Mai multi membri CNA ofera sprijin subtil Antenelor in scandalul evacuarii cerute de ANAF: sunt invocate probleme tehnice si birocratice in cazul unei mutari rapide din actualele sedii
Membrii Consiliului National al Audiovizualului vor avea discutii, joi, cu reprezentantii trustului Intact, pe tema implicatiilor tehnice legate de obligatia Antenelor de a parasi actualele sedii, la cererea ANAF, potrivit Mediafax. In sedinta de azi, insa, mai multi membri CNA au sugerat ca o mutare rapida a televiziunilor ar ridica probleme birocratice in forul audiovizual – lucru care, dupa cum aminteste un fost membru al Consiliului, nu s-a intamplat in cazul scindarii Realitatea TV-Romania TV de acum cativa ani.
CNA a decis, potrivit Mediafax, sa se intalneasca joi cu reprezentantii Intact, dupa ce ANAF a anuntat, luni, ca sediile Antena 1 si Antena 3 trebuie eliberate in cinci zile.
La inceputul sedintei de marti a Consiliului, membrul CNA Gabriel Tufeanu a ridicat problema Antenelor, intrebandu-se daca nu cumva, in urma obligatiei de a se muta, posturile ar putea ajunge in situatia de a nu mai emite, ceea ce ar duce la retragerea licentei.
- Cererea lui Tufeanu a a avea discutii cu Intact si cu ANAF a fost, potrivit Mediafax, de vicepresedintele CNA, Rasvan Popescu, potrivit caruia Consiliul trebuie sa analizeze un eventual dosar de autorizare al unui nou studio, in cazul in care va fi depus unul, asa cum cere legislatia in cazul in care un post intentioneaza sa emita dintr-un alt studio.
- Iar un alt membru CNA, Monica Gubernat, potrivit careia Intact este „cel mai important trust din Romania”, a afirmat ca o eventuala intrerupere a emisiei lezeaza drepturile publicului. Tot ea a afirmat ca in cinci zile „nu avem timp din punct de vedere birocratic” pentru autorizarile necesare.
Declaratiile acestor membri CNA sunt contestate insa de un fost membru al Consiliului, Narcisa Iorga, pe contul sau de Facebook: „CNA se aliniaza in apararea Antenei 3. Gabriel Tufeanu, omul pus de Ponta in CNA, a ridicat problema posturilor familiei Voiculescu. Majoritatea membrilor CNA sunt propusi de PSD, ALDE si UDMR (8 din 11), unul de PDL, unul de Iohannis, unul de Traian Basescu (ultimul, intrat de mai bine de un an intr-o tacere absoluta si inexplicabila pentru mine). Majoritatea aceasta a membrilor CNA e dispusa sa stea si peste program pentru a apara Antena 3. Ei spun ca e imposibil ca CNA sa poate autoriza noul sediu din care ar trebui sa emita posturile Intact in doar cateva zile. Serios? Dar cand Sebastian Ghita a dat afara Realitatea TV, cum a fost autorizat noul sediu? Ati uitat cortul din care a emis Realitatea?”
- Ea a facut referire la momentul sciziunii Romania TV-Realitatea TV de acum cativa ani, cand, sub managementul lui Sebastian Ghita, televiziunea Realitatea a fost obligata sa-si paraseasca sediul si sa inceapa sa emita, brusc, dintr-un cort montat la actualul sediu din Willbrook, in timp ce la Casa Presei, unde functionase pana atunci, s-a infiintat peste noapte un nou post, Romania TV, detinut de Sebastian Ghita. Niciunul dintre cele doua posturi nu a intampinat atunci, la CNA, probleme majore in a obtine aprobarile necesare transmisiei, desi in ambele cazuri era nevoie de acordul prealabil al CNA pentru a putea functiona.
UPDATE Valentin-Alexandru Jucan: CNA este facuta pres in fata Antena3, de dragul scandalului de moment si a servilismului
Valentin-Alexandru Jucan, membru in CNA, afirma ca institutia din care face parte „este facuta pres in fata Antena3, de dragul scandalului de moment si a servilismului”.
Acesta prezinta, intr-un comunicat remis HotNews.ro, pasii pe care Antena3 trebuie sa ii parcurga in vederea mutarii sediului:
A3 trebuie sa depuna la CNA dosarul prin care se solicita autorizarea noului studio, conform Deciziei CNA nr 277 din 2013, cap. III, art. 13:
(1) Titularul licentei audiovizuale va inregistra la CNA dosarul de solicitare a deciziei de autorizare, care va contine, in functie de modalitatea tehnica de difuzare, urmatoarele documente:
a) cerere, conform formularului-tip prevazut in anexa nr. 1;
b) grila de program pentru o perioada de o saptamana;
c) autorizatia tehnica de functionare a statiei de emisie, in copie certificata de radiodifuzor;
d) licenta de emisie, in copie certificata de radiodifuzor, in cazul difuzarii pe cale radioelectrica, sau licenta de utilizare a frecventelor cu includerea serviciului de programe in grupul de utilizatori, in cazul difuzarii prin retele de comunicatii electronice, in copie certificata de radiodifuzor;
e) lista echipamentelor si schita spatiilor redactionale si de productie;
f) copia contractului de inchiriere sau a actului de proprietate pentru spatiile destinate realizarii serviciului de programe, certificata cu originalul de catre radiodifuzor;
g) lista persoanelor responsabile de conducerea societatii comerciale si a celor care isi asuma, in principal, responsabilitatea editoriala, numerele de telefon si adresa la care pot fi contactate, altele decat cele prevazute in anexa nr. 1.
„In situatia de fata, avand in vedere termenul scurt pe care il are la dispozitie, evident, Antena3 nu are cum sa depuna la CNA un astfel de dosar. Ce este de facut astfel incat sa nu se intrerupa emisia? Simplu: Antena3 se muta in noul sediu, fara ca acesta sa fie autorizat de CNA”, arata el.
Riscul pentru Antena3, in acest caz, conform Legii audiovizualului nr. 504 din 2002, republicata, art. 58, alin.1, este „sa primeasca O SOMATIE”.
„Intotdeauna aceasta a fost decizia CNA pentru situatii similare”, arata Jucan
„Ce se intampla daca nici dupa aceste 30 de zile nu se depune documentatia pentru noul studio? In acest caz, Antena3 poate fi sanctionata cu amenda minima de 10.000 lei, conform art. 90, alin. 1, lit. ‘h’, din Legea audiovizualului”, potrivit sursei citate.
„Orice ar fi, daca Antena3 notifica CNA in legatura cu situatia de fata, respectiv o eventuala imposibilitate tehnica de a emite, NU se va afla in situatia pierderii licentei audiovizuale, deoarece acest caz este reglementat de lege, dandu-se posibilitatea intreruperii emisiei pentru 90 de zile. Cu alte cuvinte, emisia Antena3 poate fi intrerupta NUMAI daca ei o doresc, iar licenta poate fi pierduta NUMAI daca depasesc acest termen, ceea ce nu este cazul de fata”, mai spune el.