VIDEO Ce l-a marcat cel mai tare in campanie pe liderul USR, Nicusor Dan. PLUS: Scenariul luat in calcul referitor la PNL
Liderul USR, Nicusor Dan, afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro ca l-a marcat urmarile propagandei PSD-ului impotriva strainilor si ca a vazut, in timpul vizitelor prin tara, oameni care i-au spus ca cei care au studiat afara n-au ce cauta in Romania. “Cel mai bine merge propaganda cu Soros”, a spus Nicusor Dan, care a adaugat ca la Focsani un alegator a rupt in fata lui flyerul cu candidatul USR, olimpic international la matematica si “mandria orasului”. Pe de alta parte, Nicusor Dan explica de ce partidul sau sustine ca nu doreste sa intre la guvernare alaturi de PNL, chiar daca liberalii si-au curatat listele in comparatie cu PSD sau ALDE. Intrebat daca se teme de negocieri pe sub masa intre PSD si PNL, liderul USR a raspuns: “Este un scenariu pe care il luam in calcul. Pentru ca s-a intamplat si acum patru ani, s-a intamplat si acum opt ani.”
- Vezi in text ce spune Nicusor Dan despre candidatii USR care au ramas in Consiliile de Administratie ale unor societati de stat dupa ce au plecat din guvern, cum raspunde acuzatiilor ca nu mai participa la sedintele Consiliului General si ce spune referendumul pentru modificarea Constitutiei in sensul definirii familiei traditionale
Nicusor Dan: In lipsa resurselor materiale, scopul nostru a fost de a discuta direct cu oamenii. Asta e reteta care a functionat la Bucuresti, cand toti consilierii nostri, toti membrii nostri s-au dus pe teren. Am incercat sa facem asta si acum si o sa facem in continuare. Discutand cu oamenii gasesti cumva radiografia societatii. In mod evident exista o saturatie fata de clasa politica. Oamenii sunt constienti ca 27 de ani s-a promis si nu s-a facut nimic. Exista o asteptare. Unii dintre ei considera ca USR este raspunsul la aceasta asteptare. Pe de alta parte, am vazut si urmarile propagandei PSD-ului impotriva strainilor. Am vazut oameni care ne-au spus ca cei care au studiat afara n-au ce sa caute in Romania.
Rep: Am vazut ca ati pus pe Facebook, chiar dvs vi s-a spus asta.
ND: Da, chiar mie mi s-a spus. Ca mai bine ramaneam acolo, da.
Rep: Sunt chiar atat de numerosi oamenii astia sau mai degraba sunt cazuri izolate?
ND: Cel mai bine merge propaganda cu Soros.
Rep: V-au facut si sorosist?
ND: A, de nenumarate ori, da.
Rep: Si ce le-ati raspuns de fiecare data cand ati auzit asta. Le-ati spus ca e o prostie, ca-i propaganda ieftina?
ND: Am intrebat: dar aveti o dovada ca s-a intamplat asa? Si ei spuneau, unii bineinteles: pai daca s-a spus la televizor…Cred ca lucrul care m-a marcat cel mai tare pe partea asta negativa…bineinteles ca au fost nenumarati oameni care au venit sa ne sprijine, sa ne spuna ca-si pun speranta in noi…in Focsani candidatul nostru, Virgil Petrea, a castigat olimpiada internationala de matematica. Deci omul a fost mandria orasului. Si in fata mea un domn a luat flyerul cu Virgil Petrea si l-a rupt in doua.
Rep: De ce, cum si-a explicat gestul?
ND: A plecat mai departe, cu persoana respectiva n-am reusit sa vorbesc. Probabil ca a considerat ca vrea sa vanda tara strainilor.
Rep: Chiar atat de mult credeti ca a prins discursul asta?
ND: Eu cred ca da.
Rep: Discutand despre oameni si despre oamenii USR de data asta, una din problemele USR-ului este tocmai lipsa unor filiale puternice, a unei infrastructuri in afara Bucurestiului. In Bucuresti sunteti cunoscut, ati facut o frumoasa figura la locale. Dar in tara cum stati? Ce oameni aveti in Vaslui, de pilda? Cine conduce organizatia USR Vaslui?
ND: La Vaslui am fost ieri dupa-amiaza. Erau minus doua grade si noi dadeam flyere in centrul orasului. Dupa cum la Barlad – cele doua localitati sunt cele mai importante din Vaslui- am fost pe la 11 dimineata, lumea mergea spre piata si se intorcea si am avut o interactiune foarte buna cu multi oameni. La Vaslui liderul nostru de filiala este cineva din Barlad, care a studiat la Bucuresti, munceste la Bucuresti intr-o multinationala. A reusit sa inchege doua mici organizatii de zece persoane la Barlad si la Vaslui si ei impreuna merg prin sate, se duc la targuri. Cam peste tot se intampla la fel.
Rep: Zece persoane la Vaslui si Barlad. Asta nu-i chiar foarte mult.
ND: Nu este foarte mult dar cred ca in sectorul 5 la alegerile locale din Bucuresti am avut o organizatie de 12 persoane. Si am luat in sectorul cinci undeva la 22 – 23%. Asa este si acum. Este foarte mult entuziasm. Oamenii si-au facut calendarul, cand, unde vor merge si o sa ajunga sa mearga o data de doua ori in fiecare loc din judet.
Rep: Am aflat de prin presa locala ca pe listele USR, pe locul 1 la Senat in Vaslui figureaza un executor judecatoresc. Executorul nu e tocmai genul de figura populara intr-o comunitate.
ND: Da, putina lume stie. L-am cunoscut si eu ieri. Are un discurs convingator. Stie sa vorbeasca pe toate limbile posibile, la toate nivelurile de intelegere. Stie ce inseamna sistem de justitie. Eu cred ca-i o alegere buna.
Rep: Pe ansamblu, daca e sa faceti o evaluare, cum arata USR in tara? Aveti filiale, aveti oameni peste tot in orasele mari, in orasele, ca astea sunt extrem de importante si ele?
ND: Avem cate o filiala judeteana si cu totul avem in fiecare judet, sunt judete in care avem doua-trei organizatii, cu totul suntem undeva la 50 de organizatii locale. Insa, repet, organizatiile judetene au capacitatea, cu foarte mult entuziam si munca, sa merga in fiecare din comuna.
Rep: Asta nu-i foarte mult, 50 de organizatii judetene si conteaza foarte mult gradul de mobilizare in ziua alegerilor. Una din problemele dvs e si structura alegatorilor, aveti un public mai activ, studenti, mai mobil social. Or, in ziua votului ei nu vor putea vota decat in judetele de resedinta.
ND: Da, da. Asta a fost una din scaparile …. Stiti ca a fost o coalitie de ONG-uri care a urmarit si discutat cu politicienii pe masura ce se scriau legile electorale, asta a fost una dintre scapari. Pentru ca pana acum puteai sa votezi cu buletinul pe lista speciala oriunde. Ne dezavantajeaza, speram ca in cazul studentilor sa profite de aceasta zi libera si de gratuitatea transportului sa mearga si sa voteze la ei acasa.
Rep: Ati facut o evaluare cam ce impact ar putea sa aiba faptul ca nu se va putea vota decat in judetul de resedinta? La USR s-ar putea sa fiti mai afectati decat alte partide.
ND: Am fost afectati si la alegerile locale din Bucuresti. Sunt foarte multi oameni in Bucuresti care nu au buletin de Bucuresti.
Rep: S-ar putea sa aveti o surpriza, intre ce spun sondajele si ce iese la vot sa fie o diferenta si din cauza asta.
ND: Din pacate nu exista cifre pe care sa te poti baza. Deci evidenta populatiei este ceva scapat din mana si sunt prieteni, colegi, care acum isi fac viza de flotant ca sa voteze. E ultimul tren ca sa poti sa votezi in 11 decembrie. Si e din alte timpuri. Trebuie sa te duci cu proprietarul la politie. Proprietarul care te ia in spatiu trebuie sa vina cu tine la politie sa semneze ca te ia in spatiu.
Rep: Acolo, la ghiseu, la politie. Nu poti veni cu o hartie semnata
ND: Nu poti veni cu hartie de la el, da. Nu poti.
Rep: Dvs deschideti lista pentru Camera Deputatilor la Bucuresti. Demisionati daca partidul intra in Parlament?
ND: Da. Sigur.
Rep: Ce le spuneti bucurestenilor, carora le-ati cerut votul la locale si le-ati promis ca va bateti pentru orasul lor?
ND: Sa stiti ca am avut mult timp ezitarea. Cred ca am luat decizia corecta. Sunt lucruri pe care poti sa le faci mai bine din pozitia de deputat decat din pozitia de consilier general minoritar in minoritatea de 27 fata de 28 din Consiliul General. Va dau exemplul taximetriei. Cunoasteti haosul din taximetria din Bucuresti, pirati, evaziune fiscala. Am facut o promisiune pentru taximetristii din Bucuresti ca o sa incercam sa le rezolvam situatia. Toata problema lor se reduce la respectarea legii de catre politia locale. Daca seful politiei locale din Bucuresti respecta sau nu legea. Din pozitia de consilier local, in afara de a face presiune pe seful politiei locale si de a face una, doua chestiuni mediatice sau o plangere penala la parchet nu am absolut nici o parghie sa influentez situatia.
Rep: Bun, si in calitate de parlamentar ce puteti face?
ND: In calitate de parlamentar, sunt niste chestiuni legislative pe legea taximetriei dar asta-i alta chestiune. Exista varianta fericita a sustinerii unui guvern. O sustinere a unui guvern inseamna implicit o lista de prefecti care chiar sa vegheze la respectarea legii in Bucuresti si o parghie suplimentara pe seful politiei locale din Bucuresti. Pe respectarea legii, el este in subordinea prefectului. Deci este o pozitie superioara pentru a rezolva o chestiune administrativa care tine de un organ administrativ.
Rep: Da si nu, pentru ca tot un simplu parlamentar veti fi cu influenta limitata asupra unui guvern, daca veti reusi sa faceti parte dintr-o majoritate. Care va fi prima dvs initiativa in calitate de parlamentar?
ND: Cred ca o rediscutare a legilor electorale este una din prioritatile democratiei din Romania. Si vorbim aici si de alegerea primarilor in doua tururi, si de scaderea pragului electoral, si de posibilitatea partidelor locale, si de scaderea numarului de semnaturi. Toate aceste lucruri trebuie rediscutate si in opinia mea cea mai importanta este alegerea primarului in doua tururi. E singura modalitate prin care putem sa spargem baroniada locala.
Rep: Deci inteleg ca va faceti o prioritate ca viitor parlamentar din modificarea acestor legi?
ND: Da, fara indoiala.
Rep: Revin, daca doriti sa o oferiti cetatenilor care v-au votat o scurta explicatie. V-ar putea reprosa ca-i tradati. V-am votat sa va bateti pentru Bucuresti, acum mergeti in Parlament.
ND: Pot sa va dau un nou exemplu. Exemplul soselei de centura. Din pozitia de consilier in Consiliul General poti sa propui la un moment dat ca Bucurestiul sa contribuie financiar si sa aiba un parteneriat cu ministerul transporturilor pentru a finaliza in sfarsit soseaua de centura si cu pasajele necesare la toate iesirile sa fie facute. Din pozitia de parlamentar si speranta ca Guvernul depinde de mandatele noastre putem sa urgentam realizarea soselei de centura, care este vitala pentru Bucuresti.
Rep: Deci spuneti ca puteti face mai multe de acolo din Parlament decat faceti acuma din Consiliu General. Unde am vazut ca doamna Firea va reproseaza ca nu prea mergeti pe la Consiliu.
ND: Aici este o maxima ipocrizie. Faptul ca nu merg in Consiliu vine din faptul ca, absurd dar asta este, nu mai sunt membru USB ci membru USR, din secunda in care m-am inscris pe lista pentru Camera Deputatilor. Aceste doua partide ar fi trebuit sa fuzioneze pe 19 octombrie, cand a fost primul termen la Tribunal. Dar PSD-ul a intervenit, PSD si cu inca doua persoane fizice cu actiuni identice, si au facut toate artificiile juridice posibile ca sa intarzie judecarea definitiva a procesului de fuziune, care privea USB-ul si USR-ul, care erau practic aceeasi oameni. Si nu s-a terminat procesul asta. Eu nu pot sa incalc legea sa ma duc ca membru USR pe un mandat care apartine USB-ului. Asta-i tot. PSD-ul este cel care reclama, cand el este cel care a produs.
Rep: Deci spuneti ca si sa fi vrut sa mergeti nu puteati.
ND: Nu, n-am voie. N-am voie, nefiind membru USB in momentul asta. Daca aceasta fuziune s-ar fi produs, n-ar fi existat decat un partid USR-ul care ar fi preluat USB-ul. Si eu m-as fi dus acolo in calitate de membru USR…
Rep: Dar asta ar trebui sa fie problema tuturor consilierilor USB, nu?
ND: Sunt relativ putini cei care au candidat pe…Cei mai multi dintre ei au ramas in USB pana in momentul in care fuziunea s-a consumat si ei se duc la sedinte. Sunt cativa care au candidat ca si mine pe listele pentru Parlament si ei sunt in situatia asta de a fi in alt partid. Si ei nu se duc la fel cum eu nu ma duc.
Rep: Care sunt relatiile cu Dacian Ciolos in campanie. Tineti legatura cu domnia sa, va coordonati cat de cat actiunile?
ND: Ne-am intalnit de doua sau trei ori. Am avut o discutie publica pe programe, cea la care presa a a fost invitata. In rest, domnia sa este departe de ce inseamna campanie. Isi tine promisiunea de a nu se implica in politica, de a-si duce acest mandat de premier la final. I-am respectat aceasta decizie. Acele intalniri au fost pur informative.
Rep: Dacian Ciolos pare mai apropiat de USR decat de PNL. L-ati dori in partid dupa alegeri?
ND: Am spus public cred ca inca de acum patru luni ca se inscrie in profilul de oameni care noi il asteptam in USR. Am mai dat atunci nume de ministri, Cristian Ghinea care intre timp a venit, Vlad Voiculescu…
Rep: Dar intre timp ati mai discutat la cele doua – trei intalniri?
ND: Nu s-a pus problema asta. Noi speram ca acest scenariu in care Dacian Ciolos va fi un prim-ministru sprijinit de doua partide sau mai multe si va avea aceasta calitate de a fi echidistant fata de toate partidele sa fie realizata. Si atunci nu dorim sa fortam si sa insistam cu aceasta invitatie.
Rep: Stiti ce n-am prea inteles din iesirile dvs publice de pana acum. De ce nu doriti sa intrati la guvernare impreuna PNL?
ND: Ok, am vazut interviul dvs cu Alina Gorghiu si stiam ca o sa ma intrebati asta…Teoretic, intrebarea este perfect pertinenta si raspunsul nostru este artificial si absurd. Teoretic, cei mai buni oameni din societate se inscriu in partidele politice si partidele politice cu echipe de oameni foarte competenti duc o competitie in fata electoratului pentru ca cea mai buna echipa sa fie aleasa si sa guverneze. Teoretic. In Romania suntem foarte departe de acest model. Si sondajele si oamenii ne spun ca oamenii competenti nu mai vor sa intre in partide politice. Si atunci, raspunsul onest pe care noi il dam acestei probleme, este ca noi dorim in limita in care oamenii ne dau votul lor si prin votul lor obtinem un numar de mandate in Parlament, dorim sa dam aceasta responsabilitate celor mai competente persoane din Romania care pot sa ocupe aceasta pozitie. De exemplu, dl Mircea Dumitru consider ca este un ministru al educatiei bun. Nu cred ca trebuie sa-i impunem sa se inscrie in PNL sau in USR ca sa continue ce a inceput la Ministerul Educatiei.
Rep: Daca ne uitam pe listele candidatilor si HotNews.ro a publicat harti cu candidatii si problemele lor in justitie, USR nu este pe aceasta harta pentru ca nu are candidati cu probleme penale. Dar daca ne uitam la PNL, in afara de doua nume discutabile, n-au o problema in comparatie cu celelalte partide, PSD care e plin, ALDE nu mai vorbesc, sunt colector de penali. Nu vi se pare ca au facut eforturi vizibile de a se schimba si ar fi meritat o apropiere din partea USR mai mare decat azi?
ND: O sa urmarim cu totii evolutia viitoare a PNL-ului. Nici noi nici sustinatorii nostri n-am uitat campania electorala din Bucuresti, in care o decizie rationala a PNL-ului ar fi ajutat ca PSD-ul sa nu castige primaria Bucurestiului si sa ia avansul asta pe care il vedem acuma toti in sondaje. Pentru moment, credem ca modul in care noi functionam la nivelul Consiliului General, la nivelul consiliilor locale, este modul in care publicul il asteapta de la noi. Propunem proiecte, votam proiectele bune indiferent cine le propune, respingem proiectele proaste indiferent cine le propune, este cred ceea ce publicul asteapta de la noi.
Rep: Va temeti azi, la mai putin de o saptamana inainte de alegeri, ca o parte din PNL ar putea negocia pe sub masa o eventuala alianta cu PSD dupa alegeri?
ND: Este un scenariu pe care il luam in calcul. Pentru ca s-a intamplat si acum patru ani, s-a intamplat si acum opt ani. Eu sper, fata de tot ce a aratat PSD-ul in ultimii ani si fata de aministia penala pe care chiar zilele astea in campanie o anunta…
Rep: O anunta cine?
ND: O anunta Sebastian Ghita si n-o neaga Serban Nicolae de la Senat.
Rep: Stiti ca m-a mirat putin atacul asta la PSD. Dvs aveti o intreaga campanie pe tema ca PSD va promova amnistia. Dar pana una, alta Ghita si PRU o sustin ca proiect politic, n-am inteles cum ati ajuns la PSD.
ND: PRU este cu afisele domnului Ponta in toata tara. PRU si PER sunt anexe ale PSD. Am mai avut discutia asta cand noi acuzam PSD-ul ca ne contesta in instanta listele de semnaturi si dl Dragnea spunea ca nu sunt ei, e PER. Era PER-ul intr-adevar dar am venit cu poza din Valcea in care PER facea campanie pentru PSD. Deci pentru mine PRU si PER sunt satelitii PSD-ului si aceasta campanie este a PSD-ului cu atat mai mult cu cat dl Serban Nicolae nu a negat-o.
Rep: Bun, acum o mica discutie despre USR. Aveti unele mici probleme. De pilda, acum zece zile am prezentat cazul doamnei Oana Bizgan Gayral, candidat USR la Camera Deputatilor, care dupa ce a plecat din Guvern a ramas in vreo trei Consilii de Administratie ale unor companii de stat (CNAS, Salrom si Daewoo-Mangalia Heavy Industries. Nu vi se parea corect sa demisioneze?
ND: Am avut o discutie cu Oana Bizgan. Ca sa va raspund exact la intrebare, ea a ramas acolo pentru ca incepuse niste lucruri si voia sa le termine. E absurda acuza ca a ramas acolo sa mai castige niste bani. Intr-unul din consilii castiga 50 de lei.
Rep: Si din alte doua 7000.
ND: Din alte doua 7000, mult mai putin decat castiga in privat. S-a dus acolo, a muncit. Specialitatea ei e managementul si redresarea companiilor care sunt in criza. S-a dus acolo, a facut un plan de management, a muncit realmente, nu s-a dus la niste sedinte. Si a stat pana acum, inteleg ca pe 9 decembrie e o sedinta la care e nevoie sa participe pentru a putea fi cvorum si pentru a se putea lua decizii la care ea a lucrat.
Rep: A fost sefa de cabinet a secretarului de stat Manuel Costescu, la randul sau candidat USR la Camera Deputatilor pentru diaspora. Si acesta detine o functie intr-o companie de stat, cea de membru in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, fiind numit in august 2016. Nu era mai corect, cand a iesit din Guvern, sa plece si de la Transelectrica?
ND: Marturisesc ca nu l-am intrebat pe Manuel Costescu. La el diferenta intre cat castiga in privat si cat castiga la Transelectrica este uriasa. Si cred ca motivatia lui a fost aceeasi, de a termina ce a inceput ca membru in CA.
Rep: Acuma, cred ca motivatii au toti. Si revin cu intrebarea, ca s-ar putea ca publicul sa nu vada diferenta dintre clientii vechilor partide, sinecuristii care raman atarnati prin CA-uri si oamenii USR, pentru care iata aveti explicatii?
ND: Deci, fiecare dintre ei este pe o pozitie eligibila. Fiecare dintre ei va fi deputat dupa alegerile din 11 decembrie. E vorba de doua luni pentru care fiecare a luat niste mii de lei. Nu e vorba de niste mii de lei. Sunt niste oameni care s-au dus acolo avand o competenta pentru a face ceva intr-un CA si au ramas ca sa rezolve lucrurile la care s-au angajat. Eu cred ca fiecare dintre ei poate sa lamureasca chestiunea asta. Cred, dimpotriva, ca trebuie sa apreciem ca oameni se duc la stat ca sa castige mai putin decat castiga in privat si ca sa rezolve cu competentele pe care le au problemele acestor comanii.
Rep: Aici s-ar putea sa fiu de acord cu dvs ca discutand despre cele doua cazuri particulare s-ar putea sa ne aflam in fata unei competente veritabil si sa fie un castig pentru companiile alea. Dar noi aici discutam despre altceva. Discutam despre un partid aflat in campanie electorala cu acesti oameni candidati si publicul poate ar fi asteptat un semnat pur politic de la ei, domne am plecat de la guvernare, punct, gata, am iesit si de acolo.
ND: La Manuel Costescu nu am intrebat, nu stiu. Cel putin la Oana Bizgan, la un consiliu de administratie ea a avut un loc in urma unui concurs, nu in urma unei numiri din partea guvernului.
Rep: Da, e adevarat, dar si concursul asta l-a castigat avand deja o pozitie in guvern.
ND: Selectia a facut-o o companie internationala, n-a facut-o guvernul.
Rep: Asa este, dar incercati sa convingeti publicul de asta, oricat de buna credinta ati fi e cam dificil in campanie. Dar trecem peste. Ati avut un dialog in ultima perioada cu liderii politici importanti, cu dna Gorghiu, cu dl Dragnea? Ati discutat cu ei despre ce va fi dupa alegeri?
ND: Cu dl Drganea n-am vorbit. Cred ca ultima oara cand am vorbit a fost la o dezbatere publica pe care a organizat-o pe descentralizare la ministerul dezvoltarii acum vreo trei ani.
Rep: De atunci n-ati mai vorbit?
ND: Nu, n-am vorbit.
Rep: Nici in campanie n-am auzit sa pomeniti foarte des numele dlui Dragnea, ma refer la dvs.
ND: Eu am incercat sa-l pomenesc de cate ori am putut, spunand ca PSD-ul este un partid condamnat penal pentru furt electoral. Va marturisesc ca am citit sentinta in prima instanta a Inaltei Curti, pe a doua nu am gasit-o, decizia definitiva, ca sa vad exact faptele pentru care este invinuit dl Dragnea. Am vazut ce a spus si el in fata instantei, cum a spus ca SMS-urile alea au fost scrise de un entuziast din sediu. Cunosc foarte bine cazul si am incercat sa…asta e o chestiune foarte serioasa. Ca un partid politic din Romania care poate sa ajunga la guvernare este condus de un condamnat penal, asta-i o chestiune foarte serioasa.
Rep: Nu inteleg exact cum incercati sa convingeti cetatenii sa va voteze, pentru ca la fiecare iesire v-am auzit spunand ca nu veti intra la guvernare alaturi de PNL, dar ca veti fi de acord sa trimiteti ministri in guvern daca Ciolos ajunge premier si apeleaza la oamenii USR. Ca om simplu mi-e greu sa inteleg ce vrea acest partid, vrea votul meu dar nu vrea sa ajunga la putere. E putin confuz.
ND: Este aceesi intrebare pe care mi-ati pus-o mai devreme legat de faptul ca nu vrem sa propunem ministri. Repet, suntem intr-o situatie de criza, de neincredere, in care oameni competenti nu au vrut sa intre in politica sperand ca odata cu schimbarea tipului de politician pe care noi o promovam oameni compententi sa vina catre politica. Si v-o spun foarte onest, nu pretindem ca cei mai buni oameni din Romania se gasesc azi in USR.
Rep: Si atunci de ce v-as vota? Eu daca sunt alegator obisnuit, acum ma aveti in fata incerand sa ma convingeti sa va votez. Pentru care proiect si de ce sa va trimit intr-un Parlament daca nu vreti sa fiti la putere?
ND: Va invit sa va uitati la lista noastra de candidati. Candidatii nostri pentru Parlament sunt mult peste candidatii pe care celelalte partide ii propun. Sunt oameni care au o cariera profesionala care poate sa fie verificata, care au ceva in spatele lor. Pentru ca in activitatea noastra de pana acum, inclusiv in activitatea USB-ului in cele sase luni din consiliile locale din Bucuresti, am dovedit onestitate, am dovedit ca ne respectam programul. Si pentru ca am avem deschiderea ca, in situatia in care vom sprijini un guvern, pe pozitiile de ministru din guvern sa fie cei mai competenti oameni din Romania. Chiar daca nu sunt din USR.
Rep: E o oferta destul de bizara pentru un alegator oarecare din Romania obsnuit cu partide care spun ca vor puterea si au urmatorul proiect. Apropo, care este cel mai important proiect al USR, la care tineti si de a doua zi va bateti pentru el. Am inteles, cel cu legile electorale. Altul?
ND: Stoparea jafului din banii publici si un sistem integrat care sa controleze in mod automat toate achizitiile publice de la toate autoritatile publice nationale si locale. In estimarea noastra se fura cam 4 – 5 miliarde de euro, asta inseamna 30% din 15 miliarde, cat sunt toate achizitiile publice din Romania. Dl Vacaroiu a spus mai mult, noi suntem mai modesti. Patru-cinci miliarde de euro inseamna trei autostrazi, de la un capat din Est in Vest. Orice firma privata serioasa stie sa implementeze un astfel de sistem pentru achizitiile publice pe care le face. Trebuie sa reusim sa implementam la nivel national acest sistem electronic care sa permita ca pe achizitiile publice care sunt ilegale sau frauduloase detectarea sa fie automata si nu sa avem o echipa de control care sa mearga din achizitie in achizitie care sa gaseasca o suta de nereguli si sa scape zece mii.
Rep: Si asta cum propuneti sa se faca, prin implementarea unui soft sau ce?
ND: Prin implementarea unui mare, urias soft asemanator SEAP-ului dar care sa fie mult mai detaliat. Si care sa indeplineasca si o functie de control automat si sa mearga in zone pe care SEAP-ul nu le atinge. Daca o autoritate face azi achizitie si nu o pune pe SEAP nimeni nu va sti decat daca intamplator se duce Curtea de Conturi la ei si va vedea asta.
Rep: Vicepresedintele USR Clotilde Armand s-a pronuntat in favoarea organizarii unui referendum de modificare a Constitutiei in sensul redefinirii familiei drept casatoria dintre un barbat si o femeie. A revenit ulterior cu precizarea ca e o opinie personala, nu a partidului. Opinia dvs care este? Sunteti de acord cu modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei? ‘
ND: In momentul in care s-a creat USB-ul si ulterior USR-ul am avut aceasta conventie intre noi. Am convenit ca suntem diferiti ideologic si pe axa stanga – dreapta si pe axa progresist – conservator. Si am convenit ca nu ne vom exprima public pe subiecte care ne dezbina, ci pe acele enorm de multe subiecte – reforma administratiei, stoparea jafului din banul public – care ne unesc. O sa raman in aceasta linie si cred ca nu e util sa avem aceasta dezbatere in cadrul dezbaterii pentru alegerile parlamentare pentru ca interferenta nu e buna.
Rep: Pentru multi alegatori s-ar putea sa fie foarte utila dezbaterea asta tocmai pentru a se decide daca va mai voteaza sau nu. Personal am auzit oameni care spuneau dupa anumite pozitii, am decis sa nu mai votez sau sa votez USR. Astfel de teme sensibile care va definesc ideologic s-ar putea sa fie tocmai cele care mobilizeaza sau nu alegatorii.
ND: Pentru potentialii nostri alegatori, eu vreu sa-i indemn sa se uite la faptul ca ne-am tinut de cuvant in ceea ce-am promis in alegerile locale din Bucuresti si la faptul ca suntem oameni seriosi. Am spus in aceasta chestiune ca nu avem o pozitie unitara, nu o avem, e o dovada de onestitate. Pe alte chestiuni am mers si am facut exact ce am promis. Eu sper ca acesta sa fie mesajul care sa-i convinga pe oamenii la care va referiti.
Rep: Am mai vazut un risc in ce priveste fuga de definire ideologica spunand, noi avem si platforme de stanga si de dreapta, si progresiste si conservatoare, sa se anuleze reciproc. Publicul de stanga sa fie enervat de prezenta unor pozitii de dreapta si viceversa. Si sa va canibalizati asa in interiorul USR.
ND: Da. Am vazut si eu asta. Noi doi daca am fi vorbit in urma cu un an si v-as fi spus ca peste un an va exista un partid care va intra in Parlament undeva intre 10 si 20% format din oameni care n-au mai facut politica si care sunt competenti ar fi fost un vis splendid pentru 2016. Eu invit pe oamenii acestia care pot fi pasionali pe subiecte ideologice sa fie bucurosi cu alternativa pe care am construit-o si sa fie convinsi ca ne vom tine de cuvant pe lucrurile uriase care ne tin impreuna si care vom fi in contradictie cu o intreaga clasa politica.
Rep: Ultima chestiune. Cu banii cum stati? Ati mai gasit finantatori si pentru campania asta? Ca la locale au fost cativa, dar au mai gasit resurse.
ND: La locale am cheltuit 300 de mii de euro. Acum la parlamentare in urma cu doua saptamani eram tot la 300 de mii de euro. Cred ca am mai primit de atunci vreo…primim cam 1500 de euro pe zi…deci probabil ca am mai primit vreo 30 de mii. Sunt doua lucruri importante. Unu: peste 3000 de oameni au donat pentru noi, foarte foarte multi dintre ei prin mecanismul online. Sunt vreo zece persoane care au donat mai mult de o mie de lei, in rest sunt oameni care au donat sume mici dar care au dus la suma asta totala. Si doi: suntem singurul partid care a facut acest exercitiu de transparenta. Acum doua saptamani am spus toate sursele de bani, inclusiv cum i-am cheltuit in precampanie si in campanie.
- Citeste si: VIDEO Alina Gorghiu, presedintele PNL: M-as bucura sa aud din partea premierului o declaratie/ Ce vor liberalii in campanie de la Dacian Ciolos
- NOTA: HotNews.ro l-a invitat si pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la o dezbatere in mod repetat in ultimele saptamani, insa acesta nu a raspuns pana la acest moment.