Raport Sipri – Cursa inarmarilor in plin avant mondial, franata doar de pretul scazut la petrol
Dupa patru ani de relativa austeritate, tarile lumii au inceput din nou sa cheltuiasca mai multi bani pentru inarmare. Bugetul mondial al apararii a crescut cu 1%, atingand 1.676 miliarde dolari (1.500 de miliarde de euro), reiese din raportul SIPRI – Institutul de Cercetare a Pacii din Stockholm, publicat marti, 5 aprilie.
Clasamentul este condus in continuare de SUA, cu toate taierile de buget militar din ultimii ani. Un trend ascendent este vizibil mai ales in tarile Europei de Est si din Orientul Mijlociu. Romania pluseaza si ea, in contextul ingrijorarii fata de intentiile Rusiei, dupa criza din Ucraina.
Intre marii investitori in armament si tehnica militara se afla Rusia (+7,5 %), China (+7,4 %) si Arabia Saudita (+5,7 %). Irakul si-a suplimentat bugetul militar cu 35%, o cifra record.
Germania a dedicat inarmarii 39,4 miliarde de dolari, cazand astfel pe locul al noualea, in urma Japoniei (40,9 mld. $). Dublu fata de Germania si chiar mai mult decat Rusia (66,4 mld. dolari ) sau Marea Britanie (55, mld. dolari) a investit in armament Arabia Saudita (87,2 mld. dolari). Pe locul al doilea in clasamentul mondial al bugetelor militare se afla China (215 mld. dolari).
Cap de lista raman, in continuare, SUA (596 mld. dolari), care prin aceasta cifra depasesc o treime din cheltuielile militare globale. „Se pare ca taierile de buget in SUA se apropie de sfarsit”, a spus Sam Perlo-Freeman, conducatorul proiectului Sipri, referindu-se la faptul ca bugetul apararii american a fost cu 2,4% mai mic in 2015 decat in anul anterior.
Cu toata cresterea de ansamblu a bugetelor militare, anul trecut „au fost notate tendinte diferite”, a declarat Perlo-Freeman. Pe de o parte, tensiunile si conflictele care au escaladat in unele parti ale lumii s-au reflectat in marirea unor bugete. Pe de alta parte, pretul in scadere puternica la petrol a facut ca anumite tari sa faca taieri drastice in acest sector. Venezuela a inregistrat cel mai mare minus (-64%), urmata de Angola (-42%).
Criza din Ucraina a motivat tarile vecine Rusiei si Ucrainei la investitii mai mari in aparare. Polonia a plusat cu 22%, Lituania cu 33%, Slovacia cu 17%. Pe langa aceste tari, raportul Sipri mentioneaza Estonia, Letonia si Romania, intre tarile care au inregistrat „cresteri deosebit de mari” in acest sens.
Cheltuielile militare ale Europei Occidentale au scazut in 2015 cu 1,3%, insa in opinia cercetatorilor de la institutul suedez, aceasta situatie se va schimba in curand. Datorita situatiei relativ tensionate cu Rusia, precum si in urma amenintarilor venite din partea unor organizatii teroriste, cum e Statul Islamic, Marea Britanie, Germania si Franta ar fi anuntat suplimentarea bugetelor militare.
Desi termenul cheltuieli pentru inarmare apare in mod curent, Sipri mentioneaza faptul ca ei monitorizeaza evolutia in context global a cheltuielilor militare. Acestea includ toate cheltuielile guvernamentale facute pentru fortele si activitatile militare. Pe langa achizitiile de arme si echipamente de lupta, in aceste cheltuieli se includ salarii si beneficii, cheltuieli operationale, constructii militare, fonduri de cercetare si dezvoltare, administratie centrala, centre de comanda si de suport.
Raportul a fost facut public in prima zi a celei de-a treia editii a Forumului pentru Securitate si Dezvoltare organizat anual de Sipri si Ministerul Afacerilor Externe suedez. Forumul se desfasoara la Stockholm, in 5-6 aprilie.