Sari direct la conținut

​Eugen Teodorovici: Ca principiu, vrem ca Pilonul II de pensii sa devină opțional/ Vom gasi un mecanism ca să stimulăm trecerea la pilonul 1

HotNews.ro

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marti jurnalistilor că Pilonul II va deveni opțional, iar românii vor putea opta între a-și vira banii către Pilonul II sau Pilonul I, adică sistemul pensiilor actuale de stat.

​„Vizavi de Pilonul II – este o normalitate, dar ca oamenii să vină către Pilonul I trebuie să ne asigurăm ca stat – privind transparența contribuției fiecărui contribuabil la Pilonul I- omul să știe cât acumulează, că banii există, sunt folosiți eficient. Trebuie să găsim și un mecanism de a stimula trecerea de la Pilonul II la I. Eu vă spun ca principiii, oamenii să opteze între Pilonul I și II”, a spus Eugen Teodorovici, potrivit digi24.ro.

O declaratie similară a avut si Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu la 1 martie.

Premierul Dăancila a avut o poziție ambiguă in Parlament

Pilonul II de pensii va exista în continuare, iar începând de anul viitor Guvernul va propune un pachet prin care să se asigure că nicio pensie nu va scădea, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

„Ce se va întâmpla cu Pilonul II de pensii? Acesta va exista în continuare, iar începând de anul viitor vom propune un pachet prin care să ne asigurăm că nicio pensie nu va scădea pentru cei care optează şi pentru o contribuţie privată la pensie”, a declarat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a fost prezentă marţi în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora prim-ministrului”, la solicitarea grupului parlamentar PNL.

Mulți români au observat în ultimele zile cât de mult le-a scăzut contribuţia la pilonul doi de pensii. A fost prima lună de la scăderea procentului care merge către pensiile private, de la 5,1 la sută la 3,75%, arată jurnaliștii Digi24.ro. Contribuția la Pilonul II de pensii pentru luna ianuarie, prima după revoluția fiscală, s-a redus de la 5,1% la 3,75%. Deși guvernanții ne-au asigurat că a scăzut procentul pentru că baza de raportare este mai mare, ei bine, valoarea de acum este mai mică. Asta și în cazul în care brutul a fost majorat cu 20%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro