Alegeri prezidentiale in Austria – candidatul nationalistilor, favorit in turul doi
Duminica, 22 mai, Austria isi alege noul presedinte de stat, intr-o emulatie electorala mai rara pentru statul din Alpi. Favorit in sondaje este Norbert Hofer, candidat al partidului populist si nationalist FPO (Freiheitliche Partei Osterreichs). Unii contestatari ai lui Hofer si-au scris pe frunte „88”, prescurtare codata de la Heil Hitler (H fiind a opta litera a alfabetului).
Contracandidatul sau, rezultat in ultima primului tur de scrutin prezidential, este un independent sustinut de partidul Verzilor si unii socialisti de la SPO, economistul Alexander Van der Bellen. Nici el nu este scutit de atacuri sub centura. Afisele sale electorale sunt mazgalite „cu surprinzator de multe penisuri”, dupa cum mentioneaza Spiegel.de, intrebandu-se „oare de ce”.
La primul tur, din 21 aprilie, candidatii partidelor traditionale, SPO (social democrati) si OVP (conservatori), au ratat calificarea in cel de-al doilea tur, ceea ce reflecta un curent de opinie raspandit in Europa, si anume ca aceste partide sunt percepute ca demodate. Electoratul cauta ceva nou, sau mai bine zis nou-vechi, caci nationalismul a mai fost pe val si acum cateva decenii, cand s-a transformat chiar in extremism „cu urmari deosebit de grave”. Si astfel, populistul Hofer (45 de ani) a obtinut in primul tur 35,05%, urmat de independentul de stanga Van de Bellen (72 de ani), cu 21,34%.
In ciuda locului doi, Van der Bellen are totusi bune sanse sa castige prezidentialele, caci rasturnari de situatie s-au maivazut in istoria alegerilor din Austria (si nu numai: vezi Romania 2014, cand Klaus Iohannis a recuperat avansul lui Victor Ponta si a castigat alegerile cu o majoritate necontestata). Si totusi, candidatului independent austriac ii mai trebuie 30% din voturi, ceea ce este greu de atins. Prin urmare, favorit ramane populistul Hofer, de care sustinatorii isi leaga sperantele mai degraba emotional, invocand „un nou start” si „noi sperante”.
Noul in FPO sunt figurile de politicieni tineri, care folosesc acum sansa sa schimbe clasa politica agatata de putere in ultimele decenii. Insa FPO nu e nou, ca partid, el s-a aflat chiar si in coalitia de guvernare dintre anii 2000-2007, alaturi de socialisti. Acea perioada nu a fost scutita de scandaluri, insa acestea deja s-au uitat.
FPO e un partid anti-establishment, fondat in anii ’50 si a carui faima a depasit granitele Austriei pe vremea lui Jorg Haider, care l-a condus timp de 14 ani. Charismaticul lider politic a murit in octombrie 2008, la scurt timp dupa declansarea crizei financiare globale, intr-un accident de masina oarecum invaluit in mister.
Vreme de 30 de ani, pana in anii ’80, sefii FPO au provenit din randurile nazistilor si gradatilor SS austrieci, carora li s-a ingaduit din nou a vota, in 1949. Haider lauda „corecta politica de ocupare a fortei de munca a celui de-al Treilea Reich”, iar urmasul sau la conducerea partidului, Heinz-Christian Strache e nu doar un vehement nationalist si anti-islamist, ci si, ocazional, a scapat salutul „cu trei degete la chipiu”.
Alegatorii FPO nu sunt o masa omogena. Desi sunt descrisi indeobste ca avand un nivel de pregatire inferioara, aceasta nu este o regula, caci li se alatura fosti simpatizanti socialisti cu pregatire universitara si antreprenori din randul electoratului clasic de dreapta.
Desi cu asteptari diferite de la noua putere, acest electorat pare a fi unit in ce priveste pozitia sa nationalista si anti-islamista. Anul trecut, in contextul avalansei de refugiati care a afectat masiv Austria ca tara de tranzit, FPO a luat un asemenea avant prin sloganele sale anti-imigratie, incat guvernul socialist lui Werner Faymann s-a scindat, iar promotorii politicii portilor deschise si prietenoase fata de imigranti au fost in parte nevoiti sa-si schimbe pozitia cu 180 de grade.
Din cauza disensiunilor din partid, cancelarul Faymann a demisionat in 9 mai anul acesta, fiind inlocuit de Christian Kern, fost sef la Caile Ferate austriece. Insa soarta de cancelar a lui Kern este legata de intentiile noului presedinte de stat. Daca acesta va fi Hofer, soarta guvernului nu va fi usoara. Hofer pretinde de la guvern politica restrictiva fata de refugiati si inghetarea impozitelor. In cazul neindeplinirii dorintelor sale, el ar putea gasi motive sa il inlocuiasca, in virtutea unor drepturi constitutionale de care, din 1929, nu s-ar fi facut uz. Intr-o dezbatere televizata, el ar fi afirmat, potrivit presei austriece, pe un ton „usor amenintator”: „Veti vedea cam tot ce e posibil”.