Noaptea Alba a Filmului Romanesc 2016: "Sieranevada", "Doua lozuri" si proiectii-surpriza. Unde vor fi proiectate cele 40 de pelicule
Cea de-a 7-a editie a Noptii Albe a Filmului Romanesc va avea loc vineri, 16 septembrie. Astfel, intr-o singura noapte, in 10 locuri din Bucuresti vor fi proiectate 40 de filme de fictiune si documentare de lung si scurt metraj, in proiectii speciale sau in avanpremiera. De la eveniment nu vor lipsi invitati speciali precum criticul de film Irina Margareta Nistor, regizorul Nicolae Constantin Tanase sau actorul Dragos Bucur.
Noaptea Alba a Filmului Romanesc va avea loc la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan – Parcul Artelor, Parcul Crangasi, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point si Clubul de Educatie Alternativa (Ferentari).
Pe 16 septembrie, la Noaptea Alba a Filmului Romanesc, spectatorii din Bucuresti vor avea ocazia sa-i intalneasca pe regizorii si actorii catorva dintre filmele din program si sa discute despre filmele lor. Printre invitatii speciali ai evenimentului se numara actorii Dragos Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguta, Bogdan Dumitrache, Alina Grigore, regizorii Andrei Cohn si Nicolae Constantin Tanase, criticul de film Irina Margareta Nistor.
Sieranaveda, in regia lui Cristi Puiu, propus de Romania la Oscarul pentru Cel mai bun film strain si proiectat in competitie la Cannes, este unul dintre cele mai asteptate titluri din program. Actiunea are loc la trei zile de la atentatul din redactia Charlie Hebdo si la 40 de zile de la moartea tatalui sau, cand Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmeaza sa isi petreaca ziua de sambata insotit de tanara lui sotie, in sanul familiei, reunite cu ocazia comemorarii celui disparut. Evenimentul, insa, nu se deruleaza conform asteptarilor. In distributie: Mimi Branescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Catalina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache. Sieranavada intra din 9 septembrie in cinematografe.
In avanpremiera, Noaptea Alba a Filmului Romanesc va gazdui prima proiectie din Bucuresti a comediei Doua lozuri, in regia lui Paul Negoescu. Inspirat de schita lui I. L. Caragiale, filmul se invarte in jurul celor trei protagonisti, Sile, Dinel si Pompiliu (Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol), care afla ca nu e de ajuns sa fii declarat castigator doar pentru ca ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie sa „suferi” pana ajungi milionar, asadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie sa-si ridice premiul. Doua lozuri a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie va rula in cinematografe.
- Dupa miezul noptii, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiectie-surpriza: unul dintre cele mai asteptate si mai premiate filme romanesti ale anului va rula in avanpremiera.
Lor li se adauga o selectie de scurtmetraje care au rulat in Zilele Filmului Romanesc la Cluj. Printre ele, 4:15 p.m. sfarsitul lumii, de Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, selectionat in competitia de scurtmetraje de la Cannes si premiat recent la Sarajevo, extrem de popularul O noapte in Tokoriki, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al sectiunii Generation 14 plus la Berlin, Ferdinand 13 – primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Stefanescu, Raisa (r. Pavel Cuzuioc), o drama cu Cristina Flutur in rolul principal, sau 7 luni mai tarziu, al patrulea film scurt al lui Andrei Cretulescu, cu aceiasi Serban Pavlu, Dorian Boguta, Rodica Lazar si Andi Vasluianu.
Maratonul cuprinde si titluri precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferata (r. Catalin Mitulescu), Acasa la tata (r. Andrei Cohn), Bucuresti NonStop (r. Dan Chisu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tanase).
16 povesti scurte din selectia TIFF se pot savura in J’ai Bistrot si Deschis Gastrobar. Teatrul Unteatru va gazdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Pastina, comemorat la 10 ani de la disparitie, si proiectiile tribut in memoriam Radu Beligan, Marin Moraru si Mircea Albulescu: Dupa-amiaza unui tortionar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operatiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) si La capatul liniei (r. Dinu Tanase, 1982).
Cei care vor sa (re)vada inceputurile Noului Cinema Romanesc au in program patru filme care implinesc un deceniu de la lansare, in sectiunea10 ani de la premiera, la Make a Point si Cinema Muzeul Taranului: Hartia va fi albastra (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (r. Catalin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu).
Programul complet poate fi consultat aici.
Intrarea este libera la toate proiectiile.