Sari direct la conținut

Burduja crede că eșecul proiectului SMR din SUA ne ajută: „Putem aduce ingineria de acolo, să fim noi prima țară din lume cu reactoare mici” / El recomandă filmul „Nuclear” celor speriați de acest subiect

HotNews.ro
Imagine-prototip cu centrala nucleară SMR, Foto: NuScale Power
Imagine-prototip cu centrala nucleară SMR, Foto: NuScale Power

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vede o parte bună în faptul că România merge mai departe cu un proiect care a eșuat în SUA. El spune că România poate deveni astfel prima țară din lume cu reactoare de mici dimensiuni (SMR) și putem aduce la noi o parte din ingineria dezvoltată acolo. El recomandă filmul „Nuclear” de Oliver Stone celor speriați de acest subiect.

Ce spune Burduja:

  • Avem această ambiție de a fi primii din lume care au reactoare modulare de mici dimensiuni. Între-adevăr această tehnologie NuScale, probabil ați citit știrile, a avut o ezitare – să-i spunem – în parcursul ei. Este o ezitare comercială, proiectul din Statele Unite a fost finanțat într-un mod complex de zeci de companii de utilități, dar tehnologia în sine rămâne singura din lume certificată de NRC, cel mai strict reglementator din lume la nivel mondial.
  • Și avem toate șansele chiar să beneficiem de pe urma faptului că proiectul din Idaho nu se va mai face. Pentru că putem negocia cu Departamentul de Energie din Statele Unite să preluăm o parte din ingineria și din elementele dezvoltate acolo și chiar să accelerăm, să fim în 2029 – de ce nu? – prima țară din lume care are un reactor de mici dimensiuni.
  • Există și o temere în societate de ce să fim primii, dar eu cred că trebuie să fim mândri de asta și să explicăm românilor că această tehnologie este una sigură și atâta timp cât primește toate certificările de la NRC, de la CNCAN, de la toți cei implicați, n-ar trebui să ne temem.
  • De altfel vă recomand un film care este pe marile ecrane, filmul Nuclear, de Oliver Stone, un film care explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă beneficiile tehnologiei nucleare și de ce s-a speriat omenirea când ar fi putut să îmbrățișeze această tehnologie.

HotNews.ro a scris pe larg despre acest subiect și despre motivele pentru care proiectul din SUA a eșuat.

După anunțul de săptămâna trecută că proiectul din SUA nu se mai face, Ministerul Energiei a anunțat că își menține încrederea în tehnologia SMR.

„România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea. Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

În ziua în care pica NuScale în SUA, Iohannis anunța alt proiect privind reactoare mici, dar cu companii europene.

Președintele a anunțat că a încheiat în Belgia un Memorandum de înțelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciți cu plumb topit (LFR).

Acesta s-ar adăuga proiectului privind mini-reactoarele modulare (SMR) care ar urma să fie construite la Doicești – o tehnologie inovativă a americanilor de la NuScale. Este de remarcat faptul că din noul proiect lipsește Nuclearelectrica, însă este prezentă altă entitate românească.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro