Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: Cele mai mari gafe în istoria predicțiilor hitech. Cum se "botează" un medicament? Cele mai ciudate 15 recorduri mondiale. TEDx: Dacă am înlocui politicienii cu oameni aleşi la întâmplare?
Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
SOCIAL, POLITIC:
- 1. Pesta porcină. Pune la grea încercare nervii fermierilor, dar și pe cei ai guvernanților. E și prilej de adânci vorbe de duh. Daea: ”Nu am înţeles cum într-un complex care are o singură intrare şi o singură ieşire, cum a putut intra virusului. Pentru mine, ca om (…) este un mare semn de întrebare” (sursa). Tolontan vine cu dezvăluiri: DOCUMENTE DIN INTERIOR: Guvernul ascunde proporțiile pestei porcine, harta Comisiei Europene cu evoluția focarelor înroșește tot mai mult din țară! Oameni din ANSVSA, fostul Sanepid veterinar, s-au decis să vorbească pentru Libertatea și să furnizeze documente și harta nedifuzată de autorități ”care arată unde a dus iresponsabilitatea președintelui Geronimo Brănescu!”. Sintetic, efectele pestei porcine, în 5 întrebări și răspunsuri.
- 2. Mașina anti-PSD. Dosarul penal deschis pe numele şoferului cu numere anti-PSD se va închide. Poliţia a anunţat că va propune Parchetului clasarea anchetei. Mai mult, şeful Poliţiei a cerut o anchetă pe tema comunicărilor contradictorii ale subordonaţilor săi pe această temă. Mai multe texte pe aceeași temă, aici.
- 3. Președintele Klaus Iohannis a cerut Curții Constituționale soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă. Motivul invocat de președinte: premierul a anunțat că și-a luat concediu fără să informeze în prealabil și a delegat atribuțiile, fără a avea autoritate constituțională să facă acest lucru, vicepremierului Paul Stănescu.
ECONOMIE:
- 4. Industriile pe care se concentrează ANAF în privința inspecțiilor fiscale, anul acesta. EY a identificat trendul inspecțiilor, iar acestea se concentrează pe retail, servicii financiare, energie, societăți de stat și, mai nou, pe imobiliare.
- 5. Avem creştere economică, venituri mai mari, sute de mii de maşini în plus pe străzi. Dar nu creşte consumul de carburanţi. Care este explicaţia?
- 6. Venituri supraestimate și neîncasate în totalitate, plus cheltuieli subdimensionate care au fost lejer depășite- asta arată fotografia execuției bugetare pe cel de-al doilea trimestru din 2018, potrivit datelor publicate joi de Finanțe, în Raportul trimestrial privind execuția bugetară.
ÎN LUME:
- Franța a adoptat o lege mai strictă privind hărțuirea sexuală. Legea permite amenzi la fața locului pentru hărțuire pe stradă sau în transportul public, iar „Upskirtingul”, sau fotografia sub hainele unei persoane fără consimțământul acesteia va fi considerată o infracțiune.
- Apple a devenit prima companie americană care a depășit pragul valoric de 1 trilion de dolari. Nu sunt multe în lume: PetroChina, gigantul petrolier chinez, a atins un prag de piață de 1 trilion de dolari în 2007, iar compania arabă Aramco este evaluată la 2 trilioane de dolari, dar nu este încă listată.
STUDII, DATE, CERCETĂRI:
- „Orange” nu a fost dintotdeauna o culoare. Anglia o descria mult timp ca fiind „galben-roșu”, până când fructele în sine au devenit mai comune.
- Angajații guvernamentali din Alaska s-ar putea întoarce la mașinile de scris, după ce majoritatea computerelor din departamentul Matanuska-Susitna au fost compromise într-un atac malware.
- Știința somnului. De citit.
BONUS:
- Scurta pauză de râs. Vedeti aici cele mai mari gafe in istoria predictiilor hitech
- Stiu ca ati zburat prin tot felul de tari. V-ati gandit insa sa faceti o lista cu cele mai bune si cele mai proaste aeroporturi? Freakonomics a facut-o. Trebuie doar sa o confruntati cu propriile pareri pentru a o valida sau nu…
- Asvasiran. Bremabecestat. Gedatolisib. Lulumab certolizumabului. Nexbolizumab. Uprosertib. Orilotimod. Vepoloxamer. Ce sunt acestea: Nume de extraterestri? Boli? Ganduri la adresa sefului de ziua lui? Nope. Sunt nume de medicamente. Cum se „boteaza” un medicament?
- Cateva infografice cu statistici despre cum se indragostesc oamenii. Sursa datelor: Examiner, TheWeddingReport, PsychologyToday, DailyMail, InfoPlease, TheDigitalUniverse, News.com si CDC.
- Acum suntem vreo 7 miliarde de locuitori pe Terra, din care 110.000 sunt in Berceni. Asta se stie. Dar cati pamanteni am fi fost in total daca traiam cu totii, fara sa fi murit nimeni?
- Ce s-ar intampla daca prin absurd, planeta ar ramane 5 secunde fara oxigen? Huh, n-ar fi deloc ok, stiu, dar mai bine aruncati o privire ca sa vedeti ce si cum…
- Barbatii si femeile gandesc la fel, doar ca femeile se streseaza mai puternic, spune grupul de cercetatori.
- Vi s-a parut cumva ca va suna telefonul desi nu suna? De ce auzim „soneria-fantoma” (8 din 10 oameni o aud, sa nu ne impacientam din atata lucru…). Sunt aceste halucinatii semne prevestitoare ale nebuniei iminente cauzate de stresul digital? Pe scurt,dupa cum explica Tom Stafford, aceste lucruri ni se intampla in mod natural fiind o parte inevitabila a unei functii cerebrale sanatoase..
- Cum se fabrica realitatea. Urmariti Animal Planet? In special episoadele cu cei care prind crocodili si serpi ca sa ni-i arate cum traiesc ei in salbaticie? Ha,ha,ha. Doar n-ati crezut ca e pe bune.
- TEDx. Cum ar fi dacă am înlocui politicienii cu oameni aleşi la întâmplare? Dacă credeţi că democraţia este defectă, iată o idee: să înlocuim politicienii cu oameni aleşi la întâmplare. Autorul şi activistul Brett Hennig susţine cauza democraţiei bazate pe sortiţie, adică a oamenilor aleşi la întâmplare ca reprezentanţi ai guvernului, un sistem folosit în Atena antică, care crede în înţelepciunea maselor şi oferă posibilitatea oamenilor obişnuiţi să ia decizii pentru binele tuturor. Pare o nebunie? Aflaţi mai multe despre cum poate funcționa acest sistem pentru a crea o lume eliberată de partizanii politici:
ARHIVĂ COMENTARII
Ioann77 • 2022-11-24 03:39:21
Poate unii dintre cititorii Hotnews locuiesc in Germania. Acelora ma adresez: incercat sa va faceți dreptate invocând norme europene, ve-ți primi imediat răspunsul ca Germania e mai presus de UE.
5
7
Observator roman • 2022-11-24 06:21:23
…mai au? Și dacă nemții nu le dau banii ce vor face? Vor tăbărî cu armata lor asupra Germaniei?
Sufletul slav tot slav rămâne…
10
6
Scarface1000 • 2022-11-24 15:52:07
esti deacord ca Rusii sa plateasca in viitor desbagubiri de la Rusia pentru toate distrugerile ilegale facute?
daca da, este exact acelasi lucru si pt Polonia cu Germania!
1
2
nick24 • 2022-11-24 06:33:46
“ guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie să-i plătească 1.350 de miliarde de euro”.
Dar Polonia a fost înpărțită între Rusia si Germania. Rusiei càt îi cere despagubiri? Mai ales că au fost mutați de ruși spre vest și apoi au fost exploatați 45 de ani de comunism. O sumă poate de 10 ori mai mare?
4
14
Gogu_cel_viteaz • 2022-11-24 08:31:05
Toate la timpul lor. La cat de "bine" decurg lucrurile in "mareata Rusie" poate de la orci vor pretinde si se vor si alege cu teritorii in anii ce urmeaza. Pana una alta Polonia a aratat cum trebuie tratat acest cal troian rusesc din centrul Europei pe care scrie Germania.
6
1
gigilu • 2022-11-24 06:41:38
Germania aplica tactica ruseasca invatata pe de rost: n-are nimic de dat, numai de luat.
8
9
John M. • 2022-11-24 07:43:23
Polonezii au dreptate. Nebunul de Hitler a vrut sa stearga Varsovia de pe harta si aproape a reusit. Manila si Varsovia au suferit cele mai mari distrugeri in WWII.
6
7
nick24 • 2022-11-24 09:59:35
Deșteptul de Stalin ce planuri a avut cu Polonia? Și efectiv ce a făcut cu Polonia?
0
6
Zache58 • 2022-11-24 08:16:27
Polonia se acopera de penibil!Problema reparatiilor de razboi s-a rezolvat atunci.Cred ca de fapt sunt suparati ca au mancat bataie intr-un mod umilitor.Statele victoroase in WW II,SUA,GB,Franta si URSS au stabilit atunci care la cine are ceva de dat.Eu zic sa plece polonezii din Germania,unde au venit la locuri de munca bine platite,sa mearga la ei acasa ca ei sunt mari patrioti.
9
7
John M. • 2022-11-24 10:03:51
Chiar daca i-ar jefui pe cei pentru care lucreaza in Germania si nemtii tot n-ar plati destul pentru ce le-au facut polonezilor in 39-45.
5
5
BEDE • 2022-11-24 08:32:39
Mda... Și turcii să plece cu toții din Asia Mică, să le-o cedeze grecilor. Și Italia să dea României despăgubiri pentru aurul luat de romani de la daci...
Conferințele de pace au stabilit limitele despăgubirilor. Și așa de bine le-au stabilit că, de pildă, România a plătit URSS de vreo 10 ori mai mult de câte distrugeri au făcut trupele române.
Trebuie să există o prescriere și pentru chestiunile istorice, după cum în Codul Penal, pentru furturi și actele de corupție există o perioadă după care se prescriu.
Altfel, ce facem? Plătesc strănepoții pentru străbunicii lor?
0
6
taro • 2022-11-24 08:48:28
Astea-s manevrele nationaliste standard facute de populistii aflati la putere. Sunt declaratii politice fara nici o valoare. Toate reparatiile astea au fost rezolvate cand a aderat Polonia la UE.
In fine prostimea care voteza pentru populistii conservatori din Polonia are la fel de multa tinere de minte ca si prostimea de la noi care voteaza pentru PSD/PNL de 30 de ani.
1
8
BEDE • 2022-11-24 15:47:04
A! Și pe cine să voreze prostimea de la noi? Sper că nu AUR...
Cât despre USR, de pildă apreciez perla cu impozit zero la salariul minim pe economie...
Chiar nu știu cu cine ar merita să votez, dar voi vota împotriva AUR.
1
0
drago • 2022-11-24 10:29:14
Au luat polonezii in considerare si preluarea Sileziei si a Gdanscului locuite de germani care aveau proprietati in acele regiuni?
2
5
Scarface1000 • 2022-11-24 15:50:07
Le dau dreptate Polonezilor la fel cum le dau dreptate Ucrainienilor ca Rusii va trebuii sa le plateasca reparatii si despagubiri de razboi!
ps:
Polonia a fost mult mai distrusa de Germani decat este pana acum distrusa Ucraina de Rusi!
ps2: Cred ca fac referire la Polonia zilnic atat de mult imi place tara aia, Conducatori demini, curajosi, cu coloana vertebrala etc! Polonia va avea in curand cea mai puternica armata din UE, tocmai a spus-o ziarul Politico zilele trecute!
1
1
yol • 2022-11-24 23:37:52
diplomatia si polonia:))))
Sau iran si know how-ul, tot acelasi drac.
Sunt cateva tari care nu ies pur si simplu din tiparul lor genetic.
Polonia e un stat belicos de cand se stie. Poate si d-asta au suferit enorm in istorie.
0
0
INTERVIURILE HotNews.ro