Deficitul bugetar ridicat, așteptările privind noi creșteri ale taxelor indirecte și încrederea în economie continuă să se reducă (analiștii CFA România)
Deficitul bugetar ridicat, așteptările privind majorări ale taxelor indirecte și încrederea în economie continuă să se reducă, spun economiștii CFA România. Aceștia și-au majorat și așteptările privind nivelul deficitului bugetar din acest an.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, fata de exercitiul anterior s-au imbunatatit usor anticipatiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanti anticipand o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, (comparativ cu valoarea actuala) versus un procent de 94% in luna anterioara.
Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,99 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,07 lei pentru un euro, valori in scadere fata de cele inregistrate in exercitiul anterior.
Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 39% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 58% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea 62% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipatiilor este de 5,7%, inregistrand o creștere substantiala fata de exercitiul anterior.
Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.