Sari direct la conținut

Ministrul Energiei: Lucrarile la conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria sunt in grafic

HotNews.ro
Ministrul Victor Grigorescu la santierul interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, Foto: Facebook/ Victor Grigorescu
Ministrul Victor Grigorescu la santierul interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, Foto: Facebook/ Victor Grigorescu

Lucrarile la conducta principala a gazoductului Giurgiu-Ruse pe sub Dunare, care leaga retelele de gaze dintre Romania si Bulgaria, sunt in grafic, a declarat Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, cu precizarea ca „in 45 de zile ar trebui sa fie trasa conducta”, transmite corespondentul News.ro de pe santierul Marten, din Bulgaria.

„Ieri (vineri – n.r.) au inceput efectiv forajele, iar constructorul mi-a dat asigurari ca in 45 de zile ar trebui sa fie trasa prima conducta. Pana la sfarsitul anului ar trebui instalata si a doua conducta”, precizeaza Ministrul Energiei.

Victor Grigorescu a mai declarat ca „acest proiect este important nu doar pentru Romania si Bulgaria, ci si pentru intreaga Europa Centrala si de Est, din moment ce creste securitatea energetica in regiune”.

Conducta Giurgiu-Ruse, care va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea, trebuia sa fie finalizata inca din anul 2012, dar proiectul a intarziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunarii.

Conducta, care va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an, va putea fi folosita atat pentru importuri, cat si pentru exporturi de gaze naturale.

Cu toate acestea, intr-o prima faza, interconectorul va avea o capacitate limitata de export pana la finalizarea conductei Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria.

Dupa finalizarea interconectarii urmeaza umplerea conductei si verificarea din punct de vedere metrologic a aparatelor de masura din statia de masurare gaze (SMG).

Primele importuri si exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, incepand cu anul gazier 2016-2017.

Rezervarea de capacitate se va face pe baza de licitatie, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 984/2013 de stabilire a unui cod de retea de alocare de capacitate (CAM NC), a carui aplicare a devenit obligatorie din 1 noiembrie 2015, pentru punctele de interconectare care fac legatura intre doua tari membre UE.

In 6 aprilie 2016, transportatorii de gaze din Romania si Bulgaria, Transgaz si Bulgartransgaz, au semnat contractul cu compania Habau PPS Pipeline Systems SRL, castigatorul procedurii de achizitie publica, derulate in conformitate cu legislatia bulgara privind „construirea conductei principale DN 500 de traversare (inclusiv subtraversare) a fluviului Dunarea in vederea interconectarii sistemelor de transport gaze naturale din Bulgaria si Romania”.

Transgaz a transportat anul trecut o cantitate de 12,38 miliarde metri cubi gaze, in scadere fata de 2014, cand prin conductele companiei a fost transportata o cantitate de 13,08 miliarde mc de gaze.

Scaderea volumului de gaze naturale vehiculate prin Sistemul National de Transport (SNT) in anul 2015 fata de anul 2014 a fost cauzata de reducerea consumului de gaze naturale, spun reprezentantii companiei.

Din totalul gazelor vehiculate, consumul de gaze naturale prin SNT a fost de 83,5% in 2015 si de 82,7 % in anul 2014.

Volumele de gaze naturale transportate catre consum nu reprezinta totalul consumului in Romania din anul respectiv, la aceste volume adaugandu-se si volumele de gaze naturale din livrarile directe de la producatorii de gaze naturale, volume care nu sunt transportate prin infrastructura SNT.

Diferentele dintre totalul volumelor vehiculate prin SNT si volumele transportate la consum sunt reprezentate de volumele transportate catre depozitele de inmagazinare, consumul tehnologic al Transgaz si de exportaturi.

Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale din Romania, este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni.

Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,3 miliarde lei (736 milioane euro), la ultimul pret de inchidere, de 282 lei/actiune.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro