Criză în ASF: Fără sprijin politic, oamenii lui Marcu părăsesc instituția / Sute de angajați își cer primele de mii de euro neacordate
Sute de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) amenință că vor da în judecată autoritatea condusă de Nicu Marcu, dacă nu își vor primi până pe 15 septembrie „prima de performanță pe anul trecut” și ulterior „prima pentru Ziua ASF”, au declarat vineri pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. După două falimente RCA majore, Marcu nu mai are susținere politică pentru încă un mandat, așa că cei apropiați lui au început să plece din ASF.
Criza declanșată în ASF are loc în contextul în care mandatul celor 9 membri ai conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) expiră în data de 15 noiembrie, dar și în contextul măsurilor de austeritate bugetară pregătite de Ciolacu, care vor viza și autoritățile de sub tutela Parlamentului care se autofinanțează din venituri din industrie și indirect tot din banii cetățenilor, precum ASF.
Ce prime nu și-au încasat anul acesta angajații ASF
Informația că sute de angajați amenință cu greva și că vor acționa în instanță conducerea ASF pentru a-și primi cele două prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă a fost dat în premieră de Jurnalul.ro.
- „Astfel, în luna martie angajații ar fi trebui să încaseze prima de performanță pe anul trecut. În funcție de evaluarea făcută fiecărui angajat, primele variază între 50%-75%-100% din salariu.
- Anul acesta, prima de performanță nu a mai fost plătită, în urma scandalului izbucnit după falimentul celui mai mare asigurător RCA, compania Euroins România.
- În fiecare an, la începutul lunii iunie angajații sărbătoresc Ziua ASF, eveniment care vine la pachet cu o primă substanțială, ea fiind egală cu un salariu. Nici această primă nu a fost plătită, iar angajații au amenințat cu greva.”, a scris Jurnalul.ro.
Conducerea ASF a aprobat plata primelor în octombrie și noiembrie
În fața amenințărilor cu greva, președintele ASF și-a schimbat radical poziția, scrie Jurnalul.ro, și pe data de 23 august Consiliul ASF a aprobat plata primelor solicitate de angajați.
Potrivit unui e-mail transmis pe 24 august președintei sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, plata acestor prime se va face odată cu plata drepturilor salariale aferente lunii octombrie și lunii noiembrie, adică în lunile noiembrie și decembrie, arată datele obținute în exclusivitate de cotidian.
Surse din piața asigurărilor au precizat pentru Jurnalul că amânarea plății celor două prime a fost cauzată de scandalul iscat de falimentul Euroins și de votarea în parlament a noii conduceri ASF, care ar trebui finalizată până în 15 noiembrie 2023.
- „Dacă ar plăti primele înainte, actualul președinte al ASF – dar și alți șefi care speră să mai obțină un mandat – ar risca să fie luat la rost în comisiile de specialitate ale Parlamentului în momentul în care va fi audiat, dacă va fi nominalizat din nou de PNL și PSD la șefia instituției. Dacă vor fi numiți după momentul în care se plătește prima de performanță, cei care știu că au șanse să fie renumiți vor renunța la încasarea ei, cel mai probabil, pentru a da bine la audieri.”, scrie Jurnalul.
Șefa Sindicatului ASF pentru HotNews.ro: Nu suntem de acord. Vom merge în instanță
HotNews.ro a verificat toate aceste informații din mai multe surse din cadrul ASF, care ne-au confirmat că sunt adevărate, cu mențiunea că oferta conducerii ASF a fost respinsă de sindicaliști.
- „Sindicatul ASF a spus că nu renunță la acțiunea în instanță dacă angajații nu își vor primi prima de performanță pe anul 2022 până pe 15 septembrie, iar prima pentru Ziua ASF în luna octombrie”, au declarat vineri pentru HotNews.ro surse din ASF.
Contactată de HotNews.ro, președinta sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, a confirmat că oferta a fost respinsă.
- „Nu suntem de acord și vom merge în instanță. Sindicatul care are aproximativ 400 de membri a făcut toate diligențele pentru a evita o acțiune în instanță. Sunt drepturi legale care sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.”, a declarat vineri pentru HotNews.ro șefa sindicatului din ASF, fără a dori să facă alte comentarii.
Daniel Apostol și-a anunțat vineri plecarea din ASF. Alți oameni apropiați lui Marcu au plecat deja
Tot în contextul înlocuirii conducerii ASF, mai mulți oameni aduși de Nicu Marcu în ASF au părăsit deja instituția.
Vineri, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, și-a anunțat plecarea pe contul de WhatsApp al ASF:
- „Bună dimineața! Începând de azi 1 septembrie, pentru orice subiect legat de ASF vă rog să vă adresați lui Silviu Udroiu și/sau lui Lucian Pop. Eu vă mulțumesc mult pentru eleganța colaborării noastre din ultimii trei ani și pentru interesul manifestat față de activitatea ASF. Vă urez succes în continuare!”, a scris Daniel Apostol.
Contactat de HotNews.ro pentru a oferi mai multe explicații legate de motivele plecării ori noul loc de muncă, Daniel Apostol nu a dorit să comenteze.
Daniel Apostol nu este singurul apropiat al președintelui ASF care părăsește instituția.
- „Miercuri seară premierul Marcel Ciolacu a transmis pe grupul de WhatsApp al PSD că PSD nu îl mai susține pe Marcu la conducerea ASF. Apostol nu e singurul om care pleacă din ASF. Ieri a plecat directorul de cabinet al lui Nicu Marcu, generalul în rezervă George-Viorel Voinescu, fost adjunct al directorului SRI.
- A plecat și Tuță Paul Cristian, adus de Nicu Marcu pe funcția de secretarul general al ASF, al cărui frate este deputatul PNL George Tuță, care înainte de a deveni parlamentar a fost șef de cabinet al fostului șef al SRI Eduard Hellvig.”, au mai declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul ASF.
Anterior publicării acestui articol, HotNews.ro a solicitat un punct de vedere oficial din partea ASF cu privire la aceste informații și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.
Salariile conducerii ASF au crescut anul trecut
Audiați în Parlament după cele două falimente majore RCA, membrii conducerii ASF s-au apărat susținând că au aplicat amenzi istorice către Euroins în valoare de 16 milioane de lei în 3 ani, că li s-au ascuns date în procesul de control și că au făcut plângeri penale.
Pe de altă parte, chiar în decizia retragerii de funcționare, ASF sublinia că Euroins încasa 8 milioane pe zi din RCA.
Conducerea ASF a fost chemată și la Guvern să dea explicații, în condițiile în care, pentru a stabiliza piața RCA, Executivul condus de Nicolae Ciucă a decis miercuri să plafoneze prețurile RCA.
Și totul s-a oprit aici.
Între timp, conducerea ASF și-a publicat declarațiile de avere aferente anului trecut, iar veniturile sunt considerabil mai mari decât în 2021, potrivit Economedia.ro.
- Nicu Marcu, președintele ASF, a încasat din această funcție un salariu de 989.925 lei în 2022, în creștere față de 748.324 lei în 2021 și în creștere față de 391.563 din 2020. Acesta a mai acumulat anul trecut venituri de 28.533 lei de la Academia de Studii Economice. La salariu de la ASF se adaugă și activele financiare din contul curent de 117.852 lei.
- Elena Doina Dascălu, prim-vicepreședinte ASF, a declarat venituri de 829.138 lei în 2022, în creștere față de 2021 (713.489 lei)
- Cristian Roșu, vicepreședinte responsabil de asigurări, a declarat un salariu de 761.259 lei anul trecut, în creștere față de 2021 (658.079 lei)
- Gabriel Grădinescu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 746.374 lei în 2022, în creștere față de 665.260 lei în 2021
- Stefan Daniel Armeanu, vicepreședinte, a declarat un salariu de 760.486 lei în 2022, în creștere față de 656.775 lei în 2021
Membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, respectiv Jozsef Birtalan, Ioan Gheorghe Țara, Aura Gabriela Socol, Ovidiu Răzvan Wlassopol, au încasat 422.700 lei, 419.174 lei, respectiv 422.958 lei.