Science Report: Cea mai veche fabrică de armament din istorie a fost descoperită în Israel ● Încărcătura neobișnuită a unui vas neolitic a fost descoperită în largul Insulei Capri ● Nu vă panicați! Încă nu avem dovezi clare că o nouă pandemie este pe punctul de a izbucni în China
Cea mai veche fabrică de armament din istorie a fost descoperită în Israel ● Încărcătura neobișnuită a unui vas neolitic a fost descoperită în largul Insulei Capri ● Nu vă panicați! Încă nu avem dovezi clare că o nouă pandemie este pe punctul de a izbucni în China
Cea mai veche fabrică de armament din istorie a fost descoperită în Israel
Dovada certă că oamenii produceau arme standard și că făceau asta în cadrul unor producții în masă a venit în urma unei serii de descoperiri arheologice efectuate în două situri israeliene, cele de la En Esur și En Zippori. Este vorba despre două așezări neolitice, a căror vârsta a fost datată la 7.800, respectiv 6.500 de ani.
Arheologii care au condus campaniile de săpături din cele două așezări au identificat nu mai puțin de 424 de pietre folosite, în mod cert, ca proiectile de praștie. Ceea ce a frapat a fost faptul că absolut toate se încadrează într-un anumit tipar.
Mai exact, proiectilele sunt aproape identice și au dimensiuni de 52 milimetri lungime, 31 lățime, precum și o greutate medie de circa 60 de grame. Nu există nicio îndoială privind scopul lor, având în vedere forma aerodinamică creată artificial, susțin autorii studiului publicat în revista de specialitate ‘Atiqot.
Descoperirea este una deosebit de importantă, subliniază arheologii israelieni, pentru că arată nu doar o trecere de la folosirea pietrelor de râu ca proiectile, la o producție în masă a unora care suferă intervenții antropice pentru a fi aduse la forma dorită.
De asemenea, faptul că pietrele în cauză a fost descoperite în grupuri de tip „ciorchine” sugerează că ele ar fi putut fi lansate mai multe deodată. De aici, deduc specialiștii, vorbim atât despre războaie organizate la acea vreme, cât și despre o inovație tehnologică, una capabilă să rupă rândurile inamice sub un val de astfel de proiectile.
La fel de interesant este faptul că ele au fost folosite pentru aproape un mileniu, apoi au dispărut brusc din izvoarele arheologice. Acest fapt poate fi tradus și printr-o reducere semnificativă a numărului conflictelor din zonă. Producția în masă a unor astfel de proiectile reapare tocmai în perioada elenistică, dar sub o formă sferică, și cu greutăți care ajung și la 250 de grame.
Încărcătura neobișnuită a unui vas neolitic a fost descoperită în largul Insulei Capri
Un bloc de obsidian cu o greutate de circa opt kilograme, bloc ce poartă urme clare de intervenție umană, a fost recuperat de la o adâncime de aproximativ 40 de metri, în largul Insulei italiene Capri, a anunțat Ministerul Culturii din Italia, citat de LiveScience.
Este o descoperire care ne oferă o imagine puțin cunoscută a abilității comunităților neolitice de acum circa 5.000 – 7.000 de ani. Mai ales asupra capacității lor de a naviga pe Mediterana și de a face comerț cu o astfel de materie primă. Mă rog, dacă e să fim scrupuloși, exemplul în cauză nu e chiar cel mai bun, având în vedere că respectivii au ajuns pe fundul mării, dar asta nu înseamnă că erau singurii care navigau la acea vreme.
Faptul că oamenii de la vremea respectivă aveau cunoștințe temeinice de navigație este dovedit și de descoperirea a cinci canoe într-un sit subacvatic din apropiere de Roma, în lacul Bracciano. Cele cinci ambarcațiuni cu o lungime medie de circa 10 metri, dintre care cel puțin una era dotată cu vele, au o vârstă de aproximativ 7.250 – 7.690 de ani, conform datărilor cu carbon radioactiv.
Revenind la descoperirea de lângă Insula Capri, trebuie subliniat că nu se specifică modul în care specialiștii au ajuns la vârsta respectivă, având în vedere că ambarcațiunea nu mai există de multă vreme. Însă descoperirile sunt de abia la început. Cercetătorii italieni nu știu deocamdată de unde provine silexul respectiv, dar surse de astfel de materie primă existau și în Sicilia, și în zona orașului Napoli, în apropierea căruia se află insula.
De asemenea, arheologii se așteaptă ca și alte obiecte să iasă la iveală în urma viitoarelor scufundări. Situl este ținut deocamdată secret, pentru a-l feri de braconierii de obiecte arheologice.
Cercetătorii sunt de părere că ambarcațiunile de la vremea respectivă ar fi fost unele de tip catamaran, cu două canoe conectate între ele. Și, dacă luăm doar exemplul celor descoperite lângă Roma, un astfel de catamaran ar fi putut purta lesne încărcături de peste 5,5 tone.
Nu vă panicați! Încă nu avem dovezi clare că o nouă pandemie este pe punctul de a izbucni în China
Valuri de îmbolnăviri pulmonare care afectează mii de persoane din nordul Chinei, în special copii, a pus pe jar Organizația Mondială a Sănătății și nu numai, cu atât mai mult cu cât spectrul unei noi pandemii globale este unul de natură să îngrijoreze pe oricine.
Așa cum relatam chiar ieri pe HotNews, OMS a cerut detalii oficialilor chinezi, însă aceștia au ținut să sublinieze că nu există date care să indice existența unor agenți patogeni noi sau neobișnuiți și nici semne clinice neobișnuite.
Îngrijorarea comunității internaționale este îndreptățită, subliniază specialiștii în domeniu, citați de Reuters, însă ceea ce vedem în acest moment este doar o recrudescență a cazurilor de gripă și a infecțiilor respiratorii, vizibilă de altfel și în alte părți ale lumii. Ar putea fi, la fel de bine, un semnal că virusul care a dus la apariția pandemiei COVID continuă să producă infecții.
Brian McCloskey, un oficial OMS, a ținut să calmeze opinia publică și să sublinieze că similitudinile dintre începuturile pandemiei COVID și valul recent de îmbolnăviri din nordul Chinei nu reprezintă nicio dovadă a emergenței unei noi pandemii. Faptul că OMS a cerut detalii oficialităților chineze nu reprezintă decât un pas normal în ceea ce înseamnă reglementările internaționale cu privire la astfel de cazuri.
Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!
Sursa foto: profimediaimages.ro