Costumele de baie tip burkini, interzise in Franta, au dus la divizarea populatiei
Pentru studentele Omeyma Jebali si Sofia Abbou interzicerea costumului de inot de tip burkini, desi decizia a fost acum anulata, a distrus alura plajelor din sudul Frantei, declansand o dezbatere care parea sa puna la indoiala locul lor ca femei musulmane in Franta, informeaza Reuters.
„Niciodata nu am avut vreo problema, totul a fost foarte bine. Dar de cand au aparut aceste interdictii, am devenit complet descurajata „, a declarat Jebali, in varsta de 21 de ani. Aceasta a mai spus ca musulmanii din Franta si din intreaga lume au sarbatorit festivalul Eid.
Jebali, care a inceput sa poarte voalul de cand avea 16 ani si care obisnuia sa inoate in burkini, a spus ca nu a mai mers la plaja din cauza interdictiilor care au fost puse in aplicare de catre zeci de primari dupa un atac al gruparii teroriste Stat Islamic din Nisa.
„Nu simteam nevoia sa merg pe plaja in Nisa sau Cannes doar ca sa ma trezesc inconjurata de patru politisti care dezbateau semnificatia secularismului in Franta, in 2016”, a spus ea.
Interdictiile au fost anulate, dar starea lor nu s-a schimbat.
„Personal, nu m-am intors in burkini pe plaja”.
Optzeci si sase de persoane, printre care multi musulmani, au murit in atacul produs de Ziua Bastiliei in Nisa, in care un cetatean francez de origine tunisiana a condus un camion in multimea de petrecareti.
Consiliul de Stat francez a anulat interzicerea costumului de baie burkini la sfarsitul lunii august, dar dezbaterea care a divizat Guvernul si care a impartit societatea continua sa cauzeze probleme.
„Cred ca aceste interdictii au fost puse in aplicare pentru a crea un climat de teroare si pentru a desparti oamenii, desi nu exista nici o justificare pentru acest lucru”, a declarat economistul Abbou, in varsta de 22 de ani.
„Cred ca dupa atacuri precum cel din 14 iulie, ceea ce politicienii nostri ar fi trebuit sa faca era sa linisteasca populatia, sa faca totul pentru a aduce oamenii impreuna, musulmani, non-musulmani, atei, crestini si sa actioneze astfel incat oamenii sa poata trai intr-o tara in care se simt in siguranta”.