Sari direct la conținut

Aurul, oficial pe trend de crestere dupa ce s-a scumpit cu peste 20% fata de decembrie. Principalul motiv este teama ca bancile vor pasa dobanzile negative clientilor

HotNews.ro
Lingouri de aur in seif, Foto: Deutsche Bundesbank
Lingouri de aur in seif, Foto: Deutsche Bundesbank

Aurul a intrat intr-o piata bull pentru prima oara dupa anul 2013, fara sa tina cont de revenirea burselor lumii, avansul fiind stimulat de ingrijorarile privind cresterea economica globala, scriu The Telegraph si Bloomberg.

Pretul aurului a urcat la 1.272 de dolari pentru o uncie vineri, dupa ce inchisese ziua anterioara la 1.264 dolari/uncie. Nivelul atins joi a marcat o crestere de 20 de procente fata de minimul de 1.052,94 $/uncie din decembrie 2015, intrunind astfel conditiile declararii intrarii in piata bull.

„Bull market” este un termen care descrie o piata cu preturi in crestere sau preconizate sa creasca. Pietele bull sunt caracterizate de optimism, incredere a investitorilor si asteptari bune si pentru viitor.

Preturile futures ale aurului au urcat si ele cu un procent vineri, pana la 1.270 $/uncie pe piata Comex din New York.

Analistii spun ca preturile ar putea continua sa creasca, alimentate de temerile ca bancile comerciale ar putea incepe sa paseze dobanzile negative catre clientii lor, ceea ce ar insemna ca ar incepe sa le ceara acestora sa plateasca pentru a-si depozita banii.

Opinia generala este ca banca Centrala Europeana isi va taia si mai mult ratele de dobanda in teritoriu negativ saptamana viitoare.

Actuala rata de depozit a BCE – care a devenit negativa in 2014 – este acum la minus 0,3%. Intentia este sa penalizeze institutiile financiare care „parcheaza” banii la banca centrala si sa-i incurajeze sa inceapa sa ii imprumute firmelor si persoanelor.

„Acest risc, ca ratele din ce in ce mai negative vor impinge bancile sa inceapa sa ceara clientilor sa plateasca pentru depozite are un mai mare impact pozitiv asupra aurului, mai ales daca se inmultesc temerile ca aparitia unor dobanzi si mai mici va incepe sa-i afecteze pe cei care economisesc”, spune Joni Teves, economist la UBS.

„Mobilizarea a fost cauzata mai ales de reevaluarea si schimbarea asteptarilor privind politicile bancilor centrale”, a spus Jens Pedersen, analist in Copenhaga pentru a Danske Bank A/S, despre cresterea cererii pentru aur.

Banca Centrala Europeana si banca Jaoniei ar putea sa relaxeze si mai mult politicile monetare, iar rezerva federala din Statele Unite ar putea sa amane orice majorari de dobanda, a spus analistul.

Politicile monetare prea laxe si randamentele mici oferite de obligatiuni care apar dupa acestea cresc apetitul pentru aur, desi acesta nu aduce dobanzi sau alte randamente. Metalul pretios este o investitie de refugiu in vremuri de criza si de crestere economica mica.

Tranzactiile futures cu aur pe Comex au fost duble ca volum fata de o medie calcuklata de Bloomberg pentru 100 de zile.

„Desi aurul este influentat foarte mult de politica Fed, impactul politicilor BCE ar putea deveni tot mai relevante pentru pretul aurului, in conditiile in care ingrijorarile privind rate de dobanda negativa sunt din ce in ce mai prezente”, a spus si Joni Teves, strateg al UBS Group AG, intr-o nota catre presa.

„Noi apreciem ca ratele de dobanda negative ar trebui sa fie un lucru pozitiv pentru aur”, a adaugat acesta.

Aceasta incredere si apetenta pentru aur se reflecta si in fondurile ETF bazate pe aur.Investitorii si-au majorat detinerile in astfel de fonduri bazate pe aur cu 259 de tone pana acum in acest trimestru.

Aceasta ar reprezenta cea mai mare crestere trimestriala din iunie 2010 si pana acum. Detinerile cresc dupa trei ani consecutivi de scaderi ale cantitatilor de aur ce acopera astfel de instrumente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro