Producatorii americani de petrol de sist acuza socul prabusirii cotatiei mondiale, dar rezista uluitor de bine
Producatorii americani de petrol de sist acuza puternic caderea cotatiei si risca o accelerare a falimentelor in 2016, chiar daca pana acum au aratat o rezistenta uluitoare dupa ce au bulversat pietele mondiale, scrie AFP.
Industria petroliera americana a inceput la finele lui 2000 sa exploateze masiv acest tip de zacamint: petrolul captiv in roci.
Intre 2010 si 2015, acest tip de petrol a trecut de la cateva sute de mii de barili pe zi (bz) la peste patru milioane, pentru a reprezenta in prezent jumatate din productia americana de aur negru, potrivit estimarilor Departamentului pentru Energie (DoE).
O problema pentru industrie, si in special metru micii producatori atrasi de acest El Dorado: petrolul de sist, a carui exploatare cuprinde mai multe particularitati precum fracturarea hidraulica si foraje atat verticale cat si orizontale, costa mult.
Acest lucru nu era o problema in iunie 2014, cand cotatia internationala era o suta de dolari pe baril, dar a devenit cand a cazut sub 50 de dolari in 2015. Cu recenta cadere la circa 30 de dolari, supravietuirea a numeroase companii e amenintata.
„O crestere brutala a falimentelor pare inevitabila pentru 2016”, avertizeaza expertii bancii VTB, care impartasesc opinia colegilor de la AlixPartners potrivit carora producatorii americani de petrol si gaz pierd in prezent doua miliarde de dolari in fiecare saptamana.
Potrivit cabinetului de avocat Haynes and Boones, peste 40 de producatori americani de petrol si de gaz au depus bilantul in 2015, cu o accelerare in decembrie, inainte de prabusirea recenta a cotatiei.
Indicator major al activitatii petroliere americane, numarul de puturi active de foraj este in prezent sub 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar caderea este si mai marcanta in zacamintele axate pe sist.
„Daca nu isi revine cursul, activitatea de foraj va continua sa fie in declin, probabil pana la jumatatea anului”, crede James Williams, de la WTRG Economics.
Reactivitatea sectorului
Si totusi, analistii se mira sa vada ca productia americana ramane atat de ridicata, desi nu e vorba doar de rezistenta zacamintelor de sist ci si de accelerarea productiei in golful Mexic.
„Piata a pierdut increderea in ideea ca productia americana de petrol de sist va cadea atat de repede pentru a asigura in acest an inceputul unei reechilibrari mondiale”, spun expertii de la Societe Generale.
Pentru anumiti analisti, aceasta rezistenta se explica prin presiunea exercitata de creditori pentru recuperarea fondurilor, in momentul in care exista teama legata de o destabilizare a sectorului financiar provocata de caderea cotatiei.
„Creditorii determina producatorii sa isi majoreze oferta la maxim, pentru ca dobanzile sa fie incasate cat mai mult timp posibil, chiar daca pierderile se acumuleaza”, au precizat expertii de la VTB. „Dar ceva va sfarsi prin a ceda”.
Potrivit cifrelor DoE, producatorii americani de petrol terestru consacrau 80% din trezorerie platii creditelor la jumatatea lui 2015, fata de mai putin de jumatate la inceputul lui 2012.
Alti analisti explica aceasta rezistenta prin capacitatea de adaptare a industriei petrolului de sist.
„In raport cu petrolul conventional, sistul american beneficiaza de cicluri de investitii mai scurte si mai ifetine, ceea ce il face mai reactiv la cotatii”, explica AlixPartners. „Aceste grupuri si-au revizuit drastic structura de costuri si au luat masuri pentru a-si alinia cheltuielile cu o activitate mai redusa (…), ceea ce ar trebui sa le imbunatateasca situatia in 2016”.
Miza principala a acestor reforme si marea ingrijorare pentru viitor este pana unde vor putea scadea producatorii de petrol de sist pragurile la care cursul petrolului nu mai e profitabil.
Potrivit AlixPartners, care se bazeaza pe o suta de producatori americani, acest prag a fost deja coborat cu o treime la finele lui 2014 si ar putea cadea la circa 37 de dolari barilul Eagle Ford.
„Multe grupuri ar fi usurate de un petrol la 50 de dolari, dar ar fi inca costisitor pentru ele … Ar trebui sa urce la 75 de dolari pentru a vindeca intregul sector”, concluzioneaza Williams, care considera insa foarte improbabila o astfel de revenire.