Sari direct la conținut

Eurostat: România, locul 10 în Top 10 UE al celor mai mici creșteri la prețurile locuințelor din T2

HotNews.ro
Eurostat: România, locul 10 în Top 10 UE al celor mai mici creșteri la prețurile locuințelor din T2

Prețurile locuințelor din România au crescut cu 4,7%, în trimestru al doilea al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Eurostat – Biroul european de statistică, transmite Mediafax.

O creștere similară s-a înregistrat în Germania, astfel că acestea două au ocupat împreună locul 10 în Top 10 al celor mai mici creșteri la prețurile locuințelor din Uniunea Europeană (UE), în perioada citată, reiese din datele publicate vineri de Eurostat.

Cele două au fost aproape atât de media UE, cât și de cea a zonei euro, care a fost de 4,3% pentru fiecare. În schimb, prețurile locuințelor din Suedia au scăzut cu 1,7%, în trimestru al doilea al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pe locul al doilea al acestui top s-a clasat Italia, unde prețurile au stagnat, în condițiile în care scăderea a fost de 0,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, prețurile locuințelor din Finlanda au crescut cu 0,7%, astfel că s-a poziționat pe locul 3 al acestui top.

De asemenea, în aceleași perioade, creșteri de sub 5% s-au înregistrat în următoarele țări: Cipru (1,2%), Franța (2,8%), Marea Britanie (3,4%), Austria (3,7%), Belgia (3,9%), Croația (4,5%) și Danemarca (4,8%).

Creșteri de peste 10% la prețurile locuințelor au fost în: Ungaria (10,4%), Portugalia (11,2%), Irlanda (12,6%) și Slovenia (13,4%). Spre comparație, alte țări din regiune au avut aprecieri importante la prețurile locuințelor: de 6,2% în Polonia; de 7% în Slovacia; de câte 7,5% în Bulgaria, respectiv Cehia.

În schimb, România este una dintre țările UE unde au crescut cel mai mult prețurile față de primul trimestru, cu 3,1%, mult peste media de 1,4% atât a UE, cât și a zonei euro.

În această perioadă, țara nostră a fost depășită doar de Slovenia (4,2%) și Malta (3,2%), fiind la egalitate cu Letonia (3,1%).

În același timp, în Croația, prețurile locuințelor au scăzut cu 0,2%, aceasta fiind cea mai slabă evoluție, iar creșteri de sub 1% au fost în Suedia (0,6%), Cipru (0,6%), Italia (0,8%), Austria, Franța și Luxemburg (fiecare cu câte 0,9%).

Spre comparație, țările din regiune au înregistrat creșteri mai mici în aceeași perioadă, în această ordine: Bulgaria (2,8%), Cehia (2,4%), Polonia (2,3%), Ungaria (1,4%) și Slovacia (1,2%). Datele din Grecia lipsesc atât pentru acest an, cât și pentru anul trecut.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro