Cercetatorii suedezi vor sa afle daca pisicile miauna cu accent
Pisicile miauna cu accent? Este intrebarea la care vor avea raspuns oamenii de stiinta din Suedia dupa ce vor analiza pisici din regiuni diferite ale tarii, pentru a vedea daca exista diferente intre fiecare tip de mieunat. O cercetatoare de la o universitate suedeza este aproape sigura ca pisicile din sudul tarii miauna diferit fata de cele din nord, scrie Descopera.
„Se pare ca pisicile isi pot varia intonatia in mod constient, poate pentru a transmite un anumit mesaj, poate pentru a creste urgenta unui mesaj. Am descoperit ca pisicile mele au diferite <> cand miauna, depinde daca sunt triste, fericite sau daca le e foame. Se spune de exemplu ca pisicile siameze vocalizeaza mult, ca au un mieunat specific, pe care alte rase de pisici nu-l au. Pisicile birmaneze sunt de asemenea foarte <>. Deci exista diferente de la o rasa la alta”, spune cercetatoarea de la Universitatea Lund.
Aceasta analiza face parte dintr-un studiu mai amplu, prin care oamenii de stiinta incearca sa imbunatateasca comunicarea dintre om si pisica pana la punctul in care oamenii vor ajunge sa inteleaga ce inseamna fiecare mieunat.
„Vom folosi si inregistrari ale vocii umane, dupa care vom face un test, le vom da pisicilor sa le asculte, ca sa vedem cum raspund la diferitele stiluri de vorbire si intonatii ale discursului uman. Ce prefera ele, sa le vorbesti pitigaiat, ca unui copil mic sau pe un ton serios, ca unui om adult?”, se intreaba pe un ton neobisnuit de serios cercetatoarea suedeza.
Dupa finalizarea studiului cercetatoarei suedeze vom afla daca o pisica din Suceava poate sa miaune in dulcele grai moldovenesc sau daca un cotoi din Cluj miauna mai domol.