Sari direct la conținut

Câteva realități despre aderarea României la Schengen și extinderea UE spre est și în Balcani, după bilanțul anual al Comisiei Europene

​​Panorama.ro
Ursula von der Leyen în Parlamentul European, Foto: Parlamentul European
Ursula von der Leyen în Parlamentul European, Foto: Parlamentul European

Ursula von der Leyen a susținut miercuri (13 septembrie), în plenul Parlamentului UE, de la Strasbourg, ultimul său discurs cu privire la starea Uniunii Europene (SOTEU – State of the Union) din actualul mandat de președintă a Comisiei.

În cuvântarea care a durat 63 de minute, von der Leyen și-a făcut bilanțul nu doar pentru ultimul an, ci și pentru toată perioada de când e în funcție, perioadă în care, se laudă oficialul german, Comisia ei a bifat 90% din obiective. Cum anul viitor e an de alegeri europene și încă nu e clar cine va conduce executivul UE, discursul lui von der Leyen a fost văzut drept unul de pre-campanie.

În contextul războiului din Ucraina, Ursula von der Leyen a anunțat o așa-numită „naștere geopolitică” a Uniunii Europene. Totodată, a cerut mai multe uniune între statele membre, o reformă în ceea ce privește tratatele europene, dar și extinderea la „30+” membri. Pentru mediul de business, notabile au fost bucățile din discurs despre competiția tot mai strâmbă cu China în sfera mașinilor electrice, dar și a investițiilor în energia verde.

Prezentă la Strasbourg, pentru acest bilanț, Panorama a vrut să afle, la cald, opinia europarlamentarilor români din mai multe familii politice vizavi de trei teme majore abordate de președinta Comisiei în discursul anual.

Citește mai mult pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro