Sari direct la conținut

Cum ți-e influențată experiența călătoriei cu avionul de atentatele de la 11 septembrie: de la parfumul care nu trece de securitate, la magazine

HotNews.ro
Aeroport, Foto: Zhuang Hua | Dreamstime.com
Aeroport, Foto: Zhuang Hua | Dreamstime.com

11 septembrie 2001 este o dată pe care nu o putem uita: atentatele asupra turnurilor gemene World Trade Center, în timp ce un avion s-a prăbușit peste Pentagon. După această dată, experiența călătoriei cu avionul s-a schimbat. Regulile de securitate le simțim și astăzi, de fiecare dată când plecăm într-o deplasare legată de muncă ori în vacanțe.

Tot în urma acestui eveniment, foarte multe aeroporturi s-au transformat în mici mall-uri (explicăm mai jos).

Înainte de 11 septembrie 2001, nu trebuia să te grăbești să ajungi la aeroport cu 1-2 ore înainte de decolare. Erau de ajuns 30 de minute.

Dacă ați călătorit de exemplu din Otopeni, ați observat dimineața o coadă foarte mare la securitate: acolo unde pui bagajul de mână pe bandă și treci printr-un detector de metale. În plus, în anumite cazuri se face și o verificare fizică.

Aeroporturile din întreaga lume au fost modificate după atentate. Acel filtru de securitate se asigură că nu reușesc să treacă persoane cu diverse arme sau explozibili.

De foarte multe ori am observat că unele persoane care călătoresc pentru prima dată cu avionul iau cu ele și un parfum sau deodorant în bagajul de mână. Nu-l pun la cală. Astfel, cei de la securitate îl confiscă.

Chiar și un tub de pastă de dinți mai mare va fi oprit. Nu ai voie cu astfel de recipiente.

De ce?

Printre regulile introduse se află faptul că pasagerii trebuie să-și scoată încălțămintea pentru verificări (în anumite cazuri) și să nu aibă recipiente cu lichide mai mari de 100 mililitri.

Ați văzut poate, în filmele din anii ‘90, cum unele persoane ajungeau până la poarta de îmbarcare pentru a-i însoți pe cei apropiați. Acest lucru nu mai este posibil astăzi. Fără bilet nu poți ajunge acolo.

De precizat că, înainte de atentate, pasagerii puteau aduce cu ei și un briceag, lucru interzis astăzi.

Sunt unele aeroporturi în lume care au instruit personalul să identifice comportamentul suspect al interacțiunilor pasagerilor. Chiar și unii angajați de la curățenie, ori cei care vând în magazinele aeroportului au pregătire în acest sens.

De asemenea, altele au sisteme de recunoaștere facială, iar mai nou cu inteligență artificială integrată.

Multe aeroporturi s-au transformat în mall-uri

Pentru că am menționat magazinele aeroporturilor, unele sunt adevărate mall-uri. Găsești atât restaurante de tip fast-food și cafenele, ori magazine de haine cu branduri cunoscute sau librării. Pentru că pasagerii trebuie să ajungă mai devreme la aeroport, după ce trec de securitate au mult de așteptat.

Astfel, pentru ei au apărut tot mai multe magazine. Mulți încep din a se uita la produse, din curiozitate, după care se „trezesc” că au coșul prin de cumpărături. S-a dezvoltat o adevărată industrie în aeroporturi.

Dacă ai multe ore de așteptat, este clar că vei cumpăra măcar ceva de mâncare, chiar dacă prețurile sunt mult mai mari.

Și cabina piloților a fost îmbunătățită din punct de vedere al securității după atentatele de la 9 septembrie, astfel că nu mai pot fi deturnate.

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro