Poliția și armata germană se apropie de naționaliștii de la AfD, susține politicianul creștin-democrat Friedrich Merz
Într-un interviu acordat duminică publicației Bild am Sonntag, fostul șef al facțiunii creștin-democrate din Bundestag și candidat, fără succes, la alegerile de anul trecut pentru președinția partidului, Friedrich Merz, face niște afirmații șocante: „În mod vădit, pierdem segmente din armată în favoarea Alternativei pentru Germania. Pierdem părți din poliția federală în favoarea AfD”.
În afară de evidența că acest fapt e considerat real de către sindicatul polițiștilor germani, se pare că, prin afirmația sa, Merz a găsit nișa prin care să se profileze ca și contracandidat al CDU la ascensiunea în popularitate a Verzilor, prin vedeta acestora, Robert Habeck. Președinta CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, e în cădere liberă, nici Angela Merkel nu o mai ține în brațe precum o ținea deunăzi.
- Un CDU pentru forțele statului
Pentru a se împotrivi acestui trend de migrație a simpatiilor membrilor instituțiilor de forță germane înspre populiștii, ca să nu le spunem extremiștii de dreapta de la Alternativa pentru Germania, Merz propune soluții: Partidul Creștin Democrat trebuie să fie un partid care, fără rezerve, trebuie să susțină organele de siguranță ale țării. „Numai cu acoperire clară din partea politicului, pot acestea să combată cu succes extremismul politic“, a declarat Merz.
În opinia sa, tot mai mulți soldați din armata germană și polițiști federali se orientează înspre AfD. El și întemeiază afirmațiile pe informații dobândite în urma discuțiilor avute cu parlamentari din cadrul comisiilor de apărare și pe probleme de siguranță internă, din Bundestag.
În plus, Merz ar avea feedback și din mediul sau privat. „Am rude apropiate și foarte mulți prieteni și cunoscuți, care lucrează în armată și în poliția federală. Aceștia îmi povestesc cum este atmosfera acolo și câți dintre ei se simt abandonați de șefii lor“, precizează politicianul CDU, citat de Handelsblatt.de.
- Fobia față de străini
Afirmațiile lui Merz vin pe un culoar de opinie încă nestins în Germania, dar și în alte țări. Când alte teme sunt complicate, prea bătute sau prea abstracte pentru electorat, te poți cățăra pe valul antipatiei, sau chiar al fobiei față de anumiți străini, pentru a dobândi capitalul politic necesar.
Desigur că există disfuncționalități în integrarea acestora și reacții mai mult sau mai puțin justificate în rândul populației și chiar a reprezentanților legii. Însă orice migrație aduce cu sine răni în societatea primitoare, mulate pe răni din societatea de proveniență. Să nu uităm însă că puțini oameni se strămută de la bine, înfruntând asperitățile străinătății, și că numărul solicitărilor de azil în Germania, anul acesta, se ridica la doar câteva zeci de mii.
O cifră acceptabilă, raportată la populația de 83 de milioane de oameni a Germaniei, care se luptă cu lipsa de forță de muncă și cu îmbătrânirea populației autohtone. Nu toți imigranții sunt „produse high-tech“, pentru care Germania are brațele deschise, unii dintre aceștia sunt oameni necăjiți, veniți din țările lor la fel de necăjite, sau potopite de război. Mai sunt, printre ei, și uscături. Însă nu tot așa există profitori la stat, mici delincvenți sau infractori autohtoni?
Din păcate, la nivelul autorității de stat, provocările „lumii în mișcare“, ale unor imigranți neînțeleși și nedoriți, se reflectă în rezistența și în frustrarea la eforturile depuse, pasămite neapreciate pe măsură de guvernanți.
- Sindicatele poliției sunt de acord
Vicepreședintele Sindicatului polițiștilor germani (GdP), Jörg Radek, a confirmat simpatiile în rândul Poliției Federale, pentru partidele naționaliste de dreapta, după interviul lui Merz.
„Guvernul federal trebuie să întărească, urgent, patriotismul constituțional în rândul organelor de securitate”, a spus acesta, pentru Rheinischen Post. „La mulți funcționari s-a dereglat ceva, care se manifestă acum în simpatii pentru spectrul politic naționalist de dreapta“, a precizat el.
Guvernul nu a explicat niciodată poliției federale, de ce sarcina legală a acesteia de a opri intrările ilegale în țară, a fost suspendată, în anul 2015. „În urma acestui fapt, polițiștii federali au dezvoltat simpatii pentru AfD. O consecință politică ulterioară este faptul că, azi, polițiștii federali candidează la alegerile regionale pentru AfD“, a adăugat Radek.
Și președintele sindicatului poliției federale DPolG, Ernst G. Walter, este de multă vreme îngrijorat de un fenomen: tot mai mulți dintre colegii săi nu se mai simt reprezentați de partidele tradiționale și „se gândesc la alternative“. Dat fiind trecutul nazist al Germaniei, conturarea unei alternative naționaliste și extremiste este în orice caz de nedorit.