Sari direct la conținut

HARTA INTERACTIVA Implicatiile Legii Cash Back: Aproximativ 70.000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa accepte platile cu cardul in 2017 / Se estimeaza ca, in primul an, mediul financiar bancar va avea costuri de 30 milioane de euro

Comerciantii care ofera plata cu cardul - situatia pe judetele tarii, Foto: Hotnews
Comerciantii care ofera plata cu cardul - situatia pe judetele tarii, Foto: Hotnews

Aproximativ 70.000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa accepte platile cu cardul in 2017 si doar in comertul cu amanuntul se estimeaza instalarea unui numar de 72.000 de POS-uri, potrivit datelor Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO). Potrivit legii, fiecare punct de lucru trebuie sa accepte plata cu cardul, in caz contrar fiecare comerciant riscand o amenda intre 5.000 si 7.000 de lei. Pentru fiecare POS comerciantii ar putea plati lunar intre 30 si 50 de lei catre banca, iar de cealalta parte costurile estimate in primul an pentru mediul financiar bancar sunt de circa 30 milioane de euro.

– Intra pe hartile interactive pentru a vedea cati comercianti vor fi obligati sa-si instaleze POS-uri in fiecare judet

– Daca aveti sau administrati o firma puteti verifica aici daca sunteti afectati de legea Cash Back

Comerciantii care fac comert cu amanuntul si cei prestatori de servicii de utilitate publica cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro, precum si institutiile publice vor fi obligati sa accepte platile cu cardul incepand de anul viitor, potrivit asa numitei legi Cash-Back, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Cati comercianti vor fi afectati de aceasta lege? Ce costuri vor avea? Care vor fi beneficiile?

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, George Anghel, directorul executiv al APERO, vorbeste despre implicatiile si provocarile legii Cash Back. In acelasi timp, Asociatia a pus la dispozitia HotNews.ro rezultatele unui studiu de impact al Legii Cash Back studiu realizat de Insights Enterprise (Membru A.P.E.R.O.) in parteneriat cu Termene.ro, informatii cuprinse in hartile interactive din acest articol. Daca aveti sau administrati o firma puteti verifica pe aceasta platforma daca sunteti afectati de legea Cash Back.

HARTA – Procentul de comercianti care ofera plata prin POS in fiecare judet din tara:

– Click pe fiecare judet pentru informatii

– Click pe butonul „>>” din stanga-sus pentru Legenda Hartii

Nu se vede harta pe mobil? Click aici -> Vizualizare hartă mai mare

Nu

Intrebare HotNews.ro: Care este in prezent situatia comerciantilor si a terminalelor POS la nivelul intregii tari?

George Anghel: Studiile A.P.E.R.O. arata ca in acest moment aproximativ 43,000 de comercianti accepta plata cu cardul, din care doar putin peste 1,000 sunt comercianti mari, restul fiind comercianti mici si mijlocii. Acesti 43,000 comerciantii detin cca. 153,000 de terminale. Daca ne orientam dupa profilul de comerciant in Romania, constatam ca sunt eligibili pentru a accepta platile electronice cu cardul aproximativ 370,000 de comercianti, ceea ce conduce catre o rata de adoptie a platilor cu cardul de 11,6%. Aproximativ 330,000 comercianti inca nu accepta platile cu cardul desi profilul de activitate se preteaza platilor electronice.

Intrebari HotNews.ro: APERO a facut un studiu asupra implicatiilor legii cash back? Cati comerciantii vor fi nevoiti sa-si instaleze POS-uri? Cate sunt in urban si cate in rural?

George Anghel: Studiul de impact pe care l-am realizat arata ca, in acceptiunea legii cash-back, un numar de aproximativ cca. 70,000 de comercianti si institutii publice vor trebui sa inceapa sa accepte platile cu cardul in 2017. Momentan nu avem o impartire in urban / rural insa studiem posibilitatea de a duce analiza la un nivel si mai profund.

Intrebare HotNews.ro: Ce diferente/disparitati notabile ati identificat intre judete si ce denota aceste diferente?

George Anghel: Foarte interesant este ca harta acceptarii platii cu cardul se suprapune perfect cu dezvoltarea economica a tarii. Discutam de o rata de adoptie de 53% in Bucuresti si Ilfov urmate de regiunea Transilvania unde rata medie de adoptie a platii cu cardul este de 43%. Brasovul si Sibiul insa se situeaza din acest punct de vedere chiar mai sus decat Bucurestiul, cu 54% si respectiv 56%. Sunt urmati de Cluj cu 49%. La polul opus se situeaza Moldova cu 33%, Muntenia (fara Bucuresti si Ilfov) cu 30% si Oltenia cu 29%. Ca si judete avem Teleorman (17%), Vaslui 23%, si Giurgiu si Calarasi cu cate 24% rata de adoptie.

HARTA – Gradul de penetrare a POS-urilor la comercianti in regiunile de dezvoltare ale Romaniei

– Click pe fiecare judet pentru informatii

– Click pe butonul „>>” din stanga-sus pentru Legenda Hartii

Nu se vede harta pe mobil? Click aici -> Vizualizare hartă mai mare

Intrebare HotNews.ro: Cate terminale POS vor trebui instalate in tara?

George Anghel: Daca ne uitam doar la comertul cu amanuntul estimam un numar de 72,000 de terminale adica o rata de 1,2 terminale / comerciant.

Intrebare HotNews.ro: Cate magazine cu afaceri mici (putin peste 10.000 de euro anual) ati identificat?

George Anghel: Pragurile pe care le-am folosit in cadrul studiului sunt de la 10,000 la 1,000,000 euro, intre 1 mil. si 5 mil. euro, si peste 5 mil. euro cifra de afaceri. Studiul insa a mers pe un criteriu incrucisat de analiza in sensul ca a vizat nu doar comerciantii cu o cifra de afaceri anuala de peste 10,000 euro ci si gradul lor de sanatate financiara, respectiv daca sunt pe profit sau pierdere. Am descoperit astfel ca avem in Romania in zona comertului cu amanuntul cca. 36,000 de comercianti profitabili care nu accepta plata cu cardul din care peste 90% au declarat un profit mai mic de 1 mil. euro.

HARTA – Marii Comercianti din tara care au profit (peste 1 milion de lei), dar care nu ofera plata prin POS

– Click pe fiecare judet pentru informatii

– Click pe butonul „>>” din stanga-sus pentru Legenda Hartii

Nu se vede harta pe mobil? Click aici -> Vizualizare hartă mai mare

Intrebare HotNews.ro: Cate din acestea sunt in mediul urban si cate in mediul rural?

George Anghel: Inca nu putem da un raspuns precis la aceasta intrebare.

Intrebare HotNews.ro: In cat timp?

George Anghel: Termenul de implementare stabilit de lege este unul nerealist, respectiv 90 zile.

Intrebare HotNews.ro: Care sunt riscurile in cazul in care magazinele nu-si vor instala POS-urile?

George Anghel: Conform legii fiecare punct de lucru trebuie sa accepte plata cu cardul, in caz contrar fiecare comerciant risca o amenda intre 5.000 si 7.000 lei.

Intrebare HotNews.ro: Este tehnic posibil sa se respecte termenele din lege?

George Anghel: Legea in spiritul ei este buna, obiectivul fiind acela de a creste gradul de bancarizare a platilor in Romania si implicit, dar treptat, a cat mai multor oameni si a cat mai multor business-uri. Referitor la termen, acesta va fi imposibil de respectat, motiv pentru care A.P.E.R.O. va propune autoritatilor un calendar de implementare.

Intrebare HotNews.ro: In cat timp a ajuns industria bancara sa introduca numarul de POS-uri actual de la comercianti?

George Anghel: Pentru a instala cele 153,000 de terminale existente in piata in acest momment a fost nevoie de 15 ani.

Intrebare HotNews.ro: Daca nu sunt fezabile termenele din lege, ce recomanda APERO?

George Anghel: Vreau sa mentionez cu claritate ca industria de plati electronice apreciaza pozitiv acest act normativ. In ceea ce priveste implementarea ne asteptam si invitam autoritatile sa vina alaturi de noi astfel incat procesul implementarii sa fie unul de succes.

Intrebare HotNews.ro: Veti face demersuri la autoritati pentru a rezolva problema legata de termenele prea scurte de aplicabilitate din lege?

George Anghel: Cu siguranta da, insa nu va fi vorba doar de termene ci si de clarificari de ordin operational pe care impreuna cu autoritatile vrem sa le gestionam constructiv.

Intrebare HotNews.ro: Haideti sa vedem costurile si beneficiile pentru toti cei afectati de aceasta lege. In primul rand. Pentru detinatorii de carduri. Cu ce le va face viata mai usoara aceasta lege? Exista si aspecte negative pentru ei?

George Anghel: Introducerea serviciului cash back si implicit extinderea retelei de terminale pana in magazinele de proximitate are numai efecte pozitive pentru detinatorii de carduri intrucat plata cu cardul va deveni prezenta peste tot, iar in ceea ce priveste comisionul acesta este asimilat de lege comisionului pentru retragere la ATM. Comisionul suplimentar care apare, respectiv cel de max. 1%, nu este perceput de banca, ci poate fi perceput de comerciant.

Intrebare HotNews.ro: In al doilea rand. Sa luam cazul unui magazin de cartier. Ce trebuie sa faca in perioada urmatoare?

George Anghel: Comerciantii trebuie sa se adreseze bancilor pentru a semna contracte de acceptare plati cu cardul prin terminale POS.

Care sunt pasii pentru a-si instala POS? Odata ajuns la banca comerciantului i se va deschide un cont curent si va trece printr-o procedura de evaluare de risc. Ulterior banca ii va intocmi o oferta. Comerciantul poate opta sa vada 2 poate 3 astfel de oferte, insa in cele din urma va trebui sa o accepte pe una dintre ele.

Ce oferte i-ar putea oferi bancile? Bancile au propriile politici de ofertare, iar fiecare comerciant este un caz particular.

Ce comisioane? Structura de comisioane este agreata impreuna cu banca.

Ce costuri va avea? In afara comisionului pe tranzactii in piata mai exista si o suma fixa per terminal, la care insa s-ar putea renunta, daca se atinge un anumit grad de tranzactionare pe POS, indicat, de regula de catre banca.

Ce beneficii? In ceea ce priveste beneficiile consideram ca serviciul cash-back se va impune repede ca un diferentiator in randul comerciantilor. El va stimula afinitatea oamenilor pentru platile cu cardul, va creste vanzarile intrucat pentru a putea retrage cash/numerar prin procedura stipulata de legea cash back este nevoie ca detinatorul de card sa cumpere ceva din magazin. In momentul in care un comerciant va deschide acest serviciu automat ceilalti din proximitate vor trebui sa faca la fel.

Intrebare HotNews.ro: In a treilea rand. Daca bancile vor suporta costurile, la cat estimati ca se vor ridica aceste costuri?

George Anghel: Costurile estimate in primul an pentru mediul financiar bancar se vor ridica la aproximativ 30 milioane de euro. Ce costuri are o banca cu un POS si in cat si-ar recupera banii? Pe langa costul cu terminalul care poate fi de 300 euro mai sunt costurile recurente lunare de cca. 10 euro pe luna. In total costurile cu un terminal POS sunt de 400-420 euro. Cat i-ar lua unei banci sa-si amortizeze costurile cu acest terminal? Perioada de amortizare a unui terminal este un calcul care depinde de multi factori printre care cei mai importanti sunt volumele tranzactionate de comerciant prin terminalul POS si structura de costuri pe care banca o are si care difera de la banca la banca. Dar intr-un scenariu optimist o banca ar putea amortiza acest cost in 1,5 – 2 ani. Ce profit vor avea bancile pe termen lung? Profitabilitatea nu vine din POS, ci din gradul de bancarizare a platilor per ansamblu si cresterea increderii populatiei in folosirea mijloacelor electronice de plata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro