Câteva realități despre aderarea României la Schengen și extinderea UE spre est și în Balcani, după bilanțul anual al Comisiei Europene
Ursula von der Leyen a susținut miercuri (13 septembrie), în plenul Parlamentului UE, de la Strasbourg, ultimul său discurs cu privire la starea Uniunii Europene (SOTEU – State of the Union) din actualul mandat de președintă a Comisiei.
În cuvântarea care a durat 63 de minute, von der Leyen și-a făcut bilanțul nu doar pentru ultimul an, ci și pentru toată perioada de când e în funcție, perioadă în care, se laudă oficialul german, Comisia ei a bifat 90% din obiective. Cum anul viitor e an de alegeri europene și încă nu e clar cine va conduce executivul UE, discursul lui von der Leyen a fost văzut drept unul de pre-campanie.
În contextul războiului din Ucraina, Ursula von der Leyen a anunțat o așa-numită „naștere geopolitică” a Uniunii Europene. Totodată, a cerut mai multe uniune între statele membre, o reformă în ceea ce privește tratatele europene, dar și extinderea la „30+” membri. Pentru mediul de business, notabile au fost bucățile din discurs despre competiția tot mai strâmbă cu China în sfera mașinilor electrice, dar și a investițiilor în energia verde.
Prezentă la Strasbourg, pentru acest bilanț, Panorama a vrut să afle, la cald, opinia europarlamentarilor români din mai multe familii politice vizavi de trei teme majore abordate de președinta Comisiei în discursul anual.