De la Paris la București. Cum au ajuns Galeriile „Lafayette" pe Calea Victoriei
Anul e 1928. Înainte să apară mall-urile, în București a fost „Lafayette”, primul magazin universal din Capitală, un concept spectaculos, modern, absolut nou pentru acele vremuri.
Situate la intersecția dintre strada Lipscani și Calea Victoriei, Galeriile „Lafayette” erau descrise în reclame ca fiind „unicul magazin occidental din țară”.
În 1928, Andrei Șaraga, un tânăr afacerist din Iași, și Samoil Schwartz au cumpărat vechiul sediu al librăriei Socec, care era la intersecția dintre strada Lipscani și Calea Victoriei.
Cei doi proprietari ai clădirii din București voiau să facă aici primul magazin universal din România, după modelul celor din marile capitale europene, un loc cu fel de fel de magazine și prăvălii, care să îi ajute pe bucureșteni să economisească timp, fără să fie nevoie să mai ia orașul la pas pentru a completa lista de cumpărături.
Au apelat la arhitectul Herman Clejan, care fusese școlit la Politehnica din München, specializat în lucrări funcționaliste și design de mobilier, pentru a ridica impunătoarea clădire cu 6 etaje, realizată în stil Art Deco.
Apoi, au luat legătura cu reprezentanții faimoasei rețele pariziene „Aux Galeries Lafayette”. Șaraga și Schwartz au primit nu numai dreptul de a folosi prestigiosul nume, ci și împrumuturi generoase pentru a ridica clădirea din centrul Bucureștiului.
Citește, pe B365.ro, cum a fost drumul până la Galeriile Lafayette de pe Calea Victoriei, palatul consumerist cu trei subsoluri și șase etaje și cu o suprafață totală de 1.800 metri pătrați.