Sari direct la conținut

Presedintele ANRE considera ca distribuitorii de energie si gaze trebuie sa scoata la licitatie actvitatea de operare a retelelor electrice

HotNews.ro

Companiile de distributie a energiei electrice si gazelor naturale trebuie sa scoata la licitatie activitatea de operare a retelei, a declarat, luni, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), potrivit Bursa care citeaza Agerpres.

„Concesionarii sistemelor de distributie au luat aceasta activitate prin metoda privatizarii. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a retelei s-au facut externalizari catre firmele afiliate, insa pana acum fara licitatie”, a spus Havrilet, potrivit Agerpres.

Havrilet a precizat ca pana acum, companiile puteau externaliza aceste activitati fara licitatie in baza unei ordonante de urgenta care a fost modificata intre timp. Insa ANRE a castigat o serie de procese cu companiile de distributie pe aceasta tema, in urma acestora companiile trebuie sa scoata la licitatie orice contract.

„Toate contractele pe care companiile de distributie le incredintau pana acum afiliatilor trebuie scoase la licitatie, astfel ca oricine poate participa. Nu vom mai recunoaste in tarife investitiile facute, in cazul in care companiile nu fac dovada ca acel contract a fost incheiat pe SEAP”, a mai afirmat Havrilet.

Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a mentionat ca se lucreaza in prezent la modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde aceasta prevedere. „Aceasta modificare este net in avantajul consumatorilor si a sistemului. Astazi, distribuitorii nu au simtit nevoia sa fie revolutionari in acest domeniu, fiind in situatie de monopol”, a spus Iancu. Potrivit acestuia, companiile vor tinde sa ofere consumatorilor mai multe servicii de utilitati, mergand chiar pana la furnizarea gratuita a uneia dintre ele.

Aceste declaratii au fost facute in conditiile in care grupul RCS-RDS face presiuni constat asupra autoritatilor pentru a intra si pe zona distributiei de energie electrica. RCS&RDS a anuntat in toamna anului trecut ca vrea sa-si dezvolte propria retea de distributie de energie electrica in doua zone din tara, printre care Oradea, dar solicitarea de a obtine licenta de distributie de energie electrica a fost respinsa de ANRE. In acest moment, RCS-RDS se dezvolta puternic pe piata de furnizare a energiei electrice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro