Liviu Dragnea a raspuns în locul Vioricăi Dăncilă la întrebarea dacă se lucrează la un proiect pentru contribuții 0 la pilonul II de pensii: Este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul
”Eu sunt mai dur și doamna prim ministru este mai elegantă. Vă spun că este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicăm mult răspunsul.”, a declarat miercuri Liviu Dragnea, răspunzând unei întrebări adresate inițial Vioricăi Dăncilă. Un reporter a întrebat-o pe Viorica Dăncilă dacă este în lucru la nivelul Ministerului de Finanțe un proiect de ordonanță pentru contribuții 0 la pilonul II de pensii private, dar președintele PSD a răspuns în locul ei.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Romîniei, Viorica Dăncilă, au făcut mai multe declarații miercuri în Parlament, un subiect atins fiind și cel legat de schimbările care pe care Guvernul le-ar pregăti la nivelul pilonului II de pensii.
În înregistrarea video publicată pe pagina de Facebook a PSD (vezi de la minutul 10:30) se poate vedea cum o reporteră îi semnalează liderului PSD, Liviu Dragnea, că investitorii străini reclamă că reforma sistemului de pensii este facută cu lipsa de transparență.
La solicitarea lui Liviu Dragnea de a fi mai exactă, reportera îi spune că astăzi Consiliul Investitorilor Străini a transmis un comunicat de presă prin care și-a exprimat îngrijorarea privind reforma sistemului de pensii, posibilitatea desființării pilonului II de pensii și faptul că nu sunt date mai exacte.
În replică, președintele PSD a spus următoarele:
- „Eu respect orice investitor din Romanaia, dar eu respect oamenii care spun adevăruri și care expun păreri despre lucruri făcute, nu despre zvonuri. Altfel, trag concluzia că este o acțiune politică. Este foarte simplu. În momentul în care orice instituție privată, publică își dă cu părerea despre ceva ce nu există, este doar parte dintr-un cor de..de.. mă rog, oameni care critică așa pentru că trebuie să critice. Despre ce reformă a sistemului de pensii vorbim când nu a apărut nimic oficial, nu am început o discuție clară? Despre ce pilon II de pensii putem vorbi în condițiile în care nimeni în mod oficial nu a prezentat un proiect? Despre asta este vorba..„, a spus Dragnea.
Acesta a fost momentul în care un alt reporter insistă pentru un răspuns de la premierul Viorica Dăncilă:‘Dar este în lucru la nivelul Ministerului de Finanțe un proiect de ordonanță pentru contributivitate 0 la Pilonul II de pensii? Doamna Dancila!’
Liviu Dragnea a intervenit, cerând reporterului să repete întrebarea, așa că acesta a reformulat astfel: ‘Se lucrează la un proiect de ordonanță pentru contributivitate 0 la pilonul II de pensii?’
Președintele PSD a spus atunci următoarele: „Eu sunt mai dur și doamna prim ministru este mai elegantă. Vă spun că este o prostie și o minciună. Asta ca să nu complicam mult răspunsul„
Atenție la jumătățile de adevăr spuse de șeful PSD: Ce a informat HotNews.ro în exclusivitate despre scenariul contribuțiilor 0 la pilonul II de pensii
Amintim faptul că HotNews.ro a scris în premieră în data de 19 aprilie, pe baza unor informații prezentate de surse guvernamentale, că „Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii„.
Ulterior, în data de 8 mai, surse din industrieau declarat pentru HotNews.ro că „Darius Vâlcov le-a prezentat în luna martie la Guvern un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, dar că întânirea a fost solicitată de administratorii fondurilor de pensii.”
Imediat după articolul HotNews.ro, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis public un comunicat de presă în care a confirmat că ‘a participat la mai multe discuții cu oficiali din sectorul public, inclusiv cu Darius Vâlcov, dar că nu a primit până în acest moment niciun document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private’.
- Atenție! APAPR nu a negat nicio clipă că în discuțiile cu autoritățile nu i s-ar fi prezentat scenariul contribuțiilor 0 la pilonul II de pensii, ci doar că nu a primit niciun document oficial care să prezinte planuri concrete.
Aceeași idee privind lipsa comunicării unui document oficial care să prezinte planurile concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii privatea fost reluată astăzi, 16 mai, în cadrul evenimentului din asigurări FIAR 2018, de către noul președinte al APAPR, Radu Crăciun:
- „În ultima vreme am văzut apărând pe surse informaţii vizavi de discuţiile constante pe care le avem cu diverşi oficiali vizavi de Pilonul II, de existenţa unui document pe care îl negociem şi aşa mai departe. Aici vreau ca lucrurile să fie foarte clare: nu am văzut niciun document şi nu există un dialog susţinut în privinţa unui document sau vreunui proiect legat de Pilonul II. Deci orice informaţie ar apărea pe surse din acest punct de vedere sunt informaţii false. O astfel de negociere nu există şi nici nu suntem la curent cu existenţa unui document. Aşteptăm să-l vedem şi în momentul în care îl vom vedea ne vom exprima un punct de vedere în ceea ce-l priveşte. Nu se pune problema să nu avem curaj. Pentru că aparent există şi această suspiciune şi nu văd de ce nu am avea curaj. Celor care se gândesc că nu am avea curaj simţindu-ne cumva ameninţaţi de ASF vreau să le amintesc faptul că eu sunt de 10 ani în această industrie, eu nu ştiu ca cineva să fi fost pedepsit de ASF pentru opinii personale şi cu atât mai puţin pentru opinii personale în favoarea sistemului„, a spus Radu Crăciun, citat de Agerpres.
Acesta a mai precizat că APAPR militează pentru păstrarea nealterată a sistemului şi că o echipă câştigătoare nu trebuie schimbată.
Potrivit unei prezentări a preşedintelui APAPR, Legea 411/2004 prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5 pp /an). După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018. Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro contribuţii nevirate.