare, telescopul va andoca la stația spațială Tiangong, unde va putea fi realimentat și pregătit pentru următoarea fază a misiunii sale.
Xuntian va putea să caute și exoplanete, asteroizi sau supernove, folosind celelalte instrumente științifice de la bord. Având în vedere că el va putea fi vizitat și upgradat de taikonați, construcția lui este una modulară și chiar va fi posibil ca în viitor să fie adăugate noi instrumente de observare a cerului, instrumente care ar putea fi rezultatul unor colaborări viitoare.
Aceste lucruri nu pot fi făcute telescopelor Euclid sau Nancy Grace Roman (și nici chiar telescopului spațial James Webb), pentru că acestea își desfășoară misiunea în punctul Lagrange L2, unde o misiune cu echipaj ar fi extrem de complexă, dificlă și costisitoare. Desigur, faptul că Xuntian se află la doar 400 km altitudine are și dezavantaje, date de apropierea de planeta noastră (este motivul pentru care Xuntian nu poate face măsurători în infraroșu).
Pentru a ajunge pe orbită, Xuntian are nevoie de racheta Changzheng-5B, cel mai puternic lansator chinezesc, care poate urca pe orbită peste 20 de tone. Lansatorul nu este însă lipsit de controverse: varianta 5B, adaptată lansărilor pe orbită terestră joasă (spre deosebire de varianta inițială a rachetei, destinată orbitei geosincrone) are o treaptă primară voluminoasă, care este lăsată pe o orbită instabilă în jurul Pământului și care, la câteva zile după lansare, va reintra necontrolat în atmosferă, iar fragmente din această rachetă ar putea ajunge și deasupra zonelor locuite.
Nu s-a întâmplat până acum după precedentele lansări Changzheng-5B, dar asta nu reprezintă o garanție că în viitor lucrurile stau altfel (statistica este de partea noastră însă, doar 1% din suprafața Pământului este populată și peste 70% din planeta noastră este acoperită de apă).
Conform unor zvonuri, telescopul Xuntian se află în primele faze ale asamblării, ceea ce înseamnă că data lansării este încă departe. Zhan Hu, persoană cheie din cadrul programului Xuntian, a confirmat recent că lansarea nu va avea loc în acest an și nici măcar în anul viitor, ci este programată pentru luna iunie 2025.
Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!
Sursa foto: profimediaimages.ro