Sari direct la conținut

Science Report: China susține că India nu a ajuns nici măcar aproape de Polul Sud lunar ● Prima companie care a fost condamnată pentru crearea de deșeuri spațiale ● Un efect major al încălzirii globale a fost omis, în mod bizar, până acum

HotNews.ro
Chandrayaan-3, Foto: ISRO / UPI / Profimedia
Chandrayaan-3, Foto: ISRO / UPI / Profimedia

China susține căIndia nu a ajuns nici măcar aproape de Polul Sud lunar ● Prima companie care a fost condamnată pentru crearea de deșeuri spațiale ● Un efect major al încălzirii globale a fost omis, în mod bizar, până acum

China susține că India nu a ajuns nici măcar aproape de Polul Sud lunar

China, prin vocea lui Ouyang Ziyuan, cel numit și „părintele programului spațial chinez”, a ținut să sublinieze că Polul Sud lunar încă este o țintă neatinsă. Da, ați citit bine, nici India nu a reușit să trimită sonda (respectiv roverul) acolo unde s-a susținut, așa cum nici rușii nu au făcut-o. Mă rog, nu chiar cum au ratat rușii, dar totuși.

De fapt, afirmă oficialul chinez, sonda Vikram nu a ajuns nici măcar „pe aproape”, raportat la Polul Sud al Lunii. Ea a aselenizat la 69 de grade latitudine sudică, sau la circa 600 de kilometri de Polul Sud. Dacă asta s-ar fi întâmplat pe Terra, sonda, da, ar fi fost în perimetrul cercului antarctic. Pe Lună însă, acesta începe la 88,5-90 de grade latitudine sudică.

În concluzie, cursa spațială pentru Polul Sud rămâne deschisă, iar China se pare că are de gând să o câștige.

Prima companie care a fost condamnată pentru crearea de deșeuri spațiale

Furnizorul de televiziune american Dish Network a devenit prima companie din lume care a fost condamnată pentru încălcarea regulilor anti-deșeuri spațiale, a anunțat Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) din Statele Unite ale Americii.

Dish Network a lansat în urmă cu 21 de ani satelitul EchoStar-7 la o altitudine de 36.000 de kilometri. Zece ani mai târziu, în anul 2012, oficialii companiei au semnat un acord prin care se angajau ca, la încheierea misiunii satelitului, acesta să fie propulsat la circa 300 de kilometri fatț de poziția sa geostaționară, în ceea ce FCC a numit un „cimitir spațial”.

Acolo, satelitul scos din funcțiune nu ar fi reprezentat un pericol major pentru alți sateliți. Asta nu s-a întâmplat însă, căci DishNetwork nu a putut propulsa satelitul decât la 122 de kilometri. Prin urmare, compania s-a ales cu o amendă istorică de 150.000 de dolari americani. Ea devine astfel prima companie din lume care plătește o amendă pentru crearea de deșeuri spațiale.

FCC a adoptat anul trecut o serie de reguli care impune ca fiecare companie americană care trimite sateliți în spațiul cosmic să se ocupe fie de recuperarea acestora, de distrugerea lor controlată în atmosferă, fie de trimiterea lor pe o orbită unde nu reprezintă un pericol. Asta la maxim cinci ani după încheierea misiunii.

Un efect major al încălzirii globale a fost omis, în mod bizar, până acum

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, și asta o simțim toți, atenția cercetătorilor s-a îndreptat asupra atmosferei, a curenților de aer, a apei, respectiv a curenților oceanici, însă niciun studiu complex nu a luat în calcul efectele încălzirii globale asupra solului.

Problema asta a rezolvat-o o echipă de specialiști din Germania și Belgia, după cum ne arată studiul aferent publicat în revista Nature. Specialiștii, cei mai mulți de la Universitatea din Leipzig, au analizat datele oferite de la 118 stații meteo din toată Europa. La ele s-au adăugat informațiile oferite de sateliții care monitorizează evoluția temperaturilor globale, precum și datele pe care le-au obținut în urma studiilor pe teren.

Avem astfel un tablou destul de clar a ceea ce se întâmplă cu solul. Cel puțin în Europa. Iar veștile nu sunt cele mai bune. Mai exact, acesta se încălzește cu 0,7 grade Celsius mai mult decât aerul, la fiecare deceniu. De asemenea, numărul zilelor cu temperaturi care afectează solul este de două ori mai mare decât cel care duce la creșterea temperaturii aerului.

Iar asta nu e bine deloc, subliniază autorii studiului. În primul rând, creșterea temperaturii solului poate avea efecte nocive asupra microorganismelor care trăiesc acolo. Iar cum ele sunt baza lanțului trofic, un efect de domino este de așteptat.

Apoi, dacă solul este mai cald decât aerul de deasupra sa, el va elibera căldura în atmosferă. Plus o cantitate însemnată de dioxid de carbon. Cum ar veni, sărim din lac în puț, căci toate astea duc la exacerbarea încălzirii atmosferice și, cum spuneam, asta nu e bine deloc.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro