Sari direct la conținut

Fondul Proprietatea: Plafonarea prețului la gaze încalcă legislația națională și europeană, descurajează invesțițiile și pune în pericol independența energetică

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES
Conducte de gaze, Foto: AGERPRES

​Fondul Proprietatea își exprimă îngrijorarea majoră cu privire la intenția Guvernului de a plafona prețul gazelor naturale din producția internă la aproximativ 70% din prețul curent de pe piață, așa cum reiese dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat recent de Ministerul Finanțelor Publice, se arată într-un comunicat al Fondului. Potrivit acestuia, această măsură va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei și a atractivității pieței pentru investitori, descurajând investițiile directe străine în țară. De asemenea, independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control.

Dacă va fi adoptată, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale, mai arată Fondul Proprietatea.

Potrivit acestuia, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu și posibil și a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuțiilor industriei de gaze la bugetul de stat.

În calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinși și îngrijorați că Guvernul ar putea șterge cu buretele ani întregi în care și-a construit credibilitatea în fața comunității internaționale, printr-o singură decizie. Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România și investitorii instituționali internaționali au investit cu bună credință în piața de capital din România, în companii precum Romgaz și OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiții distrusă de Guvern, prin acest proiect. Prin anunțarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reușește să șteargă peste 600 de milioane RON1 din valoarea propriilor investiții în Romgaz și OMV Petrom, precum și peste 1,45 miliarde RON2 din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi„, a declarat Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea

Plafonarea în mod arbitrar a prețului gazelor ar arunca România în trecut, întrucât proiectul Ministerului Finanțelor pune o piedică întregului proces de liberalizare, care s-a realizat în decursul câtorva ani și amenință orice investiție viitoare în Marea Neagră, esențială pentru independența energetică a României. Mai mult, această măsură încalcă principiile pieței libere ale UE și va pune România într-o lumină foarte nefavorabilă chiar înainte de asumarea Președinției Consiliului UE. O astfel de gândire pe termen scurt, care ignoră implicațiile pe termen lung asupra economiei României, nu va proteja consumatorii, ci îi va expune, de fapt, unor prețuri chiar mai ridicate în viitor”, a mai spus Johan Meyer.

Având în vedere efectele severe și variate pe care o astfel de decizie le-ar avea, Fondul Proprietatea solicită Guvernului să retragă proiectul de hotărâre și să protejeze principiile pieței libere pe care se bazează economia României, cât și angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană, esențiale pentru asigurarea dezvoltării sustenabile și pe termen lung a țării.

În plus, Fondul Proprietatea consideră că o piață de capital funcțională are nevoie ca Guvernul să se angajeze că va fi atent la impactul potențial al deciziilor sale asupra viitorului companiilor și al comunității de investiții. De asemenea, Fondul va lua orice măsuri adecvate pentru a proteja drepturile acționarilor Fondul Proprietatea.

Reamintim că miercuri seara Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul său un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat în mare grabă, cu doar două articole, care prevede reducerea forțată a prețului gazelor la producători și apoi plafonarea lui până în iunie 2021. Practic, producătorii de gaze ar urma să fie obligați să reducă prețul până la maxim 55 lei/MWh față de 77,7 lei cât este acum în medie pe bursă, și să mențină acest nivel timp de trei ani, indiferent de evoluțiile de pe piață și cu riscul de a intra pe pierderi. Dacă este pusă în aplicarea măsura, prețul la gazele livrate de producători ar urma să scadă sub cele din aprilie 2017, când a fost liberalizată piața.

Joi dimineață, ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a spus că proiectul de HG va fi discutat, în primă lectură, în ședința Guvernului. În cele din urmă, nu a mai fost pe masa Guvernului, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA se arată profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care executivul vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh. Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe, susține asociația. Altfel spus, companiile din România nu vor putea vinde gaze la un preț dezavantajos, iar de aici vor avea de câștigat importurile din Rusia. Aprovizionarea României cu gaze trebuie asigurată de undeva, iar dacă nu este posibil din producția internă, rămâne varianta importurilor de gaze din Rusia.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro